Chilis, csokis fánk. Erről sem mondod meg első látásra, hogy nyers!
Készítünk egy finom könnyű tésztát, pihentetjük egy órát, majd megformázzuk, és ráöntünk egy chilis csokis krémet, amire aztán kedvünk szerint szórhatunk kókuszreszeléket, mandula forgácsot, szezámmagot… ami szép, színes, finom és a kezünk ügyében van.
Persze, ha nem szeretnénk, hogy csípős legyen, akkor a chilit kihagyhatjuk… de érdemes egyszer kipróbálni, mert különleges lesz.

A recept alapja a datolyalekvár, amit mag nélküli aszalt datolyából készítünk, a leírását itt találod.
A mandulát helyettesítheted kesudióval, esetleg kókuszreszelékkel. A dió is szóba jöhet, de a dió elég zsíros, nem lesz finom könnyű a tészta.
Blansírozott vagy aktivált mandulát használjunk. Hogy miért, azt megtudhatod, ha elolvasod EZT A CIKKET!

A csokimázhoz kókuszolaj szerepel a receptben, de ha van kakaóvajad, akkor azt is használhatsz, kakaóvajjal csokisabb íze lesz, és az állaga is szilárdabb lesz szobahőmérsékleten. Ha van jó minőségű keserű csokoládé otthon, akkor azt is megolvaszthatod!


Nyers vegán fánk chilis csokis öntettel
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
a tésztához:
- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg aktivált mandula
- egy csipet só
- 20 dkg datolyalekvár
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
csokimáz a tetejére
- 3 evőkanál olvasztott kókuszolaj (vagy kakaóvaj)
- 2 evőkanál agave szirup (vagy más természetes édesítőszer)
- 1 evőkanál kakaópor
- pici chilipor (opcionális, elhagyható)
szórás a fánk tetejére
- bármilyen darabolt mag, vagy aszalt gyümölcs
Elkészítés
- A tésztához a zabpelyhet, mandulát és a többi hozzávalót turmixgépben finomra őröljük. Egy tálba kitesszük, és annyi datolyalekvárt teszünk hozzá, hogy egy formázható masszát kapjunk.
- Hagyjuk állni egy órát, és utána egyforma fánk darabokat formázunk belőle. Ha túl ragadós lenne, akkor utifűmaghéjjal lehet segíteni a formázást. A fánkokat hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészül a csokimáz.
- A chilis csokikrémhez elkeverjük a kakaóport, az édesítőszert és a chilit a folyékony kókuszolajban, és megkenjük vele a hideg fánkokat. Magokkal díszítjük, majd visszatesszük a hidegre legalább 2-3 órára.