Töltött csokis aszalt keksz

1.1K

Aszalt keksz: a nyerskonyhában az aszalás olyan, mint a hagyományos konyhában a sütés. Aszaláskor megváltozik az étel állaga, tömörebb, sűrűbb lesz, és ezzel együtt nő az eltarthatósága is. Sokkal kényelmesebb egy aszalt édes kekszet dobozba tenni és magunkkal vinni munkába, mint egy krémes, olvadós nyers édességet.

aszalt keksz

Ennek a csokis keksznek az alapja egy datolyás-mandulás-kókuszos massza. Ehhez a masszához tesszük az ízesítő anyagokat, ami most kakaópor és instant kávé por. És ha megaszaltuk a kekszet, a közepére teszünk pár szem törött kesudiót és olvasztott csokit csurgatunk.

Nem aszaljuk meg teljesen szárazra, épp csak annyira, hogy a felszíne száraz legyen, de belül még kicsit lágy. Így nem lesz ropogós… cserébe elég hamar, kb 2-3 óra alatt el is készül. (ez az aszalási idő bizony a 10-12 órákhoz képest elég jó)

aszalt keksz

A datolyás-mandulás tésztából először golyókat formázunk, majd a két tenyerünk között lelapítjuk, és egy pici forma segítségével kis mélyedést nyomunk a közepébe. Először ezeket a korongokat megaszaljuk:

Nem lesz szabályos, nem baj, ez olyan „hand-made”, kézzel készített rusztikus finomság.

Aszalás után megtöltjük valamilyen diófélével, és jól lezárjuk az olvasztott csokival. Itt még hagyni kell egy órát dermedni a hűtőszekrényben, és jöhet a jól megérdemelt kóstolás.

Ha még nem aszaltál, tanulmányozd végig az aszalós mini tanfolyamunkat, olvasd el az aszalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Aszalt csokis keksz

Először megaszaljuk a kakaós masszából készült kekszet, majd megtöltjük olvasztott csokival
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 aszalógép
  • 1 fagyiskanál (vagy egy evőkaná)

Összetevők
  

  • 20 dkg datolyalekvár
  • 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 5-5 dkg kókuszreszelék és zabpehely
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávépor
  • 10 dkg olvasztott keserű csokoládé
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • kb 8 dkg durvára tört kesudió, vagy más dióféle

Elkészítés
 

  • Aprítógéppel durvára megtörjük a mandulát, kiöntjük, félretesszük. (vigyázzunk, hogy ne legyen liszt)
  • Elkészítjük a datolyalekvárt, 10 dkg szárított datolyát beáztatunk 1 dl vízbe, és néhány óra múlva, amikor felpuhult a datolya, aprítógéppel sima krémmé keverjük. (érdemes ilyen krémes datolyát tartani a hűtőszekrényben, így ha sütit szeretnénk készíteni, nem kell még 2-3 órát várni, amíg a datolya felpuhul)
  • Egy tálban összegyúrjuk a datolyalekvárt, a mandulával, zabpehellyel és a kókuszreszelékkel, hozzáöntjük a kakaóport és a kávéport is, kézzel jól összedolgozzuk. (a kávé ad egy különleges ízt a kekszhez, nem is veszed észre, hogy kávés, csak azt érzed, hogy különlegesen finom. használhatsz koffeinmentes kávét is)
  • Akár fagyiskanállal, akár egy evőkanállal egyforma golyókat formázunk a masszából, kézzel lelapítjuk, és egy kis forma segítségével kis mélyedést nyomunk a közepébe. Én egy folyékony orvosság adagoló kanalának a hátulját használtam.
  • Egy aszalógép tálcájára rakjuk a kis korongokat, és 42 fokon 2-3 óra alatt megszikkasztjuk, nem szárítjuk teljesen keményre.
  • Ha készen vannak a kekszek, hűtőszekrénybe tesszük, és elkészítjük a csokit. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, hozzákeverjük a kókuszolajat.
  • Késsel megtörjük a kesudiót
  • Minden keksz közepére rakunk egy pár szem tört kesudiót, és rákanalazunk annyi olvasztott csokit, amennyi elfér a mélyedésben.
  • A kekszeket újra hűtőszekrénybe tesszük, amíg meg nem köt a csoki. Itt a hűtőben egy hétig eláll. De ha kiteszed az asztalra, pillanatok alatt el fog fogyni.
Kulcsszó csoki, datolyalekvár, instant kávépor, kakaópor, mandula
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close