Mi az az aquafaba?
Az aquafaba a hüvelyesek – leggyakrabban csicseriborsó – főzőleve, amelyet tojásfehérje helyettesítésére használnak, mivel habbá verhető, sűrítőanyagként használható, és stabil szerkezetet ad süteményeknek, habcsóknak, majonéznek és más ételeknek. Ha eddig kiöntötted a csapba, mostantól tedd félre, hűtőszekrényben 1-2 napig még tudod tárolni a felhasználás előtt.
Az aquafabat egy tenor énekes fedezte fel 2016-ban… cikk az Ízesélet oldalán!
Hogyan készül?
Kétféle módon juthatsz aquafabához:
- Konzerv csicseriborsó leve – A legegyszerűbb megoldás. Csak le kell szűrni a levet a konzervből, és már használható is. Fontos, hogy sótlan vagy enyhén sós levet válassz, mert a túl sós aquafaba befolyásolhatja az ízt.
- Saját főzésű csicseriborsó leve – Ha magad főzöd a csicseriborsót, hagyd a főzőlevet kissé besűrűsödni. Ehhez főzés után szűrd le a babot, és forrald tovább a levet, amíg sűrűbb állagot nem kap. Hűlés után használható.
Miért működik úgy az aquafaba, mint a tojás?
Az aquafaba fehérjéket, keményítőt és oldható rostokat tartalmaz, amelyek stabil habot képeznek, amikor felverik. A benne lévő szaponinok (természetes habképző anyagok) szintén hozzájárulnak a habképződéshez és stabilitáshoz.
Mire lehet használni?
- Habcsók és sütemények – Felverhető stabil habbá, akár a tojásfehérje.
- Vegán majonéz – Emulgeálja az olajat, így krémes állagot ad. Recept hamarosan!
- Tojáshelyettesítés sütéshez – Kötőanyagként működik süteményekben, palacsintákban.
- Habos pudingok – Pl. csokipudinghoz, recept hamarosan!
Receptek hamarosan jönnek!
A fotót AI segítségével állítottam elő, mert nem találtam ingyenes aquafaba fotót az interneten. Ha majd készítek sajátot, le fogom cserélni.
Receptek, amik aquafaba-t használnak:
Csokis aqufaba, pohárkrém
Aquafaba majonéz