Epres sajttorta (nyers vegán)

1.5K

Talán a tavasz legszebb és mondhatom azt is, hogy az egyik legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító.  

epres sajttorta

Kicsit félve írom le, hogy sajttorta, hiszen ebben az édességben nincs semmilyen sajt, vagy állati eredetű alapanyag. A lágy, krémes állagot a kesudió biztosítja, megfelelően édesítve, citromlével, citrom héjával beízesítve fantasztikus ízélményt nyújt!

epres sajttorta

A torta alját datolya édesíti és tartja össze, érdemes datolyalekvárt használni, így pillanatok alatt készen van az alap, nem kell a datolya felpuhításával foglalkozni. A fehér és az epres réteget valamilyen természetes növényi sziruppal édesítjük, ízlés szerint, nem szabad túl sokat édesíteni, hogy érezzük a természetes ízeket.

A kesudiós réteghez kókuszkrémet használunk a dermesztéshez. Ehhez a kókuszkrémet felolvasztva fogjuk használni, és miután betettük a fagyasztóba a tortát, akkor fog teljesen megszilárdulni.

epres sajttorta

Az epres réteghez utifűmaghéjat használunk, ezzel várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vízen kívül az utifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje.

A fotókat Birta Endre készítette

Epres sajttorta (nyers)

Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

az alaphoz

  • 15 dkg datolyalekvár, vagy ugyanennyi beáztatott, vagy puha datolya
  • 10 dkg kókuszreszelék, 
  • 1 evőkanál őrölt arany lenmag  
  • csipet só 

a kesukrémhez

  • 25 dkg kesudió 
  • 1 db bio citrom frissen kicsavart leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál agave szirup (vagy más növényi szirup)
  • 15   dkg kókuszkrém 
  • 1 dl víz

az epres réteghez

  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál agave szirup vagy más édesítőszer
  • 2 evőkanál utifűmaghéj
  • + eper a díszítéshez

Elkészítés
 

  • Az alaphoz először a datolyát és a pici sót tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot, és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyalekvárt használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a többi hozzávalóval.  Inkább morzsás, mint pépes legyen.  
  • Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára.  
  • A töltelékhez az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és teljesen simára turmixoljuk.  
    Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen. Tegyük fagyasztóba, hogy meg tudjon szilárdulni.
  • A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek. Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni. A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, és tegyük hozzá az utifűmaghéjt. Ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet.
     Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni.  
    Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig. Tálalás előtt díszítjük lapokra vágott eperszeletekkel.  
     
Kulcsszó eper, kesudió, sajttorta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close