Sós kesusajt misoval

897

Sós kesusajt: egyszerű növényi „feta” házilag – kesudióból fehér miso krémmel ízesítve!

Ha régóta keresed a tökéletes, növényi alternatívát a feta vagy krémfehér sajtok helyettesítésére, ezt a receptet imádni fogod! Sörélesztő helyett most fehér Miso kerül a főszerepbe, amit citromlével, egy csipet sóval és agar-agarral varázsolunk sajtállagúvá. Az eredmény egy krémesen sós, enyhén savanykás ízű, jól szeletelhető kesusajt, amit felhasználhatsz salátákhoz, vagy akár pirítósra kenve is. Egyszerű, gyors, és garantáltan növényi! 🌱🧀✨

A formázáshoz bármilyen szilikon forma használható, itt most muffin alakút használtam.

kesusajt
Salátával

Mi az a miso?

A Miso egy fermentált, azaz erjesztett szójababból készült paszta, amit elsősorban a japán konyha használ levesek, mártások és pácok ízesítésére. Intenzív, sós-savanykás íze van, amit az erjesztés során kialakuló természetes umami ad. Különböző színekben és ízprofilokban létezik – a fehér miso (shiro miso) a leglágyabb és legédeskésebb változat, éppen ezért tökéletes alapanyag például növényi sajtokhoz. Krémes állaga miatt könnyen elkeverhető, és egy kis sóval, citromlével kiegészítve igazi sajtra emlékeztető ízvilágot tud adni a növényi ételeknek. Ha nem próbáltad még, itt az ideje, igazi különlegesség!

kesusajt

Miért használjuk itt az agar agart?

A folyékony állagú kesusajtot többféleképpen lehet szilárdítani, vághatóvá tenni. A legegyszerűbb és legtermészetesebb az utifűmaghéj, az apró kis rostok magukba szívják a nedvességet, ezzel szilárdítják a sajt állagát. Könnyen túl lehet adagolni, vigyázni kell, nehogy így járjunk, ne legyen „fűrészporos” ízű a végeredmény!

A másik jó ötlet az agar-agar. Ezt kevés vízzel fel kell forralni, úgy adagolni a sajtos masszához. Lehűtve szépen megdermed, és így lesz vágható a sajt.

Egy hasonló állagú, mandulából készült vágható növényi sajt receptet találsz – ITT –!

Még ez a sajt sem „valódi”, vagyis nem egy erjesztett, fermentált sajt, csupán az állaga, íze emlékeztet a hagyományos sajtokéra, én sokszor hívom ezeket a sajtokat „kamusajtnak”, éppen ezért. Hamarosan jönnek majd valódi fermentált növényi sajtok is…

Sós fehér sajt

Összetevők

  • 20 dkg kesudió
  • 2 dl víz
  • 3 evőkanál sűrű kókuszkrém
  • 1 kávéskanál
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál miso paszta
  • 1 púpos teáskanál agar agar por (6 ml)
  • 1 dl víz

Elkészítés

  • Készítsük el a kesukrémet: a kesudiót tegyük turmixgépbe a vízzel, és turmixoljuk simára.  
    Itt nagyon fontos a helyes eszköz megválasztása. Ezt a 20 dkg kesudiót a 2 dl vízzel egy nagyobb turmixgép(vagy pl. a Thermomix) csak felcsapja a kehely falára, és nem érünk el eredményt. Egy kisebb turmixgép ebben az esetben sokkal célravezetőbb. Teljesen sima krémet lehet ekkora mennyiséggel előállítani pl. a Nutribullet-tel.
  • Agar agar zselé: kis lábaskában felforralunk 1 dl tisztított vizet, és folyamatos keverés mellett beletesszük az agar agar port. Lehetőleg kézi habverővel keverjük.Akkor jó, ha felhabosodik. Pár percig forraljuk, majd a tűzről vegyük le, és folyamatos keverés mellett hűtsük le 60 fokra. (hogy honnan tudjuk, hogy már 60 fokos? Ha 1-2 percig keverjük folyamatosan, akkor már biztosan jó lesz.
  • Az agar agar zselét, a kesukrémet és a többi hozzávalót tegyük turmixgépbe és keverjük simára. Kóstoljuk, ízesítsük még, ha szükséges.
  • A pépet öntsük szilikon formákba (pici muffin forma, vagy jégkocka tartó forma), majd tegyük be a hűtőszekrénybe. 2 óra múlva szépen kifordítható és tálalható.
Fogás: növényi sajt
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: kesusajt
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close