Nyers édességek – trükkök és módszerek 1.

1.1K

Nyers édességek, torták krémeinek szilárdítása – Három természetes módszer

A nyers torták krémeinek megfelelő állagot kell biztosítani ahhoz, hogy szeletelhetőek, de mégis krémesek maradjanak. Három leggyakrabban használt természetes szilárdító: agar-agar, útifűmaghéj és kókuszolaj. Nézzük meg, melyik hogyan működik, és mik az előnyei, hátrányai.


1. Agar-agar

Az agar-agar egy tengeri vörösmoszatból származó növényi zselésítő, amelyet a zselatin növényi alternatívájaként használnak. Mi az az agar agar?

Előnyei:

  • Erősen zselésít, így akár teljesen szeletelhetővé is teheti a tortát.
  • Hőállóbb, mint a zselatin, nem olvad meg szobahőmérsékleten.
  • Teljesen növényi eredetű, így vegán és vegetáriánus étrendben is használható.
  • Nem befolyásolja jelentősen az ízt.
  • Szinte azonnal megköt, nem kell várni az eredményre

Hátrányai:

  • Csak melegítés, forralás hatására aktiválódik, így nem minden nyers desszerthez ideális.
  • Ha túl sokat használunk belőle, túlságosan kemény, gumis állagot adhat.
  • Nem minden alapanyaggal kompatibilis (pl. bizonyos gyümölcssavak gyengíthetik a hatását).
nyers édességek

Használata:

  • Kis mennyiségben kell adagolni: kb. 1/2 – 1 teáskanál por 250 ml folyadékhoz.
  • Először forralni kell vízben vagy növényi tejben (kb. 2-3 percig), majd a krémbe keverni.

Az agar agarról találtam egy remek cikket: Jellegtelenségében az ereje: Agar-agar, a növényi zselatin a Dining guide oldalán, olvassátok el!


2. Útifűmaghéj

Az útifűmaghéj egy vízoldékony rost, amely nagy mennyiségű folyadékot képes megkötni, így zselés, sűrű állagot ad a krémeknek. Mi az az utifűmaghéj?

Előnyei:

  • Nyersen is használható, nincs szükség hőkezelésre.
  • Helyesen adagolva nem változtatja meg jelentősen az ízt.
  • Magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek.
  • Krémes, lágyabb állagot ad, nem keményedik meg túlságosan.

Hátrányai:

  • Könnyen túl lehet adagolni, ilyenkor magába szívja az ízeket, és fűrészporos hatást fog kelteni.
  • Néhány ember érzékeny lehet rá (bár ritkán okoz problémát).
  • Nem ad olyan erős zselés állagot, mint az agar-agar vagy a kókuszolaj.
nyers édességek

Használata:

  • Folyadékban elkeverve megduzzad, ezért mindig hagyjuk állni, akár 10 percig is.
  • Általában 1-2 teáskanál elég egy tortakrém szilárdításához.
  • Fokozatosan adagoljuk, és nézzük meg az állagot. Időre köt, vagyis várni kell a kívánt állag elérésére.

3. Kókuszolaj

A kókuszolaj szobahőmérsékleten folyékony, de hűtőben megszilárdul, ezért kiválóan alkalmas nyers torták krémeinek stabilizálására. Használata nem fér bele a teljes értékű növényi étrendbe. Le lehet cserélni sűrű kókusztejre, hiszen a kókusztej is melegen folyékony, és 20 fok alatt megszilárdul. A kókusztej egészségesebb alternatíva. A kókuszolajról bővebben!

Előnyei:

  • Teljesen természetes, nem kell főzni, nyersen is használható.
  • Krémes, sima állagot ad, jól működik más összetevőkkel.
  • Enyhe kókuszos íze van, ami sok édességhez jól illik.
  • Nagyon hatékony, már kis mennyiség is sokat segít a szilárdításban.

Hátrányai:

  • Csak hidegben tartja meg az állagát, tehát szobahőmérsékleten újra megpuhulhat.
  • Zsíros érzetet adhat, ha túl sokat használunk belőle.
  • Nem mindenki szereti a kókusz ízét.
nyers édességek

Használata:

  • Megolvasztva kell a krémbe keverni, majd hűtőbe tenni, hogy megszilárduljon. Hidegben köt, az a tapasztalat, hogy nem elég az 5 fokos hűtőszekrény, sokkal jobban megköt, ha rövid időre (kb 1-2 óra) fagyasztóba tesszük.
  • Nem elég kézzel elkeverni, turmixgéppel, magas fokozaton kell összeturmixolni.

Melyiket érdemes választani?

  • A receptek általában megadják a szilárdítási módot, de ha az valamiért nekünk nem felel meg, nyugodtan próbáljunk ki más módszert a megadott 3 közül!
  • Ha egy szeletelhetőbb, zselésebb állagot szeretnél, az agar-agar a legjobb választás, de figyelni kell rá, hogy melegítés szükséges hozzá.
  • Ha nyersen akarod készíteni a tortát, az útifűmaghéj jó opció, mert egyszerűen elkeverhető a krémben.
  • Ha krémes, lágy, de stabil állagot keresel, a kókuszolaj segít, de hűtőben kell tartani.

Sok esetben ezek kombinálhatók is, például egy kevés útifűmaghéj és kókuszolaj együtt extra stabilitást adhat.

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close