Nem is tudnánk elképzelni a karácsonyt bejgli nélkül. De ez a bejgli más, semmi tészta, csak dió és gyümölcs, és intenzív, finom ízek. Ebből a bejgliből elég egy két kicsi szelet, tömény finomság.
Ez a nyers vegán diós bejgli nem csak finom, de minden tekintetben egészséges. Kizárólag természetes anyagokból készül, nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, sem állati eredetű összetevőt. És a legfontosabb, nem sütjük meg, nem folyik szét, nem ég oda… sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos bejgli.
A nyers vegán diós bejgli alapja gyümölcslap. A legjobb az almalap, de ínyencek készíthetik bármilyen gyümölcsből, így még különlegesebb lesz az íze. Hogyan készül? Nézd meg – ITT – ! Magad is el tudod készíteni a sütőben, vagy ha van, akkor aszalógépben.
A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor készen is tudsz almalapokat vásárolni, vannak vállalkozások, amik ezzel foglalkoznak.
A diós töltelék elkészítése is nagyon egyszerű, először is datolyalekvárt készítünk, majd összekeverjük darált dióval, citromlével, bio citrom reszelt héjával.
Mivel ezt a bejglit nem sütjük meg, a diót nyersen fogjuk fogyasztani, emiatt szükséges a dió aktiválása. Miért nem esszük a magokat nyersen?
Ha szeretjük a mazsolát, akkor azt is tehetünk bele. Fontos, hogy a mazsolát ne keverjük bele a masszába, hanem már csak akkor tegyük bele, amikor a masszával már megkentük az almalapot, mert a mazsolás-darabos tölteléket nem fogjuk tudni szépen elkenni.

Tárolás: az elkészített bejgli mélyhűtőben akár hónapokig is eláll, hűtőszekrényben pedig egy hétig fogyasztható.
Mákos bejgli: ugyanúgy készül, mint a mákos, csak mák helyett diót használunk. Erről is van egy bejegyzés: Mákos bejgli
A fotókat Birta Endre készítette

Nyers vegán diós bejgli
Összetevők
az alaphoz
- 1 darab 37×37 cm-es gyümölcslap (lehetőleg almalap)
a diós töltelékhez
- 35 dkg darált dió
- 15 dkg mazsola (megmosva, 10 percre beáztatva) opcionális
- 10 dkg datolyalekvár
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor szerezz be még idejében almalapokat, hogy el tudd készíteni ezt a nyers vegán bejglit.
- a mazsolát beáztatjuk tiszta vízbe
- 15 dkg datolyalekvár 7,5 dkg aszalt datolyából és 0,75 dl vízből készül. Ilyen kis mennyiséget nem készítünk, mert a fele felragad az edény falára, és különben is. Ki készít csak 1 rúd bejglit? Érdemes a datolyalekvárból többet készíteni, itt a leírás, hogyan: Datolyalekvár
- A darált dióhoz hozzákeverjük a citrom levét, héját, majd összekeverjük a datolyalekvárral. A tölteléket jól elkeverjük, megkóstoljuk.
- A diós masszát egyenletesen rákenjük a gyümölcslapra. Megszórjuk a mazsolával, amit tenyérrel jól belenyomkodunk a töltelékbe, és szépen feltekerjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután lehet szeletelni.