Lencsecsíra: egyszerűen lehet otthon lencsét csíráztatni. Maga a csíráztatás folyamata minden magnál megegyezik. A magokat meg kell mosni, és néhány órára beáztatni. Ezután le kell önteni az áztató vizet, majd arról kell gondoskodni, hogy a magok ne száradjanak ki, de ne is álljanak vízben. Gyakran kell átmosni, átöblíteni a magokat. Abban biztosak lehetünk, hogy a magok tudják mi a dolguk, és ha megfelelő körülményeket teremtünk a számukra, akkor ki fognak csírázni.

Miért érdemes otthon csíráztatni?
Miket lehet készíteni, vagy hogyan érdemes a csírákat fogyasztani? Rengeteg lehetőség van. Fasírtba, pástétomba, salátába lehet tenni. Vagy csak úgy rászórni a salátára, szendvicsre, levesre…
A pástétom receptben kesudiót használunk. Lehet, hogy ilyen kis mennyiségnél a kesudiót a konyhai aprítógép nem tudja teljesen simára, krémesre dolgozni. Ezért egy fokkal jobb, ha kesuvajat használunk. Mi az a kesuvaj, és hogy készül? A kesuvaj nem más, mint kesudió krémesre turmixolva. Ha egy nagyobb adag kesudióból kesuvajat turmixolunk, a hűtőszekrényben eláll, és ha egy kanállal felhasználunk valamilyen ételhez, akkor a krémesítéssel már nem kell foglalkozni, azt megtettük korábban.
Ha túl töménynek érezzük a pástétomot, akkor lehet rizstejszínnel lágyítani, lazítani. A rizstejszín nem más, mint puhára főtt rizs krémesre turmixolva. Ha hétvégén elkészítesz egy adagot, és beteszed a hűtőszekrénybe, akkor egész héten tudsz belőle használni.

Lencsecsíra pástétom
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 4 evőkanál lencsecsíra
- 4 evőkanál vízben áztatott napraforgó
- 1 marék kesudió, vagy egy kanál kesuvaj
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- 1/2 fej közepes lilahagyma feldarabolva
- 2 gerezd fokhagyma (ez elhagyható)
- 1 csipet őrölt babérlevél
Elkészítés
- A hozzávalókat késes konyhai robotgépben lehetőleg minél simábbra dolgozzuk. Ha simára kevertük, már készen is van. Lehet tálalni, enni.