A savanyú káposzta igazi szuperétel. A legfontosabb téli C-vitamin forrásunk, magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani. A káposzta erjedése során keletkező tejsav erősíti az immunrendszerünket, segít helyreállítani a bélflóránkat. Kifejezetten téli étel, lehetőleg nyersen együk, ugyanis a főzéssel mind a C-vitamin tartalma, mind a tejsavbaktérium tartalma jelentősen lecsökken.

A címben szerepel, hogy ez az étel teljes értékű. Mit jelent ez? Csupa olyan alapanyagot használunk, ami nem ipari, nem feldolgozott, nem finomított. Nincs hozzáadott olaj, valódi fokhagymát, és nem tubusból kinyomott fokhagymakrémet használunk. Az alapanyagok zöldségek és fűszerek, mind mind természetes összetevő.
A lilahagyma és a fokhagyma egy fontos összetevője a tölteléknek. Ugyanakkor óvatosan kell bánni a hagymával a nyers konyhában, ugyanis főzéskor a hagyma íze átalakul, szelídül, a nyers töltelékben viszont megmarad a hagyma erőteljes íze. Ha erre érzékeny vagy, akkor használj kevesebb hagymát, vagy hagyd ki. Én például jobban szeretem hagyma nélkül.
A napraforgó magot használat előtt minden esetben aktiváljuk, vagyis beáztatjuk és megaszaljuk. Így tesszük a kamrában a tartó dobozba, és amikor szükségünk van rá, csak elővesszük és már használhatjuk is. Miért és hogyan kell a magokat aktiválni?
Kóstold meg a savanyú káposztából készült nyers levest!
A fotókat Birta Endre készítette

Nyers vegán töltött káposzta
Összetevők
A töltelékhez
- 5 dkg lilahagyma ez kb egy fél fej (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 25 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg sárgarépa
- 35 dkg zellergumó
- 20 dkg aktivált napraforgó mag (ne együk a magokat nyersen)
- só, bors ízlés szerint
- 10 darab savanyú káposzta levél
A káposzt alaphoz
- 20 dkg szálas savanyú káposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 darab kápia paprika
- 8 dkg aszalt paradicsom
- kevés víz, vagy 1-2 darab friss paradicsom
Elkészítés
- A töltelékhez a hozzávalókat, zöldségeket és a napraforgó magot aprítógépben finom morzsásra, krémesre dolgozzuk. Kóstoljuk, ízleljük. Mivel a káposzta levél sós, ezért a tölteléket nem kell nagyon megsózni.
- Ebből a mennyiségből 20 darab 5 dkg-os gombócot formázunk, félretesszük.
- A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, így minden levélből 2 tekercset tudunk készíteni. A fél levélre tegyünk egy gombóc tölteléket és tekerjük fel.
- A szálas káposztát mossuk ki, és vágjuk fel. Turmixoljunk hozzá nyers „pörkölt” alapot, hagymával, paprikával, kevés vízzel vagy paradicsommal, aszalt paradicsommal. Keverjük a káposztához, és tegyük egy nagy tál aljára. Erre rendezgessük el a töltött káposztákat. Kínáljunk hozzá kesutejfölt és lenkenyeret, díszítsük zöld csírával.