Szív alakú nyers vegán linzer aprósüti… nem is lenne Valentin nap ezek nélkül. Az alaptészta könnyen elkészíthető, finom, érdemes ünnepek után virág vagy más formára kiszúrni, úgy is sikere lesz.
Készíthetünk szív alakú kosárkákat, amiben színes aszalt gyümölcsöket kínálhatunk, a színekkel és formákkal itt is bátran játszhatunk, varázslatos eredmények születhetnek.

A különböző magtejek elkészítésénél megmaradt pépből érdemes lisztet gyártani, és ezeket az alternatív liszteket kiválóan fel tudjuk használni az ilyen nyers vegán linzer aprósütikhez. Hogyan készítsünk növényi tejet?
A receptben csíráztatott hajdinából készült hajdina liszt szerepel, de használhatsz bármilyen alternatív lisztet (kókuszliszt, zabliszt stb)
A hajdina az egyik legegészségesebb gabona, sokan megfőzik, és köretként fogyasztják. Azt javaslom, hogy kóstoljátok meg a hajdina másik ízét, és ismerjétek meg egy újfajta felhasználási módját. A főzött gabona ízére egyáltalán nem hasonlít, úgyhogy ha azzal nem vagy jóban, akkor ezt szeretni fogod. (ha jóban vagy, akkor is).

A hajdina jótékony hatásairól – ITT – olvashatsz, csíráztatásáról pedig – ITT –. Ha ezeket a Ropogós hajdina falatok-at szárazon megőröljük turmixgépben, akkor készen is van a saját készítésű hajdina liszt.
Édesítésnek bármilyen alternatív édesítőt lehet használni, bármilyen növényi szirupot, esetleg valamilyen természetes cukor helyettesítőt, stéviát például. (cukrot lehetőleg ne)
A kétféle massza úgy készül, hogy az alaptésztához vagy kókuszreszeléket adunk, plusz annyi vizet, hogy jól formázható legyen, vagy egy áfonyás-goji bogyós sűrű masszát, amitől nem csak a színe, hanem az íze is fantasztikus lesz!
A masszát szilikon formában is aszalhatjuk, így készíthetünk szív alakú kis nyers vegán linzer „kosárkát”, amiben mazsolát, áfonyát, vagy bármilyen finomságot tudunk kínálni.
A fotókat Birta Endre készítette


Nyers vegán linzer süti
Készülékek
- 1 aszalógép
Összetevők
- 20 dkg őrölt mandula
- 20 dkg hajdina csíra liszt (vagy más alternatív liszt)
- 20 dkg hámozott, kockára vágott alma
- 1 evőkanál folyékony növényi szirup, pl. agave szirup
- 1 csipet só
Kókuszos linzer
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék
Áfonyás-goji bogyós linzer
- 4 evőkanál áfonyás-gojibogyós pép :2-2 evőkanál aszalt áfonyát és gojibogyót kevés vízbe beáztatunk, majd botmixerrel pürésítjük.
Elkészítés
- Az alaptésztához a száraz összetevőket keverjük össze. Az almát pürésítsük, majd öntsük hozzá a magokhoz. Jól gyúrjuk össze, egy tömör állagú, jól formázható masszát kell kapjunk. Ha az alma nem nedvesített eléggé, akkor kevés vizet tehetünk hozzá, ha pedig túl lágy lett a tészta, akkor egy kevés őrölt mandulával tömöríthetjük.
- Kókuszos tészta: a kókuszreszeléket már az elején tegyük hozzá a száraz összetevőkhöz. Ha túl száraz lenne a tészta, egy kis almapürét még tehetünk hozzá.
- Gyümölcsös tészta: ha az alapmasszához gyümölcspépet adunk, akkor ennek megfelelően kevesebb almapép szükséges. Ezért úgy járjunk el, hogy először a színes gyümölcspépet keverjük el a száraz összetevőkkel, majd utána annyi almapépet tegyünk hozzá, hogy a massza jól gyúrható legyen.
- Bármelyik masszát készítettük el, fogjunk egy tepsit, vagy az aszalógépünk tálcáját, tegyünk rá sütőpapírt vagy egy tapadásmentes teflex lapot, és a tésztát egyenletesen kenjük rá. Nagy segítség lehet egy úgynevezett habkártya, egy műanyag lapocska, amivel szép sima felületet lehet elérni. Kókuszos süti esetén szórjuk meg a felületet kókuszreszelékkel, kicsit bele is nyomkodhatjuk. Ezután kapcsoljuk be a sütőt 60 fokra, tegyük be a sütit és hagyjuk nyitva az ajtaját résnyire, hogy a pára el tudjon távozni. Aszalógép esetén szintén 60 fokot állítsunk be.
- 30-40 perc múlva már összeáll annyira a tészta, hogy a finomabb formákat el lehet készíteni. Szív alakú pogácsa szaggatóval formákat szúrunk a tésztából, és rácson tesszük vissza a sütőbe, illetve az aszalógépbe. Ekkor már csak 45 fokosra állítjuk az aszalógépet, és 2-3 óra alatt készre aszaljuk.
- Ha van szív alakú muffin formánk, akkor a kinyújtott tésztát belenyomkodhatjuk a formába, a széleit a forma mentén levágjuk, és először a formával együtt aszaljuk 2-3 órát (kb 50 fokon), majd kivesszük a formából, és még 1-2 óra alatt (45 fokon) készre aszaljuk.