Akik ismernek már régóta, tudják, hogy ez az egyik kedvenc tortám. Ezt készítem a leggyakrabban. Ez a kávés csokitorta a legegyszerűbb, legnagyszerűbb összeállítás, amit szinte mindenki szeret. Krémes, lágy, a kávé íze remekül harmonizál a csokikrémmel, a kesudióból készült vaníliás réteg még lágyabbá teszi az élményt.
Ez a torta tulajdonképpen – ENNEK – a kávés krémdesszertnek a tortaformában elkészített változata. Az összetevők, az ízek nagyon hasonlóak!

Tortából sosem elég… Cukor, liszt, és minden hagyományos összetevő nélkül készül ez a nyers csokitorta, datolya, zabpehely, kakaópor, instant kávépor, kesudió, kókuszkrém, rizsszirup és vanília felhasználásával. Lehet koffeinmentes kávét is használni!

Többféle datolyát tudunk használni. Ha friss, puha datolyánk van, akkor azt magozzuk ki, és úgy tegyük a turmixgépbe. Ha magozott, aszalt datolyánk van, azt használat előtt be kell áztatni tiszta vízbe, hogy felpuhuljon, és tudjunk vele dolgozni. A legjobb, ha készítünk otthon datolyalekvárt (ez nem más, mint az áztatott datolya elturmixolva), így ha szükség van rá, csak elő kell venni, és lehet használni. A datolyalekvár elkészítését – ITT – találod.
Kesuvaj: kesudióból készült krém, amit nagyobb mennyiségben előre el lehet készíteni, így ha kisebb mennyiségre van szükség, akkor lehet ebből használni, kevés vízzel, ízesítőkkel kell elkeverni, és már készen is van. Kis mennyiségben ugyanis nem lehet kesudiót krémesíteni, mert felragad a turmixgép falára, és a kés csak forog-pörög magában…

Kávés csokitorta
Készülékek
- 1 18 cm-es tortaforma
- 1 Turmixgép
Összetevők
az alaphoz:
- 12 dkg zabpehely
- 9 dkg puha datolya (vagy datolyalekvár)
- 1 kávéskanál instant kávé por (lehet koffeinmentes is)
kávés csokikrém:
- 25 dkg puha datolya (vagy datolyalekvár)
- 10 dkg sűrű kókuszkrém
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 kávéskanál instant kávé por (lehet koffeinmentes is)
vaníliakrém:
- 20 dkg kesudió (vagy kesuvaj)
- 12 dkg sűrű kókuszkrém
- 7 dkg rizsszirup
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál bourbon vanília por
Elkészítés
- A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
- Az alaphoz az összetevőket aprítógépben összedolgozzuk, és belenyomjuk az előkészített tortaformába.
- A kávés csokikrémhez az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában az alapra. Fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen.
- Közben elkészítjük a vaníliás krémet. Ehhez minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. Ezt a következő réteget csak akkor tegyük rá a tortára, ha a csokis réteg már meg tudja tartani. Simítsuk el, és szórjunk rá kakaóport. Egész kávészemekkel díszítsük.
- Úgy számoljunk, hogy felvágás előtt legyen ideje a tortának összeállni, ezt csak hidegben tudja megtenni, és 2 órát fagyasztóban, majd utána kb 5 fokos hűtőszekrényben tárolni.
- Ha készen van, a tetejét szórjuk meg kakaóporral, kávéporral, díszítsük egész kávé szemekkel!