Szereted a sós finomságokat, amik nemcsak jól néznek ki, de tele vannak ízekkel is? Ezek a zöldséges kesusajtgolyók igazi különlegességek! Krémesek, mégis formázhatók, a sörélesztő pehelynek köszönhetően kellemes sajtos ízük van – mindezt 100%-ban növényi alapokon. Tökéletes vendégváró falatok vagy egy tartalmas saláta kísérői is lehetnek!

Egy pár szót hadd írjak ennek a receptnek a születéséről. Ha a kesudiót egy kevés vízzel elturmixoljuk, és elérünk egy gyúrható állagot, akkor egy jó fűszerezéssel, sóval, sörélesztő pehellyel, hasonló kis gombócokat lehet formálni. Néhány ilyen kísérlet után arra gondoltam, hogy mi lenne, ha víz helyett valamilyen zöldséget használnék a kesudió hidratálásához, olyan zöldségeket, amiknek színük, ízük van, így a són kívüli fűszerezés is meg van oldva. Nem tudom már, hogy hányadik próbálkozás volt, de arra emlékszem, hogy amikor ezt a változatot megkóstoltam, azonnal tudtam, hogy ezt még sokszor fogom készíteni!
Nagy előnye ennek a receptnek, hogy viszonylag kevés összetevőből áll. Fontos ez a két zöldség, a sárgarépa és a piros színű, kicsit édeskés paprika! Nem csak gyönyörű színt, de különleges ízvilágot is adnak ennek a sós golyónak.

Mire tudod használni? Sós vendégváró falatok, vagy saláta mellé egy kis harapnivaló. Készíthetsz hozzá valamilyen meleg köretet főtt gabonából, egy egyszerű friss salátával.
Én az almás káposzta salátát ajánlom hozzá, melynek receptjét itt találod! (még nincs fent, de hamarosan)

Zöldséges kesusajtgolyók
Összetevők
- 20 dkg kesudió
- 8 dkg sárgarépa
- 6 dkg piros kaliforniai paprika
- 2 dkg sörélesztő pehely
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
- A kesudiót szárazon megőröljük, amennyire lehet, finomra, és hozzákeverjük a sörélesztő pelyhet.
- A zöldségeket (sárgarépát és a kaliforniai paprikát) nem túl simára turmixoljuk, vagy aprítógépben pépesítjük. Lehet, hogy egy kevés vizet is kell hozzá adni, hogy vigye a turmixgép, vagy az is jó megoldás, ha kicsi darabokra felvágjuk, és úgy tesszük a gépbe. Lehetőleg maradjanak benne kisebb zöldségdarabok, ne legyen teljesen homogén. Ezt a zöldségpépet sózzuk, és adjuk hozzá a citromlét.
- Az őrölt kesudiót és a zöldségpépet dolgozzuk össze úgy, hogy a pépet apránként adjuk a kesuhoz addig, amíg el nem érjük a megfelelő állagot. Az is lehet, hogy egy kis massza ki fog maradni, de semmiképp se legyen híg, mert akkor nem tudjuk formázni. Egy jól gyúrható masszát kell, hogy kapjunk. Ha ragacsos, akkor egy kanál utifűmaghéjt adjunk hozzá. Ha túl száraz, akkor még egy pici vizet. Ebből a masszából egyforma golyókat formázunk. Meg lehet forgatni őrölt kesudióban 🙂