Télen a legegyszerűbb C-vitamin forrás a savanyú káposzta. Persze csak az igazi, ami önmagában savanyodott, hozzáadott ecet nélkül. A piacon lehet találni még ilyet, onnan lehet megismerni, hogy nem fehér, de nem is nagyon világos. Inkább sárgás a színe.
Megfőzni, megsütni vétek. Nyersen egyétek. Főzés hatására tönkremennek a vitaminok, az értékes baktériumok! Próbáljátok ki a levest, vagy a töltött káposztát is!

A nyers töltött káposzta több részből áll, az apróra vágott savanyú káposzta a főszereplő, van benne egy répás réteg, egy zöld réteg, egy diós réteg és a tetején a kesudióból készült fehér krém.
Pillanatok alatt készen van, sütni sem kell, összerakás után azonnal lehet fogyasztani. A diós és a répás réteget össze lehet keverni, és egy rétegben rakni!
A diót aktiválva használjuk, vagyis beáztatjuk és megaszaljuk, hogy miért, és hogyan, arról – ITT – olvashatsz bővebben.

Rakott savanyú káposzta nyersen
Készülékek
- 1 konyhai robotgép
- 1 Turmixgép
Összetevők
A káposztához
- 40 dkg savanyú káposzta
- 1 db kápia paprika
- 1/2 db lilahagyma
- 4-5 db aszalt paradicsom (olajban eltett, vagy száraz)
a diós réteghez
- 25 dkg aktivált dió (12 órára beáztatva, majd megaszalva)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, füstölt paprika, őrölt bors, őrölt kömény
a répás réteghez
- 20 dkg répa keverék: sárgarépa, fehérrépa, zeller, lilahagyma tetszőleges arányban. Sárgarépa legyen a legtöbb benne
- só, ételízesítő ízlés szerint
a zöld réteghez
- 2 marék zöld levél: spenót, vagy mángold vagy római saláta…
a kesutejfölhöz
- 10 dkg kesudió
- 1 kanál citromlé
- pici só, őrölt kömény
- 1 szem puha datolya
Elkészítés
- A savanyú káposztát leöblítjük, éles késsel kisebb darabokra vágjuk. A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.
- A dióból a fokhagymával és a fűszerekkel elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük.
- A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.
- A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.
- Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére.
- Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a kesudiót kevés vízzel, sóval, datolyával, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.