Aszalt földieper

768

A nyári gyümölcsök aszalását végezhetjük szabad levegőn, a nap erejének felhasználásával. Még akkor is ajánlom a nap melegét, ha van aszalógéped, mert sok energiát lehet vele megtakarítani. Ha van aszalógéped, akkor a gép tálcáját tudod használni, és ha estig nem szárad ki a gyümölcs, akkor az aszalógépben be tudod fejezni. Ha nincs, akkor egy sütőrácsra tegyél egy tiszta szúnyoghálót, vagy valami hasonló lyukacsos, vagy egy nedvszívó, nem szöszölő anyagot, és arra tedd az aszalnivalót. Azt ajánlom, hogy délelőtt fogj hozzá, hogy a nap folyamán befejeződjön az aszalás, és este már teheted üvegekbe vagy zacskóba a teljesen megszáradt finomságokat.  

vékony szeletekre vágjuk, és egymás mellé rakjuk szépen sorban

Figyelj arra, hogy egészséges és érett gyümölcsöt használj fel! Megéri válogatni a gyümölcsöket, mert az éretlen, esetleg hibás darabok aszalva sem lesznek finomak, és így kárba vész a rá fordított energia és idő.  

Próbáld egyforma darabokra felvágni a gyümölcsöket, hogy egyszerre száradjanak ki. Ha nem így teszel, a nagyobb darabok mire elkészülnek, a kisebbek túl keményre száradnak.  

A földiepernek csodás íze van megaszalva! Teljesen érett, édes földiepret válasszunk aszaláshoz, mossuk meg, csepegtessük le, és vágjuk 1-2 mm-es szeletekre. Egy lapon kb 50 dkg epret tudunk megaszalni. Mivel a földieper felvágva igen lédús és kicsit puha, az aszalógépnek ne a lyukacsos tálcáját használjuk, hanem a tapadásmentes lapot. A lyukacsos tálcára száradás közben ráragad a gyümölcs, és nehéz felszedni róla. A hőfokot 45 fokra állítjuk, és 3-4 óra alatt teljesen kiszárítjuk.  

Tegyük légmentesen lezárható dobozokba, és felhasználásig tároljuk hűvös helyen.  

Fogyaszthatjuk magában is ezt az intenzív ízű finomságot, vagy keverjük gyümölcssalátába, zabkásához, vagy gyümölcstorta töltelékébe.  

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close