Vegán aquafaba majonéz

1.5K

A vegán majonéz elkészítése előtt meg kell ismerkednünk az aquafaba nevű folyadékkal. Az aquafaba nem más, mint a csicseriborsó főzőleve. Igen igen. Az a víz, amiben korábban a csicseriborsót puhára főztük. Legegyszerűbb, ha főtt csicseriborsó konzerv levét használjuk, de készíthetünk otthon házilag is. Ilyenkor áztassuk be a csicseriborsót legalább 12 órára, majd szűrjük le, és tiszta vízben főzzük puhára. A főzővízben hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, a csicseriborsót használjuk fel, a levet pedig  felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben, ez az aquafaba.   

Az aquafaba majonéz magas zsírtartalmú, és mivel hozzáadott olajat tartalmaz, nem illeszthető a teljes értékű növényi táplálkozásba. Ettől még finom, és növényi, és mértékkel fogyasztva egészséges, jóval egészségesebb a bolti, tartósított változatnál. Mértékkel fogyasszuk, egy-egy evőkanállal tegyünk a zöldségekből készült pástétomokhoz, vagy keverjünk belőle saláta öntetet.

Aquafaba majonéz

Aquafaba olajjal és fűszerekkel elkészítve a növényi majonéz
Fogás Alapanyag
Konyha növényi konyha

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 175 ml aquafaba (egy 400 grammos csicseriborsó konzerv leszűrt leve) 
  • ½ citrom leve 
  • 1 evőkanál dijoni mustár  
  • 1 darab puha datolya 
  • ½ teáskanál só  
  • 200 ml semleges ízű olaj (pl. avokádó vagy mandula olaj) 

Elkészítés
 

  • A csicseriborsó konzervet szűrjük le, a leszűrt levet tegyük turmixgépbe egy fél citrom levével, a dijoni mustárral, a datolyával és a sóval. Magas fordulatszámon turmixoljuk simára.
  • Vegyük le a turmixgép fordulatszámát és közepes fokozaton turmixolva vékony sugárban csurgassuk bele az olajat, szép lassan. Látjuk, hogy szépen besűrűsödik, és egy laza, szinte habos, könnyű majonézt kapunk.
  • Töltsük át egy edénybe, és hűtőszekrényben tároljuk, kb 10 napig eláll.  
Kulcsszó aquafaba
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close