Diós bejgli sütés nélkül, almalappal, ez a nyers vegán változat!

1.9K

Nem is tudnánk elképzelni a karácsonyt bejgli nélkül. De ez a bejgli más, semmi tészta, csak dió és gyümölcs, és intenzív, finom ízek. Ebből a bejgliből elég egy két kicsi szelet, tömény finomság.  

Ez a nyers vegán diós bejgli nem csak finom, de minden tekintetben egészséges. Kizárólag természetes anyagokból készül, nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, sem állati eredetű összetevőt. És a legfontosabb, nem sütjük meg, nem folyik szét, nem ég oda… sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos bejgli.

A nyers vegán diós bejgli alapja gyümölcslap. A legjobb az almalap, de ínyencek készíthetik bármilyen gyümölcsből, így még különlegesebb lesz az íze. Hogyan készül? Nézd meg – ITT – ! Magad is el tudod készíteni a sütőben, vagy ha van, akkor aszalógépben.

A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor készen is tudsz almalapokat vásárolni, vannak vállalkozások, amik ezzel foglalkoznak.

A diós töltelék elkészítése is nagyon egyszerű, először is datolyalekvárt készítünk, majd összekeverjük darált dióval, citromlével, bio citrom reszelt héjával.

Mivel ezt a bejglit nem sütjük meg, a diót nyersen fogjuk fogyasztani, emiatt szükséges a dió aktiválása. Miért nem esszük a magokat nyersen?

Ha szeretjük a mazsolát, akkor azt is tehetünk bele. Fontos, hogy a mazsolát ne keverjük bele a masszába, hanem már csak akkor tegyük bele, amikor a masszával már megkentük az almalapot, mert a mazsolás-darabos tölteléket nem fogjuk tudni szépen elkenni.

mákos és diós bejgli

Tárolás: az elkészített bejgli mélyhűtőben akár hónapokig is eláll, hűtőszekrényben pedig egy hétig fogyasztható.

Mákos bejgli: ugyanúgy készül, mint a mákos, csak mák helyett diót használunk. Erről is van egy bejegyzés: Mákos bejgli

A fotókat Birta Endre készítette

Nyers vegán diós bejgli

Almalappal készült diós édesség
Teljes Idő 20 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

az alaphoz

  • darab  37×37 cm-es gyümölcslap (lehetőleg almalap)

a diós töltelékhez

  • 35  dkg  darált dió
  • 15  dkg  mazsola (megmosva, 10 percre beáztatva)   opcionális
  • 10  dkg  datolyalekvár 
  • evőkanál  frissen facsart citromlé 
  • citrom reszelt héja 

Elkészítés
 

  • A gyümölcslapokat már korábban el lehet készíteni, mert nagyon sokáig elállnak. Ha nincs aszalógéped, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor szerezz be még idejében almalapokat, hogy el tudd készíteni ezt a nyers vegán bejglit.
  • a mazsolát beáztatjuk tiszta vízbe
  • 15 dkg datolyalekvár 7,5 dkg aszalt datolyából és 0,75 dl vízből készül. Ilyen kis mennyiséget nem készítünk, mert a fele felragad az edény falára, és különben is. Ki készít csak 1 rúd bejglit? Érdemes a datolyalekvárból többet készíteni, itt a leírás, hogyan: Datolyalekvár
  • A darált dióhoz hozzákeverjük a citrom levét, héját, majd összekeverjük a datolyalekvárral. A tölteléket jól elkeverjük, megkóstoljuk.
  • A diós masszát egyenletesen rákenjük a gyümölcslapra. Megszórjuk a mazsolával, amit tenyérrel jól belenyomkodunk a töltelékbe, és szépen feltekerjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután lehet szeletelni.  
Kulcsszó aktivált dió, bejgli, diós bejgli
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close