Rakott cékla nyersen, tormás kesusajtszósszal

1.2K

A cékla és a torma nagyon jól illenek egymáshoz, és ez a rakott étel hideg napokon nagyon jól tud esni. A torma kicsit csípős, felmelegít…

rakott cékla

A töltelékhez aktivált napraforgó magot használunk. Miért nem esszük a magokat nyersen?

A rakott céklát egy különleges tormás sajtos szósszal öntjük le. Ehhez kesusajtszószt fogunk használni, aminek a receptjét – ITT – találod.

Egy másik nyers rakott zöldséges étel, talán ez is érdekelhet: Rakott édesburgonya

Így néz ki egy hétköznap ez a remek étel: ha nincs időd vagy kedved tornyot építeni az alapanyagokból, egyszerűen tedd a tányérodra egymás mellé, és fogyaszd el jóízűen!

A sajtszósz helyett lehet sima kesutejfölt is használni, ebben az esetben a tejfölhöz keverjük hozzá a reszelt tormát.

Rakott cékla tormás öntettel

Nyers reszelt cékla zöldségekkel és nyers töltelékkel, tormás kesuöntettel

Készülékek

  • 1 kislyukú reszelő
  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők

  • 30 dkg cékla
  • ¼ fej jégsaláta
  • 15 dkg aktivált napraforgómag (áztatott, majd megaszalt)
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 3-4 darab aszalt paradicsom
  • só, fűszerek

Tormás sajtszósz

  • 4 dl sajtszósz
  • 1 darabka torma

díszítés

  • friss zöldfűszerek, csírák a díszítéshez

Elkészítés

  • A céklát julienre lereszeljük (nagyon vékony, hosszúkás, gyufaszál vékony csíkokra).
  • Elkészítjük a tölteléket: az összes hozzávalót konyhai aprítóba tesszük, és morzsásra aprítjuk. Akkor jó, ha még darabos, nem teljesen pépes, de ha két ujjunkkal összefogjuk, egyben marad.
  • Elkészítjük a sajtszószt úgy, hogy egy darabka tormát is beleturmixolunk. Friss tormát lehet kapni a piacon! Mindenképpen friss tormát használj!
  • Összeállítás: a tányérunkra tegyünk egy ételgyűrűt, (vagy ételformázó szett-ként is láttam már) és tegyünk két kanállal a töltelékből. Nyomkodjuk le alaposan. Erre halmozzunk egy rétegnyi reszelt céklát, és szórjuk meg jégsalátával. Ismét töltelék jön. Ezt addig ismételjük, amíg az ételgyűrű felső részét elérjük. Úgy emeljük fel lassan a gyűrűt, hogy közben kanállal (vagy a szetthez tartozó fedővel) nyomjuk le az ételt. Ha ezzel megvagyunk, most jön a tormás sajtszósz, szépen ráöntjük, hogy a tetejét befedje, és oldalt finoman lecsurogjon.
    Csírákkal, aprócska zöld levelekkel tálaljuk.
Fogás: főétel
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: cékla, kesudió, torma
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close