Ez a növényi sajt nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem teljesen természetes alapanyagokból készül, így tökéletes választás azoknak, akik egészségtudatosan táplálkoznak vagy kerülik az állati eredetű ételeket. Lágyan krémes, mégis szeletelhető állagú, így szendvicsekhez, salátákhoz vagy akár önmagában is élvezetes. Az ízesítés variálható, így mindig a saját ízlésedre szabhatod – füstös, fűszeres, vagy éppen lágy és enyhén savanykás verziót is készíthetsz. Ráadásul otthon elkészítve pontosan tudod, mi van benne, és elkerülheted a bolti növényi sajtok adalékanyagait. Egy próbát biztosan megér! 😉
Blansírozott vagy aktivált mandulát használunk. Miért nem esszük a magokat nyersen? Ha még nem hallottál erről, és nem tudod, mit jelent a magok aktiválása, akkor olvasd el a cikket, amit a linken találsz. És hogy miért szeretjük annyira a mandulát, arról pedig – ITT – olvashatsz. (elárulom: nagyon egészséges!)

Fűszerezés: sörélesztő pehely, citromlé, almaecet, só. Mivel ez a sajt nem fermentálással készül, így ezekkel az ízesítőkkel próbáljuk elérni a sajtos ízt. Az almaecet és a citromlé hasonló szerepet töltenek be a receptben: savasságot adnak, ami segít a sajt ízének kiegyensúlyozásában és egy kis érlelt, sajtszerű aromát kölcsönöznek. A sörélesztő pehely azért kerül a növényi sajtba, mert gazdag, enyhén diós, sajtszerű ízt ad neki, így természetes módon fokozza az ízélményt. Emellett B-vitaminokban is bővelkedik, így nemcsak finomabbá, hanem tápanyagokban gazdagabbá is teszi a sajtot.
A fokhagymapor, kurkuma, füstölt paprika plusz ízeket (és színeket is) adnak a sajthoz, ezeket el is lehet hagyni, vagy esetleg még jobban ki lehet hangsúlyozni, ha kifejezetten fokhagymás, vagy kurkumás, vagy füstölt paprikás sajtot szeretnél készíteni. Ha mindegyikből teszel bele egy keveset, akkor egy kiegyensúlyozottan finom ízt kapsz.

Sűrítés:
🔹 Agar-agar: Ha csak agar-agart használsz, akkor kb. 1-1,5 teáskanál (2-3 g) elegendő 250-300 ml folyadékhoz. Az agar-agar szilárdabb, kocsonyásabb állagot ad, inkább zselészerű lesz tőle a sajt.
🔹 Tápiókakeményítő: Ha csak tápiókát használsz, akkor 2-3 evőkanál jó mennyiség lehet. Ez rugalmasabb, nyúlósabb textúrát ad, kicsit „olvadósabb” hatású lesz.
🔹 Együtt: Ha kombinálni szeretnéd őket, akkor 1/2 teáskanál agar-agart és 1-2 evőkanál tápiókakeményítőt érdemes beletenni. Így a sajt tartása megmarad, de nem lesz túl kocsonyás, és egy kis rugalmasságot is kap.
Ha vágható, de nem teljesen kemény sajtot szeretnél, akkor egy kevés agar-agar és több tápiókakeményítő jó kombináció lehet! 😊
Egy másik fajta mandulasajt receptje: Mandulasajt készítése házilag, egyszerűbb, mint gondolnád!
A szórható mandula parmezán receptje!

Vágható lágy növényi sajt
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 lábas
- 1 kanál vagy kézi habverő
Összetevők
- 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 2 dl sűrű kókusztej (kókuszkrém)
- 1-2 evőkanál tápiókakeményítő
- 1/2 teáskanál agar-agar
- 3 evőkanál sörélesztőpehely (sajtos ízért)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál kurkuma (szép sárga színért)
- 1/2 teáskanál 1/2 tk füstölt paprika (opcionális, ha füstös ízt szeretnél)
- 200 ml víz
Elkészítés
- A beáztatott mandulát meghámozzuk (ha nem volt hántolt), majd egy turmixgépben a kókusztejjel és a vízzel teljesen simára turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet, citromlevet, almaecetet, sót, fokhagymaport, kurkumát, füstölt paprikát, és újra összeturmixoljuk.
- Belekeverjük a tápiókakeményítőt és az agar-agart.
- Egy kis lábasba öntjük a keveréket, közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük kb. 5-7 percig, amíg besűrűsödik és kissé nyúlós állagú lesz.
- Egy olajjal kikent tálba vagy szilikonformába öntjük, és hagyjuk kihűlni.
- Legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.