Cukkini spagetti fasírttal, bazsalikomos öntettel, koktélparadicsommal 

1.1K

A húsvéti cukkini spagetti a mandalás tálalása miatt különleges. Mini fasírttal, koktélparadicsommal kiegészítve, ehető virággal tálalva remek ünnepi fogás. Itt a fasírt csak kiegészítés, úgyhogy a receptnél is kisebb mennyiséget fogok megadni. Ha úgy érzed, csinálj belőle többet, és kis tányéron a spagetti mellé is lehet kínálni…  

cukkini spagetti

Cukkini spagetti: már ismert nyers fogás, az egyik kedvenc főételünk. Bármilyen finom szósszal szinte azonnal tálalható!

Bazsalikomos szósz: kesudióból, a leesett cukkini darabokból fűszerekkel készített ízes öntet.

Nyers fasírt: pici fasírt golyókat formázunk. Itt nem a fasírt a főétel, hanem a cukkini spagetti. Itt a fasírt tulajdonképpen egy feltét, amitől még tartalmasabb és még ízesebb lesz az étel.

A fasírthoz aktivált napraforgómagot használunk, ehhez a magokat néhány órára be kell áztatni. Miért kell a magokat beáztatni, mit jelent a magok aktiválása?

A fotókat Birta Endre készítette

Cukkini spagetti fasírttal, bazsalikomos szósszal

Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Zöldség spirálozó
  • 1 Turmixgép
  • 1 aszalógép

Összetevők
  

a spagettihez

  • 40 dkg cukkini

a fasírthoz

  • 15 dkg aktivált napraforgómag (ezt felhasználás előtt legalább 1 órára be kell áztatni tiszta vízbe) 
  • 1 darab sárgarépa 
  • ½ fej lilahagyma,  
  • 4-5 darab napszárított paradicsom  
  • himalaya só, olaszos fűszerkeverék 

a szószhoz

  • a cukkini spirálozásnál kimaradt cukkini darabok 
  • 15 dkg kesudió 
  • 1 csokor friss bazsalikom,
  • kb 4-5 szál bazsalikom levelekkel együtt 
  • ½ citrom frissen facsart leve 
  • tisztított víz szükség szerint 
  • 1 kávéskanál

a díszítéshez

  • koktél paradicsom, vékonyra szelt cékla, ehető virág, stb…  

Elkészítés
 

  • Először a fasírtokat készítjük el, mert az aszláshoz időre van szükség. 
    A napraforgómagot a többi hozzávalóval együtt aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. A felét kiszedjük egy tálba, és ami a gépben maradt, azt majdnem pépesre dolgozzuk. Ha túl száraz, akkor egy kevés vizet teszünk még hozzá, hogy majdnem krémes legyen. Vegyük ki ezt is az aprítógépből, és keverjük össze a kétféle masszát. Kóstoljuk, ízesítsük kedvünk szerint. Formázzunk belőle koktélparadicsom méretű pici golyókat, és aszalógépben 50 fokon, vagy ventillátoros villanysütő legalacsonyabb fokozatán aszaljuk körülbelül 2 órát. Akkor van kész, ha kívül már megszáradt, de belül még puha. A legjobb, ha melegen tálaljuk.  
  • Amíg a fasírt aszalódik, addig van idő elkészíteni a cukkini spagettit és a mártást.  
    A cukkinit spirálvágó szerkezettel felcsíkozzuk, a kimaradt részeket a turmixgépbe tesszük. A cukkini spagettit félretesszük, és elkészítjük a szószt.  
  • A szószhoz a többi alapanyagot is a turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy elérjük a megfelelő, szósz-állagot.   
     A tányérra ráhalmozzuk a cukkini spagettit, a tetejére 2-3 kanál szószt kanalazunk, körben a tányérra koktélparadicsom és pici fasírtokat teszünk felváltva, és az egészet meghintjük csírákkal.  
Kulcsszó cukkini, nyers fasírt
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close