Ez a kesutejföl remekül használható nyers főételekhez, hogy a darabos zöldségeket, vagy az ízes, fűszeres tölteléket ellensúlyozzuk valamilyen krémes összetevővel.
Ez egy alaprecept. A legritkább esetben használjuk így, ebben a formában. Legtöbbször tovább hígítjuk még tisztított vízzel, vagy valamilyen semleges, vagy lágy ízű zöldséget turmixolunk hozzá, hogy csökkentsük a relatív zsírtartalmát. Attól függően, hogy milyen ételhez használjuk, különböző fűszerekkel egészíthetjük ki, pl. a céklához biztosan teszek hozzá tormát. Ha káposztás ételre csurgatom, akkor jár bele az őrölt kömény, és így tovább.

Nem csak az ízekkel, de a színekkel is lehet játszani, a különböző színű zöldségek, vagy zöldség szárítmányok, porok remekül használhatók, hogy minél változatosabbá tegyük az ételeinket.

Kesutejföl – alaprecept
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg kesudió
- 2 dl tisztított víz
- 1 teáskanál só
- csipet őrölt fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés
- Minden összetevőt turmixgépbe teszünk, és teljesen simára turmixoljuk. Zárható üvegben, hűtőszekrényben tároljuk, kb 1 hétig eláll.