Mákos bejgli sütés nélkül, a nyers vegán változat, almalappal!

3K

Nem is tudnánk elképzelni a karácsonyt bejgli nélkül. De ez a bejgli más, semmi tészta, csak mák és gyümölcs, és intenzív, finom ízek. Ebből a bejgliből elég egy két kicsi szelet, tömény finomság.  

Ez a nyers vegán mákos bejgli nem csak finom, de minden tekintetben egészséges. Kizárólag természetes anyagokból készül, nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, sem állati eredetű összetevőt. És a legfontosabb, nem sütjük meg, nem folyik szét, nem ég oda… sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos bejgli.

A nyers vegán mákos bejgli alapja gyümölcslap. A legjobb az almalap, de ínyencek készíthetik bármilyen gyümölcsből, így még különlegesebb lesz az íze. Hogyan készül? Nézd meg – ITT – ! Magad is el tudod készíteni a sütőben, vagy ha van, akkor aszalógépben.

A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor készen is tudsz almalapokat vásárolni, vannak vállalkozások, amik ezzel foglalkoznak.

Mivel ezt a bejglit nem sütjük meg, a mákot nyersen fogjuk fogyasztani, emiatt szükséges a mák aktiválása. Miért nem esszük a magokat nyersen?

A mákos töltelék elkészítése is nagyon egyszerű, először is datolyalekvárt készítünk, majd összekeverjük darált mákkal, citromlével, bio citrom reszelt héjával.

Ha szeretjük a mazsolát, akkor azt is tehetünk bele. Fontos, hogy a mazsolát ne keverjük bele a masszába, hanem már csak akkor tegyük bele, amikor a masszával már megkentük az almalapot, mert a mazsolás-darabos tölteléket nem fogjuk tudni szépen elkenni.

mákos és diós bejgli

Tárolás: az elkészített bejgli mélyhűtőben akár hónapokig is eláll, hűtőszekrényben pedig egy hétig fogyasztható.

Diós bejgli: ugyanúgy készül, mint a mákos, csak mák helyett diót használunk. Erről is van egy bejegyzés: DIÓS BEJGLI

A fotókat Birta Endre készítette

Nyers vegán mákos bejgli

Almalapból készül ez a minden mentes karácsonyi desszert
Teljes Idő 20 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

az alaphoz

  • 1 darab 37×37 cm-es gyümölcslap (lehetőleg almalap)

töltelék:  

  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola (megmosva, 10 percre beáztatva)  opcionális
  • 10 dkg datolyalekvár
  •  2 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 kávéskanál fahéj  opcionális

Elkészítés
 

  • A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor szerezz be még idejében almalapokat, hogy el tudd készíteni ezt a nyers vegán bejglit.
  • a mazsolát beáztatjuk tiszta vízbe
  • 10 dkg datolyalekvár 5 dkg aszalt datolyából és fél dl vízből készül. Ilyen kis mennyiséget nem készítünk, mert a fele felragad az edény falára, és különben is. Ki készít csak 1 rúd bejglit?
    Érdemes a datolyalekvárból többet készíteni, itt a leírás, hogyan: Datolyalekvár
  • A darált mákhoz hozzákeverjük a citrom levét, héját, majd összekeverjük a datolyalekvárral. A tölteléket jól elkeverjük, megkóstoljuk. Aki szereti, tehet bele egy kevés fahéjat is.
  • A mákos masszát egyenletesen rákenjük a gyümölcslapra. Megszórjuk a mazsolával, amit tenyérrel jól belenyomkodunk a töltelékbe, és szépen feltekerjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután lehet szeletelni.  
Kulcsszó bejgli, mák, mákos bejgli

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close