Nyers vegán hamburger, teljes értékű, növényi fehérjebomba!

952

Ki hinné, hogy egy ilyen nyers, magokból, lencsecsírából és zöldségekből készült hamburgerben legalább annyi fehérje van, mint egy húsból készült társának! Az íze pedig vetekszik az eredetivel. Ezt a nyers hamburgert nem töltjük puha zsömlébe, hanem csak zöldségekkel, csírákkal fogyasztjuk.

Lencsecsírát használunk ehhez a recepthez, de ha nincs, az sem gond, bármilyen semleges ízű friss csíra használható, hajdina csíra, bármilyen babcsíra, napraforgócsíra (akkor a napraforgómag helyett használjunk diót)! A csírázásról itt olvashatsz bővebben!

Ha van lencsecsírád, akkor próbáld ki ezt a receptet is! : Lencsecsíra pástétom!

Aktivált magokat használunk, ez azt jelenti, hogy a magokat nem esszük nyersen! Fogyasztás előtt minden magot aktiválni kell, vagyis vízbe áztatni, hogy az enzimek feléledjenek és az enzimgátló anyagok lebomoljanak. Erről bővebben – ITT – olvashatsz!

Ezt a fasírtot is aszaljuk, mégsem szükséges hozzá feltétlen aszalógép. Ha légkeveréses sütőd van, akkor 2-3 órára a legalacsonyabb hőfokra téve, egy ujjnyira nyitott sütő ajtónál el tudod készíteni ezt a finom hamburgert. Nem kell teljesen megaszalni, akkor jó, ha kívül már száraz, de belül még lágy, puha. Ha szeretnél elmélyedni az aszalás rejtelmeiben, akkor olvasd el ezt: „Aszaljunk otthon” !

Nyers vegán hamburger

Fogás Aszalvány, főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 sütő vagy aszalógép

Összetevők
  

  • 10 dkg lencsecsíra (vagy ha nincs, akkor aktivált dióval helyettesítheted)
  • 10 dkg aktivált tökmag
  • 10 dkg aktivált napraforgómag
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1 darab közepes lilahagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 kis marék mazsola (elhagyható)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 6-8 szem zöld vagy fekete olajbogyó
  • 1 teáskanál
  • 3 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 2 teáskanál morzsolt majoranna
  • 3 evőkanál céklalé, vagy egy darabka nyers cékla

Elkészítés
 

  • Először a csírát és a magokat tesszük az aprítógépbe. Morzsásra aprítjuk, majd kiöntjük egy nagyobb tálba.
  • A zöldségeket, és a többi hozzávalót is aprítógépbe tesszük, és szintén apróra dolgozzuk. A zöldséges masszát hozzáöntjük a magokhoz, kézzel jól átforgatjuk, átgyúrjuk.
  • A céklára a színe miatt van szükség, szép színe lesz tőle a hamburgernek. 
  • Pogácsákat formázunk a masszából, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és aszalógépben vagy sütőben, 1 cm-re nyitott ajtónál, legalacsonyabb fokozaton néhány óra alatt megszárítjuk.
  • Akkor van készen, ha kívül száraz, de belül még puha. Lehetőleg melegen tálaljuk sok-sok zöldséggel, salátával. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll.
Kulcsszó hamburger, nyers fasírt
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close