Szeretem ezt a tortát készíteni, mert roppant egyszerű, ugyanakkor különlegesen finom. Nagyon könnyű, nincs benne sok zsír, így könnyen emészthető. Ha csak egy egyszerű édességre vágysz, akkor pohárkrémnek is el lehet készíteni, de ugyanakkor ünnepi alkalmakra is kiváló.

Az alaphoz datolyalekvárt használunk, datolyából vízzel turmixolunk egy krémes édes pépet!

A krémet agar agarral sűrítjük, ez egy különleges növényi alapanyag, ami ugyanúgy működik, mint a zselatin, csak nem állati eredetű.
A torta 18 cm-es tortaformában készül.

Avokádós lime-os nyers torta
Összetevők
Az alaphoz
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg datolyalekvár
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 1 csipet só
Avokádós lime-os krém:
- 15 dkg kesudió
- 3-4 evőkanál agave szirup (vagy más folyékony édesítőszer, pl rizsszirup)
- 1 darab érett avokádó
- 1-1 darab lime és citrom leve és reszelt héja
- 1 dl növényi tej vagy víz
- 1 dl olvasztott kókuszolaj
a növényi zseléhez
- 1 dl víz
- 1 teáskanál agar agar
a díszítéshez
- Sűrű kókuszkrém, tört nyers sótlan pisztácia,gyümölcsök, menta levelek
Elkészítés
- A kesudiót beáztatjuk tiszta vízbe 4 órára. A tortaformát kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
- Elkészítés: Az alaphoz az összetevőket aprítógépben összedolgozzuk, és belenyomjuk az előkészített tortaformába. Kanál hátuljával, vagy egy habkártyával szép egyenesre húzzuk.
- A krémhez minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A növényi zseléhez az 1 dl vízben feloldjuk az agar agart, kézi habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg felhabosodik. Ezután levesszük a tűzről, és kevergetjük még pár percig, hogy hűljön. Turmixolás közben belecsurgatjuk a lime-os krémbe. Az agar agar zselé szépen össze fogja tartania krémet, és megáll a torta felvágás után is. Kóstoljuk a krémet, és akkor jó, ha elég édes, és elég savanyú egyszerre. Akár citromlét, akár agave szirupot is lehet még hozzátenni.
- A képen nem látszik annyira, de ez a krém zöld lett. Halványzöld. Az avokádótól és a lime héjától. Nagyon különleges… A krémet beletöltjük a tortaformába, összerázogatjuk, hogy elsimuljon a teteje. Egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Díszítés: sűrű kókuszkrémet csurgatunk a tetejére, erre helyezzük a törött pisztáciát és a gyümölcsöket. Mivel a torta minden része puha, lágy, ezért szerintem nagyon jó ötlet a pisztácia, vagy valami más mag (kesudió, vagy aszalt hajdinacsíra), mert ez megtöri a lágyságot, és lehet valamit harapni is.