Rakott savanyú káposzta – nyersen!

1.2K

Télen a legegyszerűbb C-vitamin forrás a savanyú káposzta. Persze csak az igazi, ami önmagában savanyodott, hozzáadott ecet nélkül. A piacon lehet találni még ilyet, onnan lehet megismerni, hogy nem fehér, de nem is nagyon világos. Inkább sárgás a színe.

Megfőzni, megsütni vétek. Nyersen egyétek. Főzés hatására tönkremennek a vitaminok, az értékes baktériumok! Próbáljátok ki a levest, vagy a töltött káposztát is!

rakott savanyú káposzta

A nyers töltött káposzta több részből áll, az apróra vágott savanyú káposzta a főszereplő, van benne egy répás réteg, egy zöld réteg, egy diós réteg és a tetején a kesudióból készült fehér krém.

Pillanatok alatt készen van, sütni sem kell, összerakás után azonnal lehet fogyasztani. A diós és a répás réteget össze lehet keverni, és egy rétegben rakni!

A diót aktiválva használjuk, vagyis beáztatjuk és megaszaljuk, hogy miért, és hogyan, arról – ITT – olvashatsz bővebben.

Savanyú káposztás receptek!

Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta nyersen

Savanyított káposzta dióval, zöldségekkel rakva, tetején kesudióból készült krémmel
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai robotgép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

A káposztához

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 1 db kápia paprika
  • 1/2 db lilahagyma
  • 4-5 db aszalt paradicsom (olajban eltett, vagy száraz)

a diós réteghez

  • 25 dkg aktivált dió (12 órára beáztatva, majd megaszalva)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, füstölt paprika, őrölt bors, őrölt kömény

a répás réteghez

  • 20 dkg répa keverék: sárgarépa, fehérrépa, zeller, lilahagyma tetszőleges arányban. Sárgarépa legyen a legtöbb benne
  • só, ételízesítő ízlés szerint

a zöld réteghez

  • 2 marék zöld levél: spenót, vagy mángold vagy római saláta…

a kesutejfölhöz

  • 10 dkg kesudió
  • 1 kanál citromlé
  • pici só, őrölt kömény
  • 1 szem puha datolya

Elkészítés
 

  • A savanyú káposztát leöblítjük, éles késsel kisebb darabokra vágjuk. A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.
  • A dióból a fokhagymával és a fűszerekkel elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük.
  • A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.
  • A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.
  • Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére.
  • Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a kesudiót kevés vízzel, sóval, datolyával, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Kulcsszó savanyú káposzta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close