Aszalt zöldség csipsz, az egészséges ropogtatnivaló!

1.3K

A boltban készen kapható zöldség csipsz csak első látásra egészséges. Sajnos tocsog az olajban. Azt hiszi az ember, hogy egészségeset eszik, mert ugye zöldség, de a sok plusz sült olajra egyáltalán nincs szükség a testünknek. Inkább eszünk diót, mandulát… mint a finomított, ráadásul hevített olajat. (Az olaj hosszas, magas hőfokon történő hevítése során káros vegyületek, transzzsírok keletkeznek, amelyek szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek. A transzzsírok növelik a „rossz” LDL koleszterinszintet, miközben csökkentik a „jó” HDL koleszterin szintjét, ami növeli az artériák elzáródásának kockázatát.)

zöldség csipsz
cékla csipsz

Nagyon egyszerűen, otthon is készíthetünk zöldség csipszeket, ráadásul nem sütéssel, hanem aszalással. Így minden értékes tápanyag a zöldségben marad, és nem keletkeznek káros anyagok sem.

Milyen zöldségeket érdemes aszalni? Szinte bármelyiket. A lényeg, hogy egészen vékony csíkokra vagy szeletekre kell vágni őket, mert az aszalás során mind keményednek, és ha vastag, elharaphatatlan lesz.

fehérrépa csipsz

A képeken cékla, zeller, sárgarépa, fehérrépa és sütőtök láthatóak.

Ha még nem aszaltál, vagy már igen, de még nincs gyakorlatod, olvasd el az „Aszaljunk otthon…” mini tanfolyamot!

A vékonyra vágott zöldség csipszeket nem túl szorosan elhelyezzük az aszalógép tálcájára, és először 60, majd 2 óra után 50 fokra visszakapcsolva a gépet, még a teljes száradásig aszaljuk.

zöldség csipsz
sárgarépa csipsz

Az aszalás hőfoka: Ha az aszalógépet megtöltöd zöldségekkel, és beállítasz a gépen egy hőfokot (pl. 60 fok), az nem jelenti azt, hogy a következő percben az aszalógépben már 60 fok lesz a hőmérséklet. Kell egy idő, amíg a levegő, és a benne található nedves anyag felmelegszik. A nedves anyag (a zöldségek) párolognak, így hőt vonnak el, vagyis hűtik magukat, hűtik a levegőt.

Ha szeretnénk arra ügyelni, hogy az aszalt zöldségekben minél több enzim maradjon, vagyis élő legyen, akkor csak arra kell figyelni, hogy maga a zöldség ne melegedjen 45 fok fölé. Amíg még nem száraz, amíg párolog, nyugodtan állítsuk a sütő vagy aszaló hőmérsékletét 60 fokra. Figyeljünk a zöldségekre, mozgassuk, forgassuk, hogy egyenletes legyen a száradás. Amikor már kívül nem érezzük a nedvességet, de belül még igen, vagyis még kicsit hajlékonyak a zöldség darabok, akkor vegyük vissza a hőfokot 45 fokra, és így szárítsuk tovább.

zöldség csipsz
sütőtök csipsz

Az aszalás ideje: nagyon sok mindentől függ. Mennyi zöldséget raktál be a sütőbe (aszalógépbe), milyen erős a ventillátora, milyen a páratartalom a konyhádban, hány fok van kint, stb… ezért csak annyit írok: addig kell aszalni a zöldség darabkákat, amíg TELJESEN ki nem száradnak. Zörgősre!

Tárolás: zárt dobozban hetekig eláll a zöldség csipsz. Idővel felpuhulhatnak, ilyenkor érdemes visszatenni őket a sütőbe (aszalógépbe) és szárítani rajtuk egy órát. Újra ropogósak lesznek.

Mire lehet használni az aszalt zöldségeket? Krémlevesre levesbetét, vagy salátára, cukkini spagettire, szendvicsre feltét. Vagy együk csak meg úgy, magában. Sok folyadékkal.

zöldség csipsz
zeller csipsz

Készítsetek még aszalt hagymát is!

És aszalt paradicsomot is!

Fűszeres szósszal készül az aszalt kelchipsz!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close