Áfonyás zabkeksz

1K

Ez az áfonyás zabkeksz egy aszalvány, amelyet aszalógépben vagy alacsony hőfokon szárítva készítünk, hogy megőrizzük értékes tápanyagtartalmát. Ha azonban nincs aszalógéped, sütőben is elkészítheted (180 fokon 20 perc alatt) – így is finom és ropogós lesz!

áfonyás zabkeksz

Aktivált diót és mandulát használunk – de miért is? Az áztatás során lebomlanak azok a fitinsavak, amelyek megnehezíthetik az emésztést, így a magok könnyebben hasznosulnak a szervezetben. Ha már előre elvégezzük ezt a folyamatot – vagyis beáztatjuk, majd megszárítjuk őket –, akkor tároláskor is készen állnak a felhasználásra. Így amikor szükség van rájuk, csak elő kell venni, és már dolgozhatunk is velük.

Érdemes mandula helyett mandula pépet használni, mert sokkal kisebb a zsírtartalma! Mandulapép: ha mandulatejet készítesz, ez az a rostos krém, ami megmarad az elturmixolt mandula leszűrése után.

áfonyás zabkeksz

Édesítésnek bármilyen folyékony, természetes édesítőszert ajánlunk ehhez a recepthez. Rizsszirup, vagy datolyalekvár, ízlésednek megfelelően. Cukor helyett – természetes édesítőszerek!

Néhány értékes tanács az aszaláshoz!

Áfonyás zabkeksz

Zabpehelyből és magokból összerakott teljes értékű keksz
Fogás Aszalvány
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg mandulaliszt (vagy frissen őrölt mandula)
  • 10 dkg durvára tört aktivált dió
  • Édesítés ízlés szerint
  • 1 csipet
  • 1 mokkáskanál vanília por
  • 1 evőkanál citromlé
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya (vagy mazsola)

Elkészítés
 

  • A zabpelyhet beáztatjuk egy fél órára, majd leszűrjük és jól kinyomkodjuk belőle a vizet. (ez tulajdonképpen a zabtej, fogjuk fel, és igyuk meg)
  • Összekeverjük a mandulaliszttel és a kicsit durvára darált dióval, a többi ízesítővel és összegyúrjuk.  
  • Az aszalt gyümölcsöt felvagdossuk apró darabokra, és hozzákeverjük a masszához. Ragacsos, inkább száraz lesz ez a „tészta” 
  • Aszalógép tálcájára sütőpapírt terítünk, kis kupacokat kanalazunk rá, és kilapítjuk keksz formájúra.  50 fokon a teljes száradásig aszaljuk.
  • Sütni is lehet, 180 fokon 20 perc alatt kész.
Kulcsszó aszalt áfonya, zabkeksz, zabpehely
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close