Színes lenmagkeksz – aszalt kréker

1.3K

Gyönyörű színeivel kápráztat el ez a sós keksz, kréker. Vigyázzunk, hogy a hozzávalókat nehogy túlságosan finomra aprítsuk, mert akkor egy egyszínű massza lesz. Ügyeljünk arra, hogy a színes zöldségek kis darabokban felfedezhetők legyenek a masszában.  Piros a paprika, lila a hagyma és zöld a cukkini. A tetején a fehér és fekete szezámmag is kiemeli a színeket.

kréker

Sárga lenmagot használunk, épp a színe miatt. Ha erre nem törekszel, akkor nyugodtan tegyél bele hagyományos, barna lenmagot.

Ha még nem aszaltál, és szeretnél többet megtudni erről a technikáról, nézd meg az aszalós mini tanfolyamunkat!

a fotókat Birta Endre készítette

Színes lenmagos keksz

Fogás Kenyér
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

  • 15 dkg arany lenmag 
  • 30 dkg zöldség (ez kb 1 kápia paprika, egy kisebb fej lilahagyma, és egy közepes cukkini) 
  • 1 kávéskanál só kb
  • 1,5 dl víz  
  • 1-1 evőkanál szezámmag, fekete szezámmag 

Elkészítés
 

  • Az arany lenmagot megőröljük (nem kell finomra, igazából akkor jó, ha van benne teljesen megőrölt lenmagliszt, és ugyanakkor maradnak benne félig megtört lenmag szemek is),
  • a zöldségeket megtisztítjuk (a cukkinit nem kell hámozni), majd aprítógépben durván felaprítjuk.
  • Összekeverjük a lenmaggal, sózzuk, és szükség szerint annyi vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható massza legyen.  Pihentetjük legalább 2 órát, de jobb, ha egy éjszakára hűvös helyre tesszük.
  • Excalibur aszalógép tapadásmentes lapjára egyenletesen kinyújtjuk kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával. Ha nehezen formázható a tészta, kevés vizet csöpögtessünk rá. Megszórjuk fehér és fekete szezámmaggal. Kés hátuljával bejelöljük a szeleteket, majd betesszük az aszalógépbe, és  60 fokot állítunk be. 2 óra múlva megfordítjuk, és még 1 órán keresztül mehet 60 fokon, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 45 fokra a teljes száradásig.   
Kulcsszó aszalt keksz, lenmag, nyers keksz
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close