Ribizli szezonban kötelező elkészíteni! A torta alja tömör, csokis… a teteje pedig maga a frissesség, könnyű, savanykás… ezek így együtt nagy összhangban vannak.
Mivel elég látványos maga a torta egyben és felvágva is, nincs szükség különösebb díszítésre, ez így magában szép és kívánatos… Néhány szem áfonya, málna, josta, ami ilyenkor terem és könnyen elérhető a kertből, a piacról.

A ribizlis réteget agar agarral szilárdítjuk meg, hogy lehessen szépen vágni. Ugyanúgy működik, mint a zselatin, csak növényi alapanyag. Ha még nem használtál agar agart, olvasd el ezt az írást – ITT –.
Aktivált magokkal dolgozunk, hogy erre miért van szükség, és mit jelent pontosan az aktiválás, ezt – ITT – tudod elolvasni.

Ribizlihabos brownie torta
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 Turmixgép
Összetevők
A brownie-hoz
- 10 dkg aktivált dió
- 10 dkg aktivált mandula
- 10 dkg puha datolya
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a krémhez
- 10 dkg kesudió
- 1 dl víz
- 20 dkg friss ribizli
- édesítőszer ízlés szerint, de kb 1-2 evőkanál folyékony természetes édesítőszer
- 1 teáskanál agar agar
- 1 dl víz
Elkészítés
- Az aszalt áfonyát beáztatjuk 1 dl vízbe, legalább 1 órára, vagy amíg megpuhul. Ha langyos vizet használunk, kevesebb idő is elég. Ha aszalt datolyánk van, azt is ugyanígy beáztatjuk. (a puha datolyát csak ki kell magozni)
- Az alaphoz a magokat durvára megőröljük. Úgy tegyünk, hogy legyen benne finomabb szemcse, és nagyobb darabok is. Így lesz majd a tészta egyszerre lágy krémes, és benne a kisebb daraboktól ropogós.
- A puha datolyát kimagozzuk, és a lecsepegtetett áfonyával együtt aprítógépben majdnem simára dolgozzuk. Egy sűrű állagú lekvárra fog hasonlítani. Összegyúrjuk az őrölt magokkal és a kakaóporral.
- Egy 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, majd hideg helyre(hűtőszekrény) tesszük, amíg elkészül a ribizlis kesuhab.
- A kesudiót 1 dl vízzel, édesítőszerrel simára turmixoljuk.
- A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
- Egy kis lábasban felforraljuk a másik 1 dl vizet, és kézi habverővel keverve, hozzáadjuk az agar agar port, és addig keverjük, amíg felhabosik. Levesszük a tűzről, és folytonos keverés mellett hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáturmixoljuk a kesukrémhez, és ráöntjük a ribizlire, könnyű mozdulatokkal elkeverjük. Ha erőteljesen keverjük, akkor előfordulhat, hogy a ribizlitől bepirosodik a fehér krém… és ez úgy szép, ha a kesukrém fehér, és kiemelkednek belőle a gyönyörű piros ribizliszemek.
- A ribizlis kesukrémet rátöltjük a tortára, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük legalább fél órára. Gyümölcsökkel tálaljuk.