A datolyalekvár nem más, mint vízben felpuhított datolya simára turmixolva.
Ez tulajdonképpen egy sűrű, édes pép, ami nagyon sok nyers (és nem nyers) édesség alapja lehet. Előnye, hogy könnyen felhasználható, könnyen adagolható, szinte bármiben lehet cukor helyett használni. A datolya jótékony hatásairól – ITT – találsz bővebb információt.

Milyen datolyát használjunk? Én kéndioxid mentes, magozott iráni datolyát vásárolok a Datolyakirály.hu oldalról. A datolyán kívül nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot, évek óta megbízható alapanyaga a konyhámnak.
Elkészítése egyszerű: a magozott datolyát (lehetőleg adalékanyag mentes, hozzáadott cukor mentes legyen) beáztatjuk annyi vízbe, mint amennyi a datolya tömege. Vagyis, 10 dkg datolyát 10 dkg vízbe (ami pontosan 1 dl), 1 kg datolyához 1 liter vizet használjunk. Ha mérleggel mérjük a datolyát, akkor a vizet is lehet ugyanúgy mérleggel kimérni.

8-10 óra áztatás után a datolya felpuhul, és szinte kézzel szét lehet nyomni. A datolya szálai, rostjai még egyben vannak, éppen ezért tegyük a beáztatott datolyát az áztató vizével együtt konyhai robotgépbe (vagy turmixgépbe), és dolgozzuk simára. Készen vagyunk!

Tegyük zárható dobozba, és hűtőszekrényben akár 10 napig is eláll.
A datolyalekvárt a következő receptekhez használtuk eddig:
Citromos mákgolyó – egyszerűen, nyersen, táplálóan!
A mák igazi szuperélelmiszer: tele van kalciummal, vasal, magnéziummal és rostokkal, így erősíti a csontokat és támogatja az emésztést. 💪🌱 Ez a citromos mákgolyó nemcsak …
Avokádós lime-os nyers torta
Szeretem ezt a tortát készíteni, mert roppant egyszerű, ugyanakkor különlegesen finom. Nagyon könnyű, nincs benne sok zsír, így könnyen emészthető. Ha csak egy egyszerű édességre …
Csokis meggyes réteges nyers torta
🍰 Rétegről rétegre – egy újragondolt nyers tortaHa a nyers tortákról a vastag krémréteg és a vékony alap jut eszedbe, ez a recept most meglepetést …
Meggyes-mandulás pohárkrém
Meggyes, mandulás, csokis, ez csak finom lehet. Az őrölt mandulából citromlével, édesítőszerrel egy sűrű masszát készítünk, amiből kanállal gombócokat vágunk ki. Friss vagy fagyasztott …
Epres sajttorta (nyers vegán)
Talán a tavasz legszebb és mondhatom azt is, hogy az egyik legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt …
Kivipudinggal töltött kosárkák, ünnepi nyers süti húsvétra!
Ünnepi nyers süti húsvétra Ha valami igazán különlegeset szeretnél készíteni az ünnepi asztalra, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészséges táplálkozás terén, ez a nyers …
Töltött csokis aszalt keksz
Aszalt keksz: a nyerskonyhában az aszalás olyan, mint a hagyományos konyhában a sütés. Aszaláskor megváltozik az étel állaga, tömörebb, sűrűbb lesz, és ezzel együtt nő …
Kakaós aprósüti – nyers vegán nasi
16 évvel ezelőtt ezzel a nyers vegán sütivel készültem a húsvétra. Ma már nem a régi receptet használom, kicsit újragondolva, átdolgozva nézzétek meg a mostani …
Mákos nyers palacsinta krémes eperöntettel
Akik ismernek, tudják, hogy nálam a nyers palacsinta aszalt gyümölcslapot jelent. A nyerskonyha egyik legizgalmasabb alapanyaga, amihez bármilyen gyümölcsöt lehet használni, a legegyszerűbb az alma. …
Nyers vegán szilvás gombóc – gluténmentes, gyorsan kész!
Szilvás gombóc – egy új megközelítésben! Szinte minden hagyományos ételnek létezik egy nyers vegán változata. Elsőre talán szokatlannak tűnhet az ötlet: miért is cserélné le …