Csokis meggyes réteges nyers torta

935

🍰 Rétegről rétegre – egy újragondolt nyers torta
Ha a nyers tortákról a vastag krémréteg és a vékony alap jut eszedbe, ez a recept most meglepetést fog okozni! Ez a torta ugyanis szakít a hagyományos felépítéssel, és sokkal inkább egy klasszikus, rétegezett piskótatortára emlékeztet – persze teljesen nyers, növényi alapokon.

csokis meggyes nyers torta

A kakaós-zabos tésztalapokat előre megformázzuk lefagyasztjuk, majd ezek közé kerülnek a könnyű, gyümölcsös töltelékek, rétegről rétegre. Az egész tortát bevonjuk egy vékony csokiréteggel! Az eredmény egy izgalmas, mutatós, mégis egyszerűen elkészíthető torta, ami garantáltan feldobja a napodat – és a vendégek kedvét is!

A receptben leírt módon elkészített tészta korongok:

csokis meggyes nyers torta

Azért van szükség a vékony lapok lefagyasztására, hogy tudjunk vele dolgozni. Fagyasztás nélkül ez a tészta morzsálódik, törik, így nem tudjuk a meggyes töltelékkel rétegesen rakni.

Ha pedig felvágjuk a tortát, így látszanak a rétegek:

csokis meggyes nyers torta

A tortához datolyalekvárt használunk, erről – ITT – olvashatsz bővebben!

Más gyümölcsöt is lehet használni!

Csokis-meggyes réteges nyers torta

Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

A tésztához

  • 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg zabpehely
  • 20 dkg datolyalekvár
  • 2 evőkanál kakaópor

a krémhez

  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 evőkanál utifűmaghéj

a csokimához

  • 15 dkg keserű csokoládé
  • 5 dkg kókuszolaj

Elkészítés
 

az alaphoz

  • A mandulát, zabpelyhet és a kókuszreszeléket finomra őröljük, és összegyúrjuk a datolyalekvárral, kakaóporral. Ez a massza így elméletileg 60 dkg, ezt 3 részre osztjuk. (megjegyzés: a kóstolási veszteség miatt érdemes mindenből egy pár dkg-mal többet beletenni, így biztosan minden réteg meglesz 20 dkg)
  • Sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és az alapból belenyomkodunk 20 dkg-ot. Egyenesre kihúzzuk, elsimítjuk a tetejét. Kivesszük a tortaformából, és betesszük a fagyasztóba. Ugyanezt a műveletet elvégezzük még kétszer, így három vékony tortalap lesz a fagyasztóban. Amíg megdermednek, elkészítjük a tölteléket.
  • 50 dkg kimagozott meggyet lecsepegtetünk, így 40 dkg gyümölcs marad, ezt aprítógépbe tesszük, és nem túl simára aprítjuk. Az aszalt áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, és a meggyhez adjuk. Jól összekeverjük, és hagyjuk őket együtt kb 10-15 percig, amíg a friss meggy nedvessége felpuhítja az aszalt áfonyát. Ezután aprítógépbe tesszük még addig, amíg egy sűrű lekvárszerű, kicsit zselés állagot kapunk. Ezután egy evőkanál utifűmaghéjjal még sűrítjük, jól átkeverjük, és ezt is 3 felé osztjuk.
  • Kivesszük a kakaós tésztákat a fagyasztóból, és egyet visszahelyezünk a bezárt tortaformába. Jól lenyomkodjuk. Rákenjük a meggyes massza 1/3-át, majd ráteszünk még egy fagyott tészta lapot, erre megint meggyes krém jön, majd az utolsó lap. A harmadik rész meggyes krémet is rákenjük, és visszatesszük a fagyasztóba.
  • Elkészítjük a csokikrémet, a felolvasztjuk a csokit és a kókuszolajat, jól összekeverjük. A torta édes, ezért én ebbe a csokibevonatba nem tennék édesítést… Az elkevert csokikrémmel bevonjuk a tortát, és visszatesszük a hűtőszekrénybe tálalásig. Ha a torta eddig a fagyasztóban volt, akkor jó eséllyel azonnal rá fog szilárdulni a csoki…
Kulcsszó meggy, nyers torta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close