Ez az áfonyás zabkeksz egy aszalvány, amelyet aszalógépben vagy alacsony hőfokon szárítva készítünk, hogy megőrizzük értékes tápanyagtartalmát. Ha azonban nincs aszalógéped, sütőben is elkészítheted (180 fokon 20 perc alatt) – így is finom és ropogós lesz!

Aktivált diót és mandulát használunk – de miért is? Az áztatás során lebomlanak azok a fitinsavak, amelyek megnehezíthetik az emésztést, így a magok könnyebben hasznosulnak a szervezetben. Ha már előre elvégezzük ezt a folyamatot – vagyis beáztatjuk, majd megszárítjuk őket –, akkor tároláskor is készen állnak a felhasználásra. Így amikor szükség van rájuk, csak elő kell venni, és már dolgozhatunk is velük.
Érdemes mandula helyett mandula pépet használni, mert sokkal kisebb a zsírtartalma! Mandulapép: ha mandulatejet készítesz, ez az a rostos krém, ami megmarad az elturmixolt mandula leszűrése után.

Édesítésnek bármilyen folyékony, természetes édesítőszert ajánlunk ehhez a recepthez. Rizsszirup, vagy datolyalekvár, ízlésednek megfelelően. Cukor helyett – természetes édesítőszerek!
Néhány értékes tanács az aszaláshoz!

Áfonyás zabkeksz
Összetevők
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg mandulaliszt (vagy frissen őrölt mandula)
- 10 dkg durvára tört aktivált dió
- Édesítés ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál vanília por
- 1 evőkanál citromlé
- 10 dkg aszalt vörös áfonya (vagy mazsola)
Elkészítés
- A zabpelyhet beáztatjuk egy fél órára, majd leszűrjük és jól kinyomkodjuk belőle a vizet. (ez tulajdonképpen a zabtej, fogjuk fel, és igyuk meg)
- Összekeverjük a mandulaliszttel és a kicsit durvára darált dióval, a többi ízesítővel és összegyúrjuk.
- Az aszalt gyümölcsöt felvagdossuk apró darabokra, és hozzákeverjük a masszához. Ragacsos, inkább száraz lesz ez a „tészta”
- Aszalógép tálcájára sütőpapírt terítünk, kis kupacokat kanalazunk rá, és kilapítjuk keksz formájúra. 50 fokon a teljes száradásig aszaljuk.
- Sütni is lehet, 180 fokon 20 perc alatt kész.