A vegán majonéz elkészítése előtt meg kell ismerkednünk az aquafaba nevű folyadékkal. Az aquafaba nem más, mint a csicseriborsó főzőleve. Igen igen. Az a víz, amiben korábban a csicseriborsót puhára főztük. Legegyszerűbb, ha főtt csicseriborsó konzerv levét használjuk, de készíthetünk otthon házilag is. Ilyenkor áztassuk be a csicseriborsót legalább 12 órára, majd szűrjük le, és tiszta vízben főzzük puhára. A főzővízben hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, a csicseriborsót használjuk fel, a levet pedig felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben, ez az aquafaba.
Az aquafaba majonéz magas zsírtartalmú, és mivel hozzáadott olajat tartalmaz, nem illeszthető a teljes értékű növényi táplálkozásba. Ettől még finom, és növényi, és mértékkel fogyasztva egészséges, jóval egészségesebb a bolti, tartósított változatnál. Mértékkel fogyasszuk, egy-egy evőkanállal tegyünk a zöldségekből készült pástétomokhoz, vagy keverjünk belőle saláta öntetet.

Aquafaba majonéz
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 175 ml aquafaba (egy 400 grammos csicseriborsó konzerv leszűrt leve)
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 darab puha datolya
- ½ teáskanál só
- 200 ml semleges ízű olaj (pl. avokádó vagy mandula olaj)
Elkészítés
- A csicseriborsó konzervet szűrjük le, a leszűrt levet tegyük turmixgépbe egy fél citrom levével, a dijoni mustárral, a datolyával és a sóval. Magas fordulatszámon turmixoljuk simára.
- Vegyük le a turmixgép fordulatszámát és közepes fokozaton turmixolva vékony sugárban csurgassuk bele az olajat, szép lassan. Látjuk, hogy szépen besűrűsödik, és egy laza, szinte habos, könnyű majonézt kapunk.
- Töltsük át egy edénybe, és hűtőszekrényben tároljuk, kb 10 napig eláll.