Nyers vegán szilvás gombóc – gluténmentes, gyorsan kész!

1.7K

Szilvás gombóc – egy új megközelítésben!

Szinte minden hagyományos ételnek létezik egy nyers vegán változata. Elsőre talán szokatlannak tűnhet az ötlet: miért is cserélné le valaki a jól ismert ízeket egy olyan verzióra, amely csak külsőre emlékeztet az eredetire, de teljesen más alapanyagokból és eltérő konyhatechnikával készül? Akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, valószínűleg maradnak a klasszikus szilvás gombócnál. Azoknak viszont, akik nyitottak az újdonságokra és szívesen kísérleteznek, szeretettel ajánlom ezt az izgalmas alternatívát.

Az alapja mandula és datolya. Akik készítettek már nyers édességeket tudják, hogy a száraz, aszalt datolyát úgy, ebben az állapotában nem tudjuk felhasználni, először datolyalekvárt készítünk belőle. Érdemes többet készíteni, és ha kell, csak elő kell venni a hűtőszekrényből. 1-2 hétig eláll.

szilvás gombóc

A másik alap összetevő a mandula. Ha héjas mandulánk van, azt először aktiválni kell, vagyis beáztatni, majd lehéjazni, és utána jól megaszalni szárazra, hogy aztán a kamra polcán várja a felhasználás napját. Miért van szükség a magok aktiválására?

Ha blansírozott mandulánk van, azzal nincs semmi dolgunk, azt azonnal felhasználhatjuk.

blansírozott mandula

A mandulával, datolyával készült nyers vegán tészta zsírtartalmát lehet csökkenteni, ha a mandula felét őrölt zabpehellyel (gluténmentes zabpehellyel, ha szeretnéd, hogy gm maradjon a gombóc) tudod helyettesíteni.

Szilvalekvár: aszalt szilvából is lehet szilvalekvárt készíteni: kevés vízbe beáztatjuk, majd simára turmixoljuk, és kész.

Szilvás gombóc

Szilvalekvárral töltött mandulás-datolyás tészta
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 10 dkg datolyalekvár
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés
 

  • A mandulát finomra őröljük, és összegyúrjuk a datolyalekvárral, ízesítjük reszelt citromhéjjal. Az így kapott tésztából kis gombócokat formázunk.
  • A szilvalekvárt kikeverjük egy kis citromlével, fahéjjal.
  • A mandulás tésztából formázott gombócokat a tenyerünkbe vesszük, kilapítjuk, és kis mélyedést nyomunk a közepébe. Egy kanál szilvalekvárt teszünk bele, majd a tészta többi részét ügyesen ráhajtjuk és két tenyerünkkel gömbölyűre formázzuk.
  • Meghempergetjük finomra őrölt mandula és őrölt fahéj keverékében.
Kulcsszó szilvalekvár
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close