Narancsos, csokis, granolás pohárkrém: ebben a nyers édességben egy narancsos krém, egy csokis krém és egy ropogós grawnola (nyers granola) adja nem csak az ízek, de a textúrák harmóniáját is.

A kétféle krém zselésítéséhez agar agart használunk, de ha nem ismered, vagy nem szeretnéd kipróbálni, akkor használhatsz utifűmaghéjt vagy kókuszolajat is. Ezekről – ITT – olvashatsz bővebben
A grawnolát korábban el kell készíteni, így azt csak ki kell venni a dobozból és a kész krémdesszertre halmozni. A granola receptjét – ITT – találod!.

Mielőtt nekifogunk ennek az édességnek az elkészítéséhez, meg kell találni a megfelelő alakú poharat, és azt a helyet, azt az eszközt, rácsot, bármit, aminek a segítségével a megfelelő szögben ferdén tudjuk tartani a poharakat, hogy a betöltött krém szépen/ferdén meg tudjon szilárdulni. Ne akkor kezdjük keresgélni a megoldást, amikor már benne a krém, mert abból mókás szituációk születhetnek. És ott-akkor nem biztos, hogy lesz kedvünk nevetni (a krém csurogni fog, a pohár meg nem áll meg, elgurul… nem akarja megtalálni a megfelelő dőlésszöget, ha meg megtalálta, sehogy sem akar ott úgy maradni… ismerős…)

A narancsos krém édesítéséhez bármilyen természetes édesítőszert lehet használni. Ha elolvasod ezt a cikket, akkor lehet, hogy könnyebben el tudod dönteni, hogy melyiket válaszd!
A csokis krém alapja a datolyalekvár. Mi ez és hogyan kell elkészíteni? Erről pedig – ITT – olvashatsz bővebben.

Narancsos csokis granolás pohárkrém
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 pici nyeles edény
- 1 kézi habverő
Összetevők
Narancsos krém
- 10 dkg kesudió
- 2-3 darab narancs meghámozva a gyümölcshússal együtt
- 1/2 citrom leve
- 1-2 evőkanál méz vagy más természetes édesítőszer
Narancsos csokis krém
- 20 dkg datolyalekvár
- 2 evőkanál kakaópor
- 2-3 csepp narancsolaj vagy egy bio narancs reszelt héja
díszítés
- 16 dkg grawnola
a sűrítéshez
- 2 teáskanál agar agar
- 2 dl víz
Elkészítés
- Elkészítjük a kétféle krémet: a narancsos krémhez mindentturmixgépbe teszünk, és simára turmixoljuk.
- Elkészítjük a vegán zselét két részletben: 1 dl vizet felforralunk, és folytonos kevergetés mellett hozzáadunk 1 teáskanál agaragart. Addig keverjük kézi habverővel, amíg fel nem habosodik. A tűzről levéve folyamatosan keverjük, amíg ki nem hűl kb 50 fokosra, ez pár percig eltarthat. Ekkor a zselét a narancsos krémhez keverjük lehetőleg turmixgéppel.
- A poharak alján elosztjuk a narancsos krémet, ferdén állítva a poharakat, hogy ferdén szilárduljanak meg a pohárban. Amíg a narancsos krém „köt”, addig elkészítjük a csokikrémet: minden hozzávalót elturmixolunk, majd a maradék 1 dl vízzel 1 teáskanál agaragarral a másik adag zselét, és ezt is hozzákeverjük a csokikrémhez, lehetőleg ezt is turmixgéppel. Ha minden jól megy, akkor mire ezzel elkészülünk, megkötött a narancsos krém, így nincs akadálya annak, hogy hozzáadjuk a pohárhoz ezt a krémet is. Most egy másik szögben döntjük meg a poharat, hogy ez a krém is ferdén kössön meg.
- Kb 10 perc után a narancsos-csokis krém is megszilárdul, és a már korábban elkészített granolát a V mélyedés közepére lehet halmozni.