Kókuszjoghurt – házilag, egyszerűen

1.1K

A joghurt alvasztással készített tejtermék. A tejet előzőleg joghurtkulturával oltják be, ezzel segítve a fermentálást. Ez a joghurtkultura nem más, mint jótékony baktériumok keveréke, melyek a tejben lévő cukrot lebontják tejsavvá.

Növényi tejből joghurtot készíteni nem olyan egyszerű, mint állati tejből, mert a növényi tejek összetétele eltérő, és nem mindegyik tartalmaz elég fehérjét vagy természetes cukrot a fermentációhoz. Az alábbiakban összefoglalom, hogyan érdemes hozzáfogni.

Milyen növényi tej alkalmas joghurtkészítésre?

  • Szójatej – Az egyik legjobb választás, mert magas a fehérjetartalma, és jól fermentál.
  • Kókusztej – Krémes állagú joghurtot ad, de érdemes sűríteni valamilyen növényi zselésítővel (agar-agar, zselatin, keményítő). Én kókusztejet használok.
  • Mandulatej, zabtej, kesutej – Kevésbé fehérjedúsak, ezért általában nem sűrűsödnek be önmagukban. Érdemes hozzájuk kevés tápiókakeményítőt vagy agar-agart adni.

Mire kell odafigyelni?

  1. Adalékanyagok – Olyan növényi tejet válassz, amelyik nem tartalmaz olajat, stabilizátorokat vagy adalékokat, mert ezek akadályozhatják a joghurtkultúra működését. Én konzervdobozos kókusztejet használok, ami tulajdonképpen nem is tej, hanem egy sűrű kókuszkrém, ami a teljes kókuszt tartalmazza. A dobozára az van írva, hogy coconut milk…
  2. Édesítés – A baktériumoknak egy kevés természetes cukorra van szükségük. Ha a tejben nincs elég, adj hozzá egy kis juharszirupot vagy datolyapasztát.
  3. Hőmérséklet – A joghurtkultúra kb. 40-45°C-on érzi jól magát. Ennél magasabb hőmérsékleten elpusztulhatnak a baktériumok.

Hogyan készítsd el?

Hozzávalók:

  • 4 dl sűrű kókusztej (konzervdobozban lehet kapni)
  • 1 kapszula probiotikum (pl. L. acidophilus, L. bulgaricus, B. bifidum) vagy 2 evőkanál élő növényi joghurt (oltóanyagként)
  • 1 teáskanál kókuszcukor
  • Opcionálisan: 1 teáskanál agar-agar vagy 1 evőkanál tápiókakeményítő a sűrítéshez
kókuszjoghurt

Elkészítés lépései:

  1. Melegítsd fel a növényi tejet kb. 45°C-ra (kézmeleg legyen, de ne forró).
  2. Ha sűrítőanyagot használsz, előbb egy kis hideg tejben oldd fel, majd keverd a meleg tejhez, és folyamatos keverés mellett melegítsd, amíg besűrűsödik.
  3. Add hozzá a probiotikumot vagy az élő joghurtot, és keverd el alaposan. Add hozzá a cukrot.
  4. Tedd a joghurtot egy tiszta üvegbe, fedd le, és hagyd meleg helyen 8-12 órán át fermentálni. Jó hely lehet például egy langyos sütő, joghurtkészítő gép, vagy egy radiátor közelében egy törölközővel letakarva, vagy aszalógép.
  5. Ha elkészült, keverd át, és tedd hűtőbe néhány órára, hogy elérje a végleges állagát és ízét.

Extra tippek:

  • Ha túl híg lesz, próbáld hosszabb ideig fermentálni, vagy adj hozzá egy kis sűrítőt.
  • Ha túl savanyú, legközelebb rövidebb ideig hagyd érni.
  • A következő adaghoz használhatsz egy-két evőkanál kész joghurtot oltóanyagként.

Így készíthetsz finom, házi növényi joghurtot, amit aztán ízesíthetsz gyümölcsökkel, magvakkal vagy fűszerekkel! 😊

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close