Az eddig növényi sajt recept mind „kamusajt” volt, frissen készített, nem fermentált, hanem ízesített nyers finomság.
A fermentált kesusajtot is többféleképpen el lehet készíteni, a sajtkrém változatot – ITT – találjátok!
Élőflórás probiotikumot adunk a sajtpéphez, hogy segítse beindítani az erjesztést. Nekem először kicsit bonyolultnak tűnt az eljárás, de ha már többször készíted, meglátod, hogy nem olyan vészes, csak elsőre tűnik annak. És a végeredmény kárpótol, hiszen fantasztikusan finom sajtot kapunk, ami nem csak finom, hanem egészséges is. Kétféle magot használunk, a mandulának nagyon jók a rostjai, a kesudió pedig lágyít rajta, selymesebb lesz tőle az állaga.

Milyen probiotikumot használjunk? Mit jelent a receptben a CFU rövidítés?
A CFU a Colony Forming Units, vagyis telepképző egységek rövidítése. Ez azt jelzi, hogy mennyi élő, szaporodóképes baktérium található egy adag probiotikumban.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha például egy probiotikum kapszulán az áll, hogy „10 milliárd CFU”, az azt jelenti, hogy minden kapszula körülbelül 10 milliárd élő, hasznos baktériumot tartalmaz, amelyek képesek megtelepedni és szaporodni – például a bélrendszeredben vagy a fermentált kesusajtodban. 🦠🧀
Miért fontos ez fermentáláshoz?
Minél több a CFU, annál gyorsabban és erőteljesebben indul be a fermentáció. Egy erősebb (pl. 10-20 milliárd CFU-s) kapszula már elég egy egész adag kesusajthoz. De ha csak kisebb CFU-értékű probiotikumod van, használhatsz kettőt is, vagy hosszabb fermentációs idővel kompenzálhatod.

🦠 Ajánlott probiotikumok fermentáláshoz:
✅ Lactobacillus domináns keverékek (nagyon jó kesusajthoz)
- Jutavit Probio6 vagy Probio10 – 6 vagy 10 féle hasznos baktériumtörzs, jól működik sajt fermentálásnál is
- Now Foods Probiotic-10 (25 vagy 50 milliárd CFU) – erős, megbízható, vegán kapszula
- Garden of Life – Raw Probiotics – natúr, erjesztéshez is kiváló, kicsit drágább, de nagyon gazdag
- Swanson Probiotic for Daily Wellness – olcsóbb, de sokszor jól működik
🥄 Alternatív indítók (ha nem kapszulát használnál):
- 1 evőkanál natúr növényi joghurt (élőflórás, pl. Abbot Kinney’s vagy ProViotic)
- 1 teáskanál savanyú káposztalé (házi, tartósítószermentes)
- 1 kanál rejuvelac (fermentált gabonaital, otthon is készíthető)
🔍 Mire figyelj vásárláskor:
- CFU érték: legalább 5–10 milliárd kapszulánként
- Ne tartalmazzon tejből származó kultúrát, ha teljesen növényi alapot szeretnél
- Vegán kapszula (általában növényi zselatinból van)

Fermentált növényi sajt
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 10 dkg kesudió
- 10 dkg mandula (előkészítve, lásd fent)
- 1 csapott teáskanál só
- 2 dl víz
- 2 darab probiotikus kapszula (10 milliárd CFU körüli)
- 1 evőkanál utifűmaghéj
Elkészítés
- Minden hozzávalót (utifűmaghéj kivételével) turmixgépbe teszünk és nagyon simára turmixoljuk.
- Egy nagyon finom konyhai szűrő (vagy szűrőzsák) segítségével nyomkodjuk ki a felesleges lét a masszából. Ezután keverjük bele az utifűmaghéjt. Vegyünk egy sajtformát (vagy egy kicsi tortaformát), és tegyük bele a sajtot. Hagyjuk szobameleg hőmérsékleten 24 órán keresztül. Nyáron a 25-30 fok épp megfelelő. Télen tegyük fűtőtest közelébe, langyos helyre. 24 óra elteltével vegyük ki a formából, készen van.
- Aszalt változat: 12 órára tegyük aszalógépbe 45 fokon,majd vegyük ki a formából, és még 5-6 órát aszaljuk, hogy legyen egy kis kérge. Intenzívebb, különleges ízeket kapunk. (a fotón aszalt sajt látható)
- Ízesítheted a fermentálás után: keverj bele fokhagymaport, zöldfűszereket, füstölt paprikát, vagy hempergesd meg friss zöldfűszer-keverékben!