Különleges szezámkrém

856

Szezámkrém: Ezt a krémet inkább mártogatósnak szoktuk használni, mert nem olyan tömör, mint az eddigi magkrémek. Teljesen különleges az ízvilága, megtalálható benne a sós, édes, keserű, savanyú és a csípős íz egyaránt. Érdekessége, hogy tahinivel (szezámkrém) is elkészíthető, így nem nekünk kell a szezámmagból selymes krémet kevernünk, hanem az alapanyaggal az már adott.  

Ez a legelső nyers krém, amit tanultam annak idején még Urbán Valitól. Annyira ízlett a semmihez nem hasonlítható, különleges íze, hogy annak idején szinte minden héten elkészítettem, már tudtam a receptet fejből. Mindenre rácsurgattam, és mindent belemártogattam. Egyszerűen nem tudtam betelni az ízével. Igazi különlegesség.

Szezámkrémes cukkini tekercsek

szezámkrém

Itt találkoztam először a misoval.

Mi az a miso?

A miso egy japán erjesztett szójapaszta, amelyet szójabab, só és általában rizs vagy árpa hozzáadásával készítenek. Az erjesztést a koji nevű gomba segíti, amely hónapok vagy akár évek alatt bontja le az összetevőket, gazdag, összetett ízt hozva létre.

Miért egészséges?

  • Probiotikus hatás – Az erjesztés során keletkező jótékony baktériumok támogatják az emésztést és a bélflóra egészségét.
  • Gazdag tápanyagokban – Tartalmaz B-vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. magnézium, réz, mangán) és antioxidánsokat.
  • Segíti az immunrendszert – Az egészséges bélflóra támogatásával hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.
  • Jótékony fehérjeforrás – A miso kiváló növényi fehérjeforrás, amely esszenciális aminosavakat is tartalmaz.
szezámkrém

Mire lehet használni?

  • Miso leveshez – A legismertebb felhasználási mód, ahol forró (de nem forrásban lévő!) vízben oldják fel, hogy megőrizzék a hasznos baktériumokat.
  • Szószokhoz és öntetekhez – Salátákhoz, pácoláshoz vagy akár mártogatósokhoz is kiváló.
  • Levesek és raguk ízesítéséhez – Mélyebb, umami gazdag ízt ad az ételeknek.
  • Tésztákhoz és egytálételekhez – Pl. ramenbe vagy sült zöldségekhez keverve különleges ízt ad.

A miso tehát nemcsak egy hagyományos japán alapanyag, hanem egy rendkívül sokoldalú és egészséges hozzávaló, amely könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe.

Itt tudod megrendelni: Fehér miso paszta

Különleges szezámkrém

Egy nagyon finom mártogatós szezámmagból

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 15 dkg szezámmag (vagy ugyanennyi tahini, vagyis szezámkrém), 
  • 5 dkg kesudió (vagy ugyanennyi kesuvaj,
  • 1 narancs kifacsart leve, 
  • 2 evőkanál fehér miso,  
  • 1 evőkanál szójaszósz,  
  • 2 gerezd fokhagyma,  
  • 1 evőkanál friss citromlé,  
  • 1 késhegynyi chili

Elkészítés
 

  • A hozzávalókat turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk.  
  • Ha szezámkrémet (tahinit) és kesuvajat használunk, akkor sokkal könnyebb dolgunk van, akkor csak a fokhagymát kell egy kevés narancslével simára turmixolni, a többi hozzávalót pedig akár kézzel is ki tudjuk keverni.  
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close