Az olajos magokat nem fogyasztjuk nyersen, mert tartalmaznak egy enzimgátló anyagot, ami kis mennyiségben csak nehezíti az emésztést, nagyobb mennyiségben pedig komolyabb emésztési problémákat okoz (puffadás, hasmenés, görcsök). Miért nem esszük a magokat nyersen?
Tehát az olajos magokat felhasználás előtt legalább 6-8 órával be kell áztatni tiszta vízbe, és lehetőleg többször le kell cserélni az áztató vizet. Minél nagyobb a mag, annál hosszabb legyen ez az áztató idő, dió és mandula esetében ajánlom a 24-48 órát. Fontos a gyakori öblítés! Az áztató vizet minden esetben le kell önteni, felhasználni nem szabad!

Tipp: rendszerint úgy szoktam eljárni, hogy amikor magot áztatok be, nagyobb adagot teszek a vízbe, mint amennyit fel fogok használni. A maradékot pedig kiszárítom, és üvegekbe rakom. Ezeket a magokat később azonnal fel tudom használni, áztatni már nem kell őket. Arra oda kell figyelni, hogy a frissen áztatott és az áztatott-szárított magok felhasználásakor eltérő a szükséges víz mennyisége, hiszen a frissen áztatott mag több nedvességet tartalmaz!
A következő tipp: a beáztatott magok kiszárítása történhet „natúran”, vagyis csak úgy magukban. Viszont ha szárítás előtt valamilyen fűszeres, ízletes marináló szószba tesszük a magokat, akkor egy nagyon finom ropogtatnivalót kapunk, amit akár csak úgy magában is fogyaszthatunk, vagy ha pástétomhoz, fasírthoz használjuk, az sokkal finomabb lesz. Jöjjön egy ilyen recept: a hozzávalókat és a mennyiségeket lehet tetszés szerint variálni, erősebbre, vagy kevésbé fűszeresre készíteni őket.

Egy korábbi fűszeresen aszalt mag: Fűszeres mediterrán tökmag – az egészséges nasi
Most jöjjön egy napraforgós recept, ha rákattan a család, pillanatok alatt elfogy 🙂
Ha az aszalásról szeretnél többet tudni, nézd meg mini tanfolyamunkat!
A receptben szerepel 2 kanál oliva olaj, ha ezt kihagyod, akkor teljes értékű ételt kapsz!

Csípős pikáns napraforgó magok
Készülékek
- 1 aszalógép
Összetevők
- 15 dkg áztatott napraforgó mag
- 1 evőkanál olivaolaj,
- 1 teáskanál só,
- ízlés szerint bors, chilli, (vagy készen vásárolt mexikói fűszerkeverék)
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- A napraforgó magot legalább 3 órára beáztatjuk. A vizet leöntjük, és alaposan lecsepegtetjük.
- A marináló öntethez az olajat, fűszereket simára keverjük egy tálban, majd belekeverjük a napraforgó magot. Ez egy folyékonyabb marináló szósz, így lehet, hogy nehezebben fog a napraforgó magra ráragadni, hagyjuk benne állni egy órát.
- Aszalógép tapadásmentes tálcáján egyenletesen szétterítjük. 3-4 órán keresztül aszaljuk.
- Salátára, levesekre lehet szórni, izgalmas lesz tőle az étel. Paradicsommal, paprikával együtt finom pikáns vacsora, vagy csak egyszerű nassolnivaló.