Szezámkrém: Ezt a krémet inkább mártogatósnak szoktuk használni, mert nem olyan tömör, mint az eddigi magkrémek. Teljesen különleges az ízvilága, megtalálható benne a sós, édes, keserű, savanyú és a csípős íz egyaránt. Érdekessége, hogy tahinivel (szezámkrém) is elkészíthető, így nem nekünk kell a szezámmagból selymes krémet kevernünk, hanem az alapanyaggal az már adott.
Ez a legelső nyers krém, amit tanultam annak idején még Urbán Valitól. Annyira ízlett a semmihez nem hasonlítható, különleges íze, hogy annak idején szinte minden héten elkészítettem, már tudtam a receptet fejből. Mindenre rácsurgattam, és mindent belemártogattam. Egyszerűen nem tudtam betelni az ízével. Igazi különlegesség.
Szezámkrémes cukkini tekercsek!

Itt találkoztam először a misoval.
Mi az a miso?
A miso egy japán erjesztett szójapaszta, amelyet szójabab, só és általában rizs vagy árpa hozzáadásával készítenek. Az erjesztést a koji nevű gomba segíti, amely hónapok vagy akár évek alatt bontja le az összetevőket, gazdag, összetett ízt hozva létre.
Miért egészséges?
- Probiotikus hatás – Az erjesztés során keletkező jótékony baktériumok támogatják az emésztést és a bélflóra egészségét.
- Gazdag tápanyagokban – Tartalmaz B-vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. magnézium, réz, mangán) és antioxidánsokat.
- Segíti az immunrendszert – Az egészséges bélflóra támogatásával hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.
- Jótékony fehérjeforrás – A miso kiváló növényi fehérjeforrás, amely esszenciális aminosavakat is tartalmaz.

Mire lehet használni?
- Miso leveshez – A legismertebb felhasználási mód, ahol forró (de nem forrásban lévő!) vízben oldják fel, hogy megőrizzék a hasznos baktériumokat.
- Szószokhoz és öntetekhez – Salátákhoz, pácoláshoz vagy akár mártogatósokhoz is kiváló.
- Levesek és raguk ízesítéséhez – Mélyebb, umami gazdag ízt ad az ételeknek.
- Tésztákhoz és egytálételekhez – Pl. ramenbe vagy sült zöldségekhez keverve különleges ízt ad.
A miso tehát nemcsak egy hagyományos japán alapanyag, hanem egy rendkívül sokoldalú és egészséges hozzávaló, amely könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe.
Itt tudod megrendelni: Fehér miso paszta

Különleges szezámkrém
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 15 dkg szezámmag (vagy ugyanennyi tahini, vagyis szezámkrém),
- 5 dkg kesudió (vagy ugyanennyi kesuvaj,
- 1 narancs kifacsart leve,
- 2 evőkanál fehér miso,
- 1 evőkanál szójaszósz,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál friss citromlé,
- 1 késhegynyi chili
Elkészítés
- A hozzávalókat turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk.
- Ha szezámkrémet (tahinit) és kesuvajat használunk, akkor sokkal könnyebb dolgunk van, akkor csak a fokhagymát kell egy kevés narancslével simára turmixolni, a többi hozzávalót pedig akár kézzel is ki tudjuk keverni.