A húsvéti cukkini spagetti a mandalás tálalása miatt különleges. Mini fasírttal, koktélparadicsommal kiegészítve, ehető virággal tálalva remek ünnepi fogás. Itt a fasírt csak kiegészítés, úgyhogy a receptnél is kisebb mennyiséget fogok megadni. Ha úgy érzed, csinálj belőle többet, és kis tányéron a spagetti mellé is lehet kínálni…

Cukkini spagetti: már ismert nyers fogás, az egyik kedvenc főételünk. Bármilyen finom szósszal szinte azonnal tálalható!
Bazsalikomos szósz: kesudióból, a leesett cukkini darabokból fűszerekkel készített ízes öntet.
Nyers fasírt: pici fasírt golyókat formázunk. Itt nem a fasírt a főétel, hanem a cukkini spagetti. Itt a fasírt tulajdonképpen egy feltét, amitől még tartalmasabb és még ízesebb lesz az étel.
A fasírthoz aktivált napraforgómagot használunk, ehhez a magokat néhány órára be kell áztatni. Miért kell a magokat beáztatni, mit jelent a magok aktiválása?
A fotókat Birta Endre készítette

Cukkini spagetti fasírttal, bazsalikomos szósszal
Készülékek
- 1 Zöldség spirálozó
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép
Összetevők
a spagettihez
- 40 dkg cukkini
a fasírthoz
- 15 dkg aktivált napraforgómag (ezt felhasználás előtt legalább 1 órára be kell áztatni tiszta vízbe)
- 1 darab sárgarépa
- ½ fej lilahagyma,
- 4-5 darab napszárított paradicsom
- himalaya só, olaszos fűszerkeverék
a szószhoz
- a cukkini spirálozásnál kimaradt cukkini darabok
- 15 dkg kesudió
- 1 csokor friss bazsalikom,
- kb 4-5 szál bazsalikom levelekkel együtt
- ½ citrom frissen facsart leve
- tisztított víz szükség szerint
- 1 kávéskanál só
a díszítéshez
- koktél paradicsom, vékonyra szelt cékla, ehető virág, stb…
Elkészítés
- Először a fasírtokat készítjük el, mert az aszláshoz időre van szükség. A napraforgómagot a többi hozzávalóval együtt aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. A felét kiszedjük egy tálba, és ami a gépben maradt, azt majdnem pépesre dolgozzuk. Ha túl száraz, akkor egy kevés vizet teszünk még hozzá, hogy majdnem krémes legyen. Vegyük ki ezt is az aprítógépből, és keverjük össze a kétféle masszát. Kóstoljuk, ízesítsük kedvünk szerint. Formázzunk belőle koktélparadicsom méretű pici golyókat, és aszalógépben 50 fokon, vagy ventillátoros villanysütő legalacsonyabb fokozatán aszaljuk körülbelül 2 órát. Akkor van kész, ha kívül már megszáradt, de belül még puha. A legjobb, ha melegen tálaljuk.
- Amíg a fasírt aszalódik, addig van idő elkészíteni a cukkini spagettit és a mártást. A cukkinit spirálvágó szerkezettel felcsíkozzuk, a kimaradt részeket a turmixgépbe tesszük. A cukkini spagettit félretesszük, és elkészítjük a szószt.
- A szószhoz a többi alapanyagot is a turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy elérjük a megfelelő, szósz-állagot. A tányérra ráhalmozzuk a cukkini spagettit, a tetejére 2-3 kanál szószt kanalazunk, körben a tányérra koktélparadicsom és pici fasírtokat teszünk felváltva, és az egészet meghintjük csírákkal.