Szilvás gombóc – egy új megközelítésben!
Szinte minden hagyományos ételnek létezik egy nyers vegán változata. Elsőre talán szokatlannak tűnhet az ötlet: miért is cserélné le valaki a jól ismert ízeket egy olyan verzióra, amely csak külsőre emlékeztet az eredetire, de teljesen más alapanyagokból és eltérő konyhatechnikával készül? Akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, valószínűleg maradnak a klasszikus szilvás gombócnál. Azoknak viszont, akik nyitottak az újdonságokra és szívesen kísérleteznek, szeretettel ajánlom ezt az izgalmas alternatívát.
Az alapja mandula és datolya. Akik készítettek már nyers édességeket tudják, hogy a száraz, aszalt datolyát úgy, ebben az állapotában nem tudjuk felhasználni, először datolyalekvárt készítünk belőle. Érdemes többet készíteni, és ha kell, csak elő kell venni a hűtőszekrényből. 1-2 hétig eláll.

A másik alap összetevő a mandula. Ha héjas mandulánk van, azt először aktiválni kell, vagyis beáztatni, majd lehéjazni, és utána jól megaszalni szárazra, hogy aztán a kamra polcán várja a felhasználás napját. Miért van szükség a magok aktiválására?
Ha blansírozott mandulánk van, azzal nincs semmi dolgunk, azt azonnal felhasználhatjuk.

A mandulával, datolyával készült nyers vegán tészta zsírtartalmát lehet csökkenteni, ha a mandula felét őrölt zabpehellyel (gluténmentes zabpehellyel, ha szeretnéd, hogy gm maradjon a gombóc) tudod helyettesíteni.
Szilvalekvár: aszalt szilvából is lehet szilvalekvárt készíteni: kevés vízbe beáztatjuk, majd simára turmixoljuk, és kész.

Szilvás gombóc
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 10 dkg datolyalekvár
- 10 dkg szilvalekvár
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés
- A mandulát finomra őröljük, és összegyúrjuk a datolyalekvárral, ízesítjük reszelt citromhéjjal. Az így kapott tésztából kis gombócokat formázunk.
- A szilvalekvárt kikeverjük egy kis citromlével, fahéjjal.
- A mandulás tésztából formázott gombócokat a tenyerünkbe vesszük, kilapítjuk, és kis mélyedést nyomunk a közepébe. Egy kanál szilvalekvárt teszünk bele, majd a tészta többi részét ügyesen ráhajtjuk és két tenyerünkkel gömbölyűre formázzuk.
- Meghempergetjük finomra őrölt mandula és őrölt fahéj keverékében.