Céklás nyers zöldségtorta? Igen!
Nehéz elhinni, de vannak, akik nem szeretik az édességeket, az édes ízeket. Ők bizonyára az édes tortákat sem szeretik, nekik biztosan nagyon fog tetszeni ez a sós nyers torta, csupa zöldségekből.

Aktivált napraforgómagot használunk a torta alapjához, hogy mit jelent ez, és hogyan aktiváljuk a magokat, – ITT – megtudhatod!
A céklás zöldségtorta alapja ízesített napraforgómag jól lenyomkodva a tortaforma aljára. Itt lehet intenzíven fűszerezni, mert a fölötte lévő zöldséges rétegek szolidan lesznek fűszerezve, ott főleg a zöldségek természetes íze fog dominálni.
A zöldséges rétegben elvileg bármilyen zöldséget lehet tenni, bátran lehet kísérletezni. Itt most cékla, sárgarépa és cukkini a főszereplő, egy kevés hagymával, fűszerekkel.
A torta tetejét egy citromos-fokhagymás-avokádós réteg zárja le, színben, és ízben is a legjobb választás.
Ha tetszik a recept, nézd meg ezt a mandulasajtos zöldségtortát is – ITT –!

Céklás zöldségtorta
Készülékek
- 1 18 cm-es tortaforma
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
az alaphoz
- 15 dkg aktivált napraforgómag
- 5 dkg friss spenót vagy mángold, vagy bármilyen zöld levél
- só, fűszerek
a töltelékhez
- 15 dkg cékla
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg cukkini
- kis darabka lilahagyma
- 1 evőkanál utifűmaghéj
- 1 evőkanál fehér miso (elhagyható)
az avokádós réteghez
- 1 nagy avokádó
- 1/2 darab citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Elkészítés
az alaphoz
- Az aktivált napraforgómagot aprítógépbe tesszük a zöld levelekkel, sóval, fűszerekkel, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy kenhető masszává. Kóstoljuk, ennek a rétegnek sósnak, ízesnek kell lenni, mert a zöldségeket nem fogjuk megsózni!
- Ezután sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es csatos tortaformát, és a napraforgó magos masszát belenyomkodjuk a tortaforma aljába, kanál hátuljával simára egyengetjük.
a töltelékhez
- A töltelékhez is mindent beleteszünk az aprítógépbe, és morzsásra aprítjuk a zöldségeket. Nem sózzuk, hogy a zöldségek íze érvényesüljön, és azért sem, mert a sótól levet eresztenek a növényi rostok, és el fog ázni a torta. A miso kihagyható, de vele sokkal finomabb. Az utifűmaghéj azt a célt szolgálja, hogy a zöldségekből kiengedett levet felszívja, és biztosítsa a megfelelő állagot. Ha készen vagyunk, rásimítjuk az alapra, jól lenyomkodjuk kanál hátuljával.
az avokádós réteghez
- Az avokádót villával szétnyomkodjuk, ízesítjük sóval, fokhagymával, citromlével. Ennek sem árt, ha kicsit intenzív az íze, jól kiegészíti a zöldséges réteget. A torta tetejére simítjuk, és díszítjük petrezselyemmel, csírákkal, zöldségekkel. Azonnal lehet fogyasztani.