Ribizlihabos brownie torta (nyers)

1.2K

Ribizli szezonban kötelező elkészíteni!  A torta alja tömör, csokis… a teteje pedig maga a frissesség, könnyű, savanykás… ezek így együtt nagy összhangban vannak.

Mivel elég látványos maga a torta egyben és felvágva is, nincs szükség különösebb díszítésre, ez így magában szép és kívánatos… Néhány szem áfonya, málna, josta, ami ilyenkor terem és könnyen elérhető a kertből, a piacról.

Ribizlihabos brownie torta

A ribizlis réteget agar agarral szilárdítjuk meg, hogy lehessen szépen vágni. Ugyanúgy működik, mint a zselatin, csak növényi alapanyag. Ha még nem használtál agar agart, olvasd el ezt az írást – ITT –.

Aktivált magokkal dolgozunk, hogy erre miért van szükség, és mit jelent pontosan az aktiválás, ezt – ITT – tudod elolvasni.

Ribizlihabos brownie torta

Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

A brownie-hoz

  • 10 dkg aktivált dió
  • 10 dkg aktivált mandula
  • 10 dkg puha datolya
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez

  • 10 dkg kesudió
  • 1 dl víz
  • 20 dkg friss ribizli
  • édesítőszer ízlés szerint, de kb 1-2 evőkanál folyékony természetes édesítőszer
  • 1 teáskanál agar agar
  • 1 dl víz

Elkészítés
 

  • Az aszalt áfonyát beáztatjuk 1 dl vízbe, legalább 1 órára, vagy amíg megpuhul. Ha langyos vizet használunk, kevesebb idő is elég. Ha aszalt datolyánk van, azt is ugyanígy beáztatjuk. (a puha datolyát csak ki kell magozni)
  • Az alaphoz a magokat durvára megőröljük. Úgy tegyünk, hogy legyen benne finomabb szemcse, és nagyobb darabok is. Így lesz majd a tészta egyszerre lágy krémes, és benne a kisebb daraboktól ropogós.
  • A puha datolyát kimagozzuk, és a lecsepegtetett áfonyával együtt aprítógépben majdnem simára dolgozzuk. Egy sűrű állagú lekvárra fog hasonlítani. Összegyúrjuk az őrölt magokkal és a kakaóporral.  
  • Egy 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, majd hideg helyre(hűtőszekrény) tesszük, amíg elkészül a ribizlis kesuhab.
  • A kesudiót 1 dl vízzel, édesítőszerrel simára turmixoljuk.
  • A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
  • Egy kis lábasban felforraljuk a másik 1 dl vizet, és kézi habverővel keverve, hozzáadjuk az agar agar port, és addig keverjük, amíg felhabosik. Levesszük a tűzről, és folytonos keverés mellett hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáturmixoljuk a kesukrémhez, és ráöntjük a ribizlire, könnyű mozdulatokkal elkeverjük. Ha erőteljesen keverjük, akkor előfordulhat, hogy a ribizlitől bepirosodik a fehér krém… és ez úgy szép, ha a kesukrém fehér, és kiemelkednek belőle a gyönyörű piros ribizliszemek.
  • A ribizlis kesukrémet rátöltjük a tortára, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük legalább fél órára.
    Gyümölcsökkel tálaljuk.
Kulcsszó agar agar, kesudió, nyers torta, ribizli
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close