A joghurt alvasztással készített tejtermék. A tejet előzőleg joghurtkulturával oltják be, ezzel segítve a fermentálást. Ez a joghurtkultura nem más, mint jótékony baktériumok keveréke, melyek a tejben lévő cukrot lebontják tejsavvá.
Növényi tejből joghurtot készíteni nem olyan egyszerű, mint állati tejből, mert a növényi tejek összetétele eltérő, és nem mindegyik tartalmaz elég fehérjét vagy természetes cukrot a fermentációhoz. Az alábbiakban összefoglalom, hogyan érdemes hozzáfogni.
Milyen növényi tej alkalmas joghurtkészítésre?
- Szójatej – Az egyik legjobb választás, mert magas a fehérjetartalma, és jól fermentál.
- Kókusztej – Krémes állagú joghurtot ad, de érdemes sűríteni valamilyen növényi zselésítővel (agar-agar, zselatin, keményítő). Én kókusztejet használok.
- Mandulatej, zabtej, kesutej – Kevésbé fehérjedúsak, ezért általában nem sűrűsödnek be önmagukban. Érdemes hozzájuk kevés tápiókakeményítőt vagy agar-agart adni.
Mire kell odafigyelni?
- Adalékanyagok – Olyan növényi tejet válassz, amelyik nem tartalmaz olajat, stabilizátorokat vagy adalékokat, mert ezek akadályozhatják a joghurtkultúra működését. Én konzervdobozos kókusztejet használok, ami tulajdonképpen nem is tej, hanem egy sűrű kókuszkrém, ami a teljes kókuszt tartalmazza. A dobozára az van írva, hogy coconut milk…
- Édesítés – A baktériumoknak egy kevés természetes cukorra van szükségük. Ha a tejben nincs elég, adj hozzá egy kis juharszirupot vagy datolyapasztát.
- Hőmérséklet – A joghurtkultúra kb. 40-45°C-on érzi jól magát. Ennél magasabb hőmérsékleten elpusztulhatnak a baktériumok.
Hogyan készítsd el?
Hozzávalók:
- 4 dl sűrű kókusztej (konzervdobozban lehet kapni)
- 1 kapszula probiotikum (pl. L. acidophilus, L. bulgaricus, B. bifidum) vagy 2 evőkanál élő növényi joghurt (oltóanyagként)
- 1 teáskanál kókuszcukor
- Opcionálisan: 1 teáskanál agar-agar vagy 1 evőkanál tápiókakeményítő a sűrítéshez

Elkészítés lépései:
- Melegítsd fel a növényi tejet kb. 45°C-ra (kézmeleg legyen, de ne forró).
- Ha sűrítőanyagot használsz, előbb egy kis hideg tejben oldd fel, majd keverd a meleg tejhez, és folyamatos keverés mellett melegítsd, amíg besűrűsödik.
- Add hozzá a probiotikumot vagy az élő joghurtot, és keverd el alaposan. Add hozzá a cukrot.
- Tedd a joghurtot egy tiszta üvegbe, fedd le, és hagyd meleg helyen 8-12 órán át fermentálni. Jó hely lehet például egy langyos sütő, joghurtkészítő gép, vagy egy radiátor közelében egy törölközővel letakarva, vagy aszalógép.
- Ha elkészült, keverd át, és tedd hűtőbe néhány órára, hogy elérje a végleges állagát és ízét.
Extra tippek:
- Ha túl híg lesz, próbáld hosszabb ideig fermentálni, vagy adj hozzá egy kis sűrítőt.
- Ha túl savanyú, legközelebb rövidebb ideig hagyd érni.
- A következő adaghoz használhatsz egy-két evőkanál kész joghurtot oltóanyagként.
Így készíthetsz finom, házi növényi joghurtot, amit aztán ízesíthetsz gyümölcsökkel, magvakkal vagy fűszerekkel! 😊