Ki hinné, hogy egy ilyen nyers, magokból, lencsecsírából és zöldségekből készült hamburgerben legalább annyi fehérje van, mint egy húsból készült társának! Az íze pedig vetekszik az eredetivel. Ezt a nyers hamburgert nem töltjük puha zsömlébe, hanem csak zöldségekkel, csírákkal fogyasztjuk.
Lencsecsírát használunk ehhez a recepthez, de ha nincs, az sem gond, bármilyen semleges ízű friss csíra használható, hajdina csíra, bármilyen babcsíra, napraforgócsíra (akkor a napraforgómag helyett használjunk diót)! A csírázásról itt olvashatsz bővebben!

Ha van lencsecsírád, akkor próbáld ki ezt a receptet is! : Lencsecsíra pástétom!
Aktivált magokat használunk, ez azt jelenti, hogy a magokat nem esszük nyersen! Fogyasztás előtt minden magot aktiválni kell, vagyis vízbe áztatni, hogy az enzimek feléledjenek és az enzimgátló anyagok lebomoljanak. Erről bővebben – ITT – olvashatsz!
Ezt a fasírtot is aszaljuk, mégsem szükséges hozzá feltétlen aszalógép. Ha légkeveréses sütőd van, akkor 2-3 órára a legalacsonyabb hőfokra téve, egy ujjnyira nyitott sütő ajtónál el tudod készíteni ezt a finom hamburgert. Nem kell teljesen megaszalni, akkor jó, ha kívül már száraz, de belül még lágy, puha. Ha szeretnél elmélyedni az aszalás rejtelmeiben, akkor olvasd el ezt: „Aszaljunk otthon” !

Nyers vegán hamburger
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 sütő vagy aszalógép
Összetevők
- 10 dkg lencsecsíra (vagy ha nincs, akkor aktivált dióval helyettesítheted)
- 10 dkg aktivált tökmag
- 10 dkg aktivált napraforgómag
- 2 evőkanál lenmag
- 1 darab közepes lilahagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 1 kis marék mazsola (elhagyható)
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 6-8 szem zöld vagy fekete olajbogyó
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 2 teáskanál morzsolt majoranna
- 3 evőkanál céklalé, vagy egy darabka nyers cékla
Elkészítés
- Először a csírát és a magokat tesszük az aprítógépbe. Morzsásra aprítjuk, majd kiöntjük egy nagyobb tálba.
- A zöldségeket, és a többi hozzávalót is aprítógépbe tesszük, és szintén apróra dolgozzuk. A zöldséges masszát hozzáöntjük a magokhoz, kézzel jól átforgatjuk, átgyúrjuk.
- A céklára a színe miatt van szükség, szép színe lesz tőle a hamburgernek.
- Pogácsákat formázunk a masszából, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és aszalógépben vagy sütőben, 1 cm-re nyitott ajtónál, legalacsonyabb fokozaton néhány óra alatt megszárítjuk.
- Akkor van készen, ha kívül száraz, de belül még puha. Lehetőleg melegen tálaljuk sok-sok zöldséggel, salátával. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll.