Datolyalekvár, a növényi konyha egyik legfontosabb alapanyaga!

3.7K

A datolyalekvár nem más, mint vízben felpuhított datolya simára turmixolva.

Ez tulajdonképpen egy sűrű, édes pép, ami nagyon sok nyers (és nem nyers) édesség alapja lehet. Előnye, hogy könnyen felhasználható, könnyen adagolható, szinte bármiben lehet cukor helyett használni. A datolya jótékony hatásairól – ITT – találsz bővebb információt.

magozott datolya
magozott datolya

Milyen datolyát használjunk? Én kéndioxid mentes, magozott iráni datolyát vásárolok a  Datolyakirály.hu  oldalról. A datolyán kívül nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot, évek óta megbízható alapanyaga a konyhámnak.

Elkészítése egyszerű: a magozott datolyát (lehetőleg adalékanyag mentes, hozzáadott cukor mentes legyen) beáztatjuk annyi vízbe, mint amennyi a datolya tömege. Vagyis, 10 dkg datolyát 10 dkg vízbe (ami pontosan 1 dl), 1 kg datolyához 1 liter vizet használjunk. Ha mérleggel mérjük a datolyát, akkor a vizet is lehet ugyanúgy mérleggel kimérni.

Iráni datolya beáztatva, 5 óra elteltével, teljesen felpuhulva

8-10 óra áztatás után a datolya felpuhul, és szinte kézzel szét lehet nyomni. A datolya szálai, rostjai még egyben vannak, éppen ezért tegyük a beáztatott datolyát az áztató vizével együtt konyhai robotgépbe (vagy turmixgépbe), és dolgozzuk simára. Készen vagyunk!

balról jobbra: iráni magozott datolya, datolya beáztatva, az áztatott datolya elturmixolva, vagyis a datolyalekvár

Tegyük zárható dobozba, és hűtőszekrényben akár 10 napig is eláll.

A datolyalekvárt a következő receptekhez használtuk eddig:

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close