Egyszerű, ízes és ropogós – ez a lilahagymás nyers aszalt kenyér minden falatjában a friss alapanyagok erejét rejti. Lenmag és napraforgómag adja a tápláló alapot, a lilahagyma pedig édeskés-pikáns aromájával teszi igazán különlegessé. Néhány fűszerrel kiegészítve egy olyan kenyér születik, ami önmagában is finom, de friss zöldségekkel, krémekkel vagy salátával tálalva még inkább kiemelkedik az íze. Az elkészítése egyszerű, és ha nincs aszalógéped, a sütő is remekül megteszi – csak alacsony hőfokra állítsd, és hagyd résnyire nyitva az ajtaját.
A receptben aktivált tökmag és napraforgómag szerepel. Mit jelent a magok aktiválása?
Ha még nem aszaltál, érdemes elolvasni a több részből álló mini-tanfolyamunkat, itt megtalálsz minden fontos információt, miért, hogyan, mivel…

Hagymás kréker (nyers aszalt kenyér)
Készülékek
- 1 aszalógép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 2 nagyobb fej lilahagyma
- 20 dkg arany lenmag (a színe miatt, de igazából a barna is tökéletes)
- 10 dkg aktivált napraforgó mag
- 10 dkg aktivált tökmag
- 1 teáskanál tengeri só
- friss zöld fűszerek apróra vágva, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű
Elkészítés
- A hagymát felkockázzuk, és konyhai robotgépben majdnem péppé aprítjuk.
- A lenmagot finomra, a többi magot durvára daráljuk. A fotókon a tökmag zöld, a napraforgómag fehér kis darabokban látszik.
- Hozzákeverjük a többi hozzávalót, ha túl száraz lenne, egy kevés vizet is önthetünk bele. Összegyúrjuk, mint egy tésztát, aszalógép tapadásmentes tálcáján kiterítjük. (a megadott mennyiség 1 tálcára elég) és pihentetjük legalább 8-10 órán keresztül.
- Bekarcoljuk a kekszek formáját, hogy száradás után ott törjenek, ahol mi szeretnénk, és nem ott, ahol épp sikerül.
- Az aszalást 60 fokon kezdjük. Ha már a teteje megszáradt (1-2 óra elteltével), meg lehet fordítani. Ezután 45 fokon addig szárítjuk, amíg ropogós nem lesz. (kb 10 óra)