Céklás nyers zöldségtorta – különleges sós torta

1.1K

Céklás nyers zöldségtorta? Igen!

Nehéz elhinni, de vannak, akik nem szeretik az édességeket, az édes ízeket. Ők bizonyára az édes tortákat sem szeretik, nekik biztosan nagyon fog tetszeni ez a sós nyers torta, csupa zöldségekből.

zöldségtorta

Aktivált napraforgómagot használunk a torta alapjához, hogy mit jelent ez, és hogyan aktiváljuk a magokat, – ITT – megtudhatod!

A céklás zöldségtorta alapja ízesített napraforgómag jól lenyomkodva a tortaforma aljára. Itt lehet intenzíven fűszerezni, mert a fölötte lévő zöldséges rétegek szolidan lesznek fűszerezve, ott főleg a zöldségek természetes íze fog dominálni.

A zöldséges rétegben elvileg bármilyen zöldséget lehet tenni, bátran lehet kísérletezni. Itt most cékla, sárgarépa és cukkini a főszereplő, egy kevés hagymával, fűszerekkel.

A torta tetejét egy citromos-fokhagymás-avokádós réteg zárja le, színben, és ízben is a legjobb választás.

Ha tetszik a recept, nézd meg ezt a mandulasajtos zöldségtortát is – ITT –!

Céklás zöldségtorta

Zöldségtorta színes zöldséges rétegekkel
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 18 cm-es tortaforma
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

az alaphoz

  • 15 dkg aktivált napraforgómag
  • 5 dkg friss spenót vagy mángold, vagy bármilyen zöld levél
  • só, fűszerek

a töltelékhez

  • 15 dkg cékla
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg cukkini
  • kis darabka lilahagyma
  • 1 evőkanál utifűmaghéj
  • 1 evőkanál fehér miso (elhagyható)

az avokádós réteghez

  • 1 nagy avokádó
  • 1/2 darab citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál

Elkészítés
 

az alaphoz

  • Az aktivált napraforgómagot aprítógépbe tesszük a zöld levelekkel, sóval, fűszerekkel, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy kenhető masszává. Kóstoljuk, ennek a rétegnek sósnak, ízesnek kell lenni, mert a zöldségeket nem fogjuk megsózni!
  • Ezután sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es csatos tortaformát, és a napraforgó magos masszát belenyomkodjuk a tortaforma aljába, kanál hátuljával simára egyengetjük.

a töltelékhez

  • A töltelékhez is mindent beleteszünk az aprítógépbe, és morzsásra aprítjuk a zöldségeket. Nem sózzuk, hogy a zöldségek íze érvényesüljön, és azért sem, mert a sótól levet eresztenek a növényi rostok, és el fog ázni a torta. A miso kihagyható, de vele sokkal finomabb. Az utifűmaghéj azt a célt szolgálja, hogy a zöldségekből kiengedett levet felszívja, és biztosítsa a megfelelő állagot. Ha készen vagyunk, rásimítjuk az alapra, jól lenyomkodjuk kanál hátuljával.

az avokádós réteghez

  • Az avokádót villával szétnyomkodjuk, ízesítjük sóval, fokhagymával, citromlével. Ennek sem árt, ha kicsit intenzív az íze, jól kiegészíti a zöldséges réteget. A torta tetejére simítjuk, és díszítjük petrezselyemmel, csírákkal, zöldségekkel. Azonnal lehet fogyasztani.
Kulcsszó avokádó, cékla, zöldség, Zöldségtorta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close