Ezek a finom, tenyérnyi zöldséges korongok magokból és zöldségekből készülnek, fűszerezve és alacsony hőfokon aszalva, hogy megőrizzék tápanyagaikat. Kiváló alternatívát nyújtanak kenyér helyett, gluténmentesek, természetesek és teljes értékűek. Mivel az aszalás során a zöldségekben lévő víztartalom jelentősen csökken, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk melléjük, hogy a szervezetünk könnyen feldolgozhassa ezt a tápláló, ropogós finomságot.

Rátehetünk különféle szószokat, pástétomokat, a korong pereme meg fogja tartani, szépen kézbe vehető, és nem fog összetörni, lecsurogni. Ezt a kenyeret előre el lehet készíteni, mivel teljesen ki van szárítva, sokáig eláll.
Legalább annyira magos, mint amennyire zöldséges… nem túl zsíros, mint általában a nyers aszalványok. Teljes értékű étel. Akár önmagában is ehető, mert a zöldségek és a fűszerek önálló ízvilágot alkotnak.
Aktivált napraforgó magot használunk. Magok aktiválása, miért nem esszük a magokat nyersen? A lenmagot nem tudjuk előre beáztatni, megaszalni, mert nyákot képez, így a lenmaggal másképp kell bánni. A kenyér tésztáját bekeverés után hagyni kell állni kb 10 órán keresztül. Ez alatt az idő alatt a lenmagban is lezajlanak azok a biokémiai folyamatok, amivel könnyen emészthetővé válik a lenmag, és nyersen is ehető lesz.
Ha szeretnél jobban elmélyedni az aszalás rejtelmeibe, akkor ezt a cikket ajánlom: Aszaljunk otthon! Mini tanfolyam
Meg lehet kenni bármilyen növényi pástétommal:

Avokádó krémmel, paradicsommal, csírákkal:

Vagy bőven meg lehet tölteni, és összeborítani két korongot, mintha egy hamburger lenne, így:

Gyönyörű pizzát lehet készíteni erre az alapra, receptért kattints a képre:


Zöldséges korong
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 sütő vagy aszalógép
Összetevők
kb 25 darab kis koronghoz:
- 10 dkg lilahagyma
- 20 dkg cékla
- 40 dkg sárgarépa
- 30 dkg őrölt lenmag
- 10 dkg durvára törött napraforgó mag
- kevés víz
- só, ízlés szerint fűszerek
Elkészítés
- A zöldségeket apróra dolgozzuk konyhai robotgépben. Hozzákeverjük az őrölt magokat. Tésztaszerű állagúnak kell lenni. Ha túl száraz lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Jól keverjük el, gyúrjuk össze.
- A masszát pihentetjük kb 10 órát, erre azért van szükség, hogy a lenmag felpuhuljon, és a lenmagban található enzimek aktiválódjanak. Az idő leteltével egy kevés víz hozzáadásával újra gyúrjuk a tésztát, és kezdődhet a korongok formázása
- A tésztából kis gombócokat veszünk, majd az aszalógép tapadásmentes tálcáján egy kanál segítségével korongot formázunk belőle. (jobb kezünkben a kanállal egyengetjük, a bal kezünk alsó élével pedig kívülről gömbölyűre alakítjuk a korong szélét)
- Aszalógépben 2 órán keresztül 60 fokos hőmérsékleten aszaljuk, majd levesszük a hőfokot 45 fokra. Egy újabb óra elteltével megfordítjuk, de már nincs szükség a tapadásmentes lapra, tegyük a rácsra.Teljes kiszáradásig aszaljuk. (ez kb még 6-8 óra)