Ha eddig semmilyen zöldséget nem fogyasztottál nyersen, és most úgy döntesz, hogy az egészséged megőrzése (vagy visszaszerzése) kapcsán elkezdesz nyers ételeket enni, akkor azt mindenképpen fokozatosan tedd! Ha nincs hozzászokva a tested, az emésztő rendszered a növényi rostokhoz, akkor előfordulhatnak kellemetlen tünetek, hasfájás, puffadás.
Ez annak a jele, hogy a beleidben élő bélbaktériumok között még kevés az olyan, amelyik fő tápláléka a növényi rost. Ha szép lassan, fokozatosan elkezded táplálni ezeket a bélbaktériumokat, akkor elkezdik jól érezni magukat, és örömükben elkezdenek szaporodni. Minél többen lesznek, annál több növényi rostot lesznek képesek lebontani, és így fokozatosan egyre több nyers zöldséget fogsz tudni megenni kellemetlen tünetek nélkül.
Miért is jó nekünk, ha ezek a jótékony bélbaktériumok minél többen vannak? Egyrészt visszaszorítják azokat a bélbaktériumokat, amelyek mérgeket termelnek ( ezeket általában a gyorskajákkal, tartósított, feldolgozott ételekkel, cukrokkal tápláljuk, és ha ezeket az ételeket elhagyjuk, akkor ezek a „rossz bacik” éhen fognak halni, szépen vissza fognak szorulni. Ezzel egy időben csökken a krónikus betegségek kialakulásának a valószínűsége.)
A bélben található növényi rost-bontó baktériumok számos olyan anyagot termelnek, amik javítják a közérzetünket, táplálják a beleink sejtjeit, segítik megőrizni a bél egészségét, egészséges működését. Erről bővebben – ITT –olvashatsz.
Ha eddig egyáltalán nem ettél nyers ételeket, és nem vagy hozzászokva, kezdheted ezekkel a lépésekkel:
-
- Minden nap egyél meg egy almát, akár 10-16 darabra felvágva, egyszerre csak 1 kis darabot elfogyasztva. Minden nap lehet több szeletet egyszerre megenni, és kb egy hét alatt el lehet érni, hogy akár egy fél almát is meg tudsz enni egyszerre úgy, hogy nem okoz problémát.
-
- Készíts zöldség, gyümölcs turmixot, és először igyál meg belőle 1/2 pohárral. A turmixokról – ITT – olvashatsz bővebben! A turmix italokban csak zöldség, gyümölcs és víz legyen! Turmixold teljesen simára!
-
- Először mindenképpen olyan zöldségeket vásárolj, amiket szívesen eszel, finomak, ropogósak (egyébként mind az), és a nap folyamán minél többször, és keveset egyél belőle. Például vegyél egy fej jégsalátát, vágd fel szeletekre. Minden étkezéshez egyél meg egy szelet jégsalátát.

-
- Készíts tervet, például az első héten mérj le reggel 10 dkg zöldséget, amiben lehet egy-két szelet jégsaláta, egy negyed paprika, egy darabka uborka, stb. Ezt vágd fel kisebb darabokra, és minden étkezéshez vedd elő, ez a napi adag, oszd be, hogy estére elfogyjon.
-
- A napi adagot emelheted napról napra, vedd figyelembe, hogy mely zöldségeket eszed szívesen, melyik ízlik jobban. Hétről hétre tegyél egy plusz zöldségfélét a kínálatba, ne legyen egyhangú. Vagyis: a zöldségek sokféleségét tartsd meg, ne mindig ugyanazt a 2-3 féle zöldséget válaszd! Érdekes felfedezés lesz hétről hétre az újabb és újabb zöldségek íze, állaga!
-
- Nagyon fontos a mentális hozzáállás. Meg kell szeretni a ropogós, színpompás nyers zöldségeket, át kell érezni készítésük, fogyasztásuk közben az örömöt! Hatalmas jót teszünk ezekkel magunknak, hálás lesz a testünk ezért a törődésért! Szeretettel kell rájuk gondolni, rájuk nézni…
-
- Kezdj el különböző salátákat készíteni, fogyasztani. Itt már nem valamilyen főétel mellé rágcsáljuk a nyers zöldségeket, hanem a zöldségek önálló ételként jelennek meg, tízóraira vagy uzsonnára, esetleg egy korai vacsorának is remek választás egy jó saláta. Nem kell, hogy a saláta CSAK nyers zöldséget tartalmazzon, ha kezdetben nem laksz jól a nyersekkel, akkor rakhatsz hozzá sült zöldség kockákat, főtt babféléket, főtt gabonát, vagy készíthetsz a salátához valamilyen komolyabb, laktatóbb öntetet magokból.
-
- Legyen célkitűzés, hogy naponta megiszol egy zöldségturmixot (vagy gyümölcsturmixot, vagy mindkettőt), és eszel egy salátát. Ha ezek mellett még a szendvicsed mellé is eszel jó sok uborkát, retket, hagymát, paprikát, akkor nagyon könnyen elérheted a napi fél kg zöldséget.

Nyers étel receptek
Nyers paradicsomleves – könnyű, gyors, nyári kedvenc
A nyers paradicsomleves alapja nagyon egyszerű: friss paradicsom, egy kevés szárított paradicsom és víz. Innen pedig már csak rajtad múlik, hogyan ízesíted! Egy kis citromlé …
Szuperfood-os energia szelet
Egy finom, mégis tápláló nasi, amit bárhová magaddal vihetsz – ez a szuperfood-os energia szelet igazi kis erőcsomag! Tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal …
Banános csokis chia puding
Krémes, édes, mégis könnyű desszert, ami nemcsak finom, hanem tápláló is – ez a banános–csokis chia puding igazi egészséges kényeztetés. A banán természetes édességet és …
Hagymás kréker (nyers aszalt kenyér)
Egyszerű, ízes és ropogós – ez a lilahagymás nyers aszalt kenyér minden falatjában a friss alapanyagok erejét rejti. Lenmag és napraforgómag adja a tápláló alapot, …
Sárgadinnye sósan, kicsit másképp, mint eddig!
Sárgadinnye sósan? Igen, és zseniális! 🍈🥑 Bár a sárgadinnye legtöbbször desszertként vagy gyümölcssalátában kerül az asztalra, most egy teljesen új oldalát mutatom meg neked. Ez …
Málnás nyers brownie
Ennek a málnás finomságnak létezik torta változata is, de ha egy nagyobb társaságnak készítek kóstolót, szívesebben tálalom tálcán, kis kockákra vágva. Így mindenkihez jut egy …
Barackos túrótorta mandulából
Barackos „túrótorta” mandulából – növényi változatban! Ez a könnyű, gyümölcsös torta egyszerre krémes, frissítő és természetesen édes – minden, amit egy nyári desszerttől csak kívánhatunk. …
Barackos kosárkák
Dióból, kesudióból és barackból készült ez a jó kis torta-alap. Nagy torta-formába is bele lehet nyomkodni, de ilyen pici szilikon-formákat is lehet használni. Ha megaszaljuk, …
Sárgabarack puding
Ezt a pudingot lehet porárba is készíteni, vagy valamilyen szép formában, így kiborítva és további gyümölcsökkel tálalva. Az agar agar fogja besűríteni, szilárdítani az egyébként …
Töltött paradicsom, a nyár egyik kedvence!
Ha valami igazán egyszerű, mégis különleges fogásra vágysz, ezt a töltött paradicsomot szeretni fogod! A lédús, érett paradicsom és a krémes növényi sajt tökéletes párost …