Pikáns-csípős napraforgó mag

671

Az olajos magokat nem fogyasztjuk nyersen, mert tartalmaznak egy enzimgátló anyagot, ami kis mennyiségben csak nehezíti az emésztést, nagyobb mennyiségben pedig komolyabb emésztési problémákat okoz (puffadás, hasmenés, görcsök). Miért nem esszük a magokat nyersen?

Tehát az olajos magokat felhasználás előtt legalább 6-8 órával be kell áztatni tiszta vízbe, és lehetőleg többször le kell cserélni az áztató vizet. Minél nagyobb a mag, annál hosszabb legyen ez az áztató idő, dió és mandula esetében ajánlom a 24-48 órát. Fontos a gyakori öblítés! Az áztató vizet minden esetben le kell önteni, felhasználni nem szabad! 

napraforgó mag

Tipp: rendszerint úgy szoktam eljárni, hogy amikor magot áztatok be, nagyobb adagot teszek a vízbe, mint amennyit fel fogok használni. A maradékot pedig kiszárítom, és üvegekbe rakom. Ezeket a magokat később azonnal fel tudom használni, áztatni már nem kell őket. Arra oda kell figyelni, hogy a frissen áztatott és az áztatott-szárított magok felhasználásakor eltérő a szükséges víz mennyisége, hiszen a frissen áztatott mag több nedvességet tartalmaz!     

A következő tipp: a beáztatott magok kiszárítása történhet „natúran”, vagyis csak úgy magukban. Viszont ha szárítás előtt valamilyen fűszeres, ízletes marináló szószba tesszük a magokat, akkor egy nagyon finom ropogtatnivalót kapunk, amit akár csak úgy magában is fogyaszthatunk, vagy ha pástétomhoz, fasírthoz használjuk, az sokkal finomabb lesz. Jöjjön egy ilyen recept: a hozzávalókat és a mennyiségeket lehet tetszés szerint variálni, erősebbre, vagy kevésbé fűszeresre készíteni őket.   

Napraforgó mag
Napraforgómag fűszerekkel, még aszalás előtt

Egy korábbi fűszeresen aszalt mag: Fűszeres mediterrán tökmag – az egészséges nasi

Most jöjjön egy napraforgós recept, ha rákattan a család, pillanatok alatt elfogy 🙂

Ha az aszalásról szeretnél többet tudni, nézd meg mini tanfolyamunkat!

A receptben szerepel 2 kanál oliva olaj, ha ezt kihagyod, akkor teljes értékű ételt kapsz!

Csípős pikáns napraforgó magok

Fogás Snack
Konyha vegán

Készülékek

  • 1 aszalógép

Összetevők
  

  • 15 dkg áztatott napraforgó mag 
  • 1 evőkanál olivaolaj,  
  • 1 teáskanál só,  
  • ízlés szerint bors, chilli, (vagy készen vásárolt mexikói fűszerkeverék) 
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés
 

  • A napraforgó magot legalább 3 órára beáztatjuk. A vizet leöntjük, és alaposan lecsepegtetjük.  
  • A marináló öntethez az olajat, fűszereket simára keverjük egy tálban, majd belekeverjük a napraforgó magot. Ez egy folyékonyabb marináló szósz, így lehet, hogy nehezebben fog a napraforgó magra ráragadni, hagyjuk benne állni egy órát.  
  • Aszalógép tapadásmentes tálcáján egyenletesen szétterítjük. 3-4 órán keresztül aszaljuk.  
  • Salátára, levesekre lehet szórni, izgalmas lesz tőle az étel. Paradicsommal, paprikával együtt finom pikáns vacsora, vagy csak egyszerű nassolnivaló.  
Kulcsszó napraforgómag
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close