Zöldséges korongok – kedvenced lesz ez a nyers kenyér!

1.3K

Ezek a finom, tenyérnyi zöldséges korongok magokból és zöldségekből készülnek, fűszerezve és alacsony hőfokon aszalva, hogy megőrizzék tápanyagaikat. Kiváló alternatívát nyújtanak kenyér helyett, gluténmentesek, természetesek és teljes értékűek. Mivel az aszalás során a zöldségekben lévő víztartalom jelentősen csökken, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk melléjük, hogy a szervezetünk könnyen feldolgozhassa ezt a tápláló, ropogós finomságot.

zöldséges korongok

Rátehetünk különféle szószokat, pástétomokat, a korong pereme meg fogja tartani, szépen kézbe vehető, és nem fog összetörni, lecsurogni. Ezt a kenyeret előre el lehet készíteni, mivel teljesen ki van szárítva, sokáig eláll.

Legalább annyira magos, mint amennyire zöldséges… nem túl zsíros, mint általában a nyers aszalványok. Teljes értékű étel. Akár önmagában is ehető, mert a zöldségek és a fűszerek önálló ízvilágot alkotnak.

Aktivált napraforgó magot használunk. Magok aktiválása, miért nem esszük a magokat nyersen? A lenmagot nem tudjuk előre beáztatni, megaszalni, mert nyákot képez, így a lenmaggal másképp kell bánni. A kenyér tésztáját bekeverés után hagyni kell állni kb 10 órán keresztül. Ez alatt az idő alatt a lenmagban is lezajlanak azok a biokémiai folyamatok, amivel könnyen emészthetővé válik a lenmag, és nyersen is ehető lesz.

Ha szeretnél jobban elmélyedni az aszalás rejtelmeibe, akkor ezt a cikket ajánlom:  Aszaljunk otthon! Mini tanfolyam

Meg lehet kenni bármilyen növényi pástétommal:

zöldséges korongok

Avokádó krémmel, paradicsommal, csírákkal:

zöldséges korongok

Vagy bőven meg lehet tölteni, és összeborítani két korongot, mintha egy hamburger lenne, így:

zöldséges korongok

Gyönyörű pizzát lehet készíteni erre az alapra, receptért kattints a képre:

pizza
ezt a fotót Birta Endre készítette
zöldséges korong

Zöldséges korong

Zöldséges korong aszalvány, nyers kenyér
Fogás Aszalvány
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 sütő vagy aszalógép

Összetevők
  

kb 25 darab kis koronghoz:

  • 10 dkg lilahagyma
  • 20 dkg cékla
  • 40 dkg sárgarépa
  • 30 dkg őrölt lenmag
  • 10 dkg durvára törött napraforgó mag
  • kevés víz
  • só, ízlés szerint fűszerek

Elkészítés
 

  • A zöldségeket apróra dolgozzuk konyhai robotgépben. Hozzákeverjük az őrölt magokat. Tésztaszerű állagúnak kell lenni. Ha túl száraz lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Jól keverjük el, gyúrjuk össze.
  • A masszát pihentetjük kb 10 órát, erre azért van szükség, hogy a lenmag felpuhuljon, és a lenmagban található enzimek aktiválódjanak. Az idő leteltével egy kevés víz hozzáadásával újra gyúrjuk a tésztát, és kezdődhet a korongok formázása
  • A tésztából kis gombócokat veszünk, majd az aszalógép tapadásmentes tálcáján egy kanál segítségével korongot formázunk belőle. (jobb kezünkben a kanállal egyengetjük, a bal kezünk alsó élével pedig kívülről gömbölyűre alakítjuk a korong szélét)
  • Aszalógépben 2 órán keresztül 60 fokos hőmérsékleten aszaljuk, majd levesszük a hőfokot 45 fokra. Egy újabb óra elteltével megfordítjuk, de már nincs szükség a tapadásmentes lapra, tegyük a rácsra.Teljes kiszáradásig aszaljuk. (ez kb még 6-8 óra)
Kulcsszó nyers kenyér
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close