Krémes gombapaprikás cukkini spagettivel (nyers)

713

Szuper finom összeállítás, meg fogsz lepődni, hogy milyen telt és finom íze van a gombának nyersen. Pontosabban ebben az ételben észre sem fogod venni, hogy a gomba nyers.

Nagyon fontos! Nem szabad a gombát mosni, ugyanis a gomba szerkezete megváltozik, ha vízzel érintkezik, és ennek van tudományos magyarázata.

Miért változik meg a gomba szerkezete vízzel érintkezve?

A gombák sejtszerkezete szivacsos, tele vannak apró légkamrákkal. Ezért:

  • Nagyon könnyen magukba szívják a vizet, mint egy szivacs.
  • A víz kitölti a sejtközötti tereket, emiatt a gomba állaga megváltozik: puhább, nyúlósabb, szivacsosabb lesz, és sütés közben nem pirul szépen, hanem inkább párolódik. A nyers ételekben is teljesen más lesz az állaga.
  • Az íze is vizesebb, kevésbé intenzív lesz, mert a felszívott víz miatt nem tudja ugyanúgy koncentrálni az aromákat.

Mit érdemes tenni a gomba tisztításához?

  • Ne áztasd és ne mosd vízzel, inkább csak töröld át egy konyhai papírtörlővel vagy egy puha kefével.
  • Ha mégis nagyon koszos, gyors öblítést csinálj, de azonnal töröld szárazra.
  • A héját is lehúzhatod, főleg a csiperkegombánál, így eltávolíthatod a szennyeződéseket víz használata nélkül.
gombapaprikás

Egyéb érdekességek a gombáról

  • A gomba nem növény, hanem a gombák országába tartozik, és sejtjeiben nincs klorofill, ezért nem fotoszintetizál.
  • Fehérjében gazdag, és sok benne a B-vitamin, főleg B2 és B3.
  • Glutaminsavat tartalmaz, ami természetes ízfokozó – ezért van az, hogy a gomba gazdag, umamis ízt* ad az ételeknek.

Ha szereted a gombát, érdemes kipróbálni, hogy egy adagot szárazon tisztítasz és használsz fel, egy másikat pedig megmosol, és megnézed a különbséget – garantáltan érezni fogod az állag- és ízbeli eltéréseket! 😊

Krémes gombapaprikás

Sózott, kinyomkodott gomba egy krémes fűszeres szószban, cukkini spagettivel

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 4 kisebb cukkini
  • 25 dkg gomba
  • 20 dkg hámozott cukkini
  • 8 dkg piros kaliforniai paprika
  • 8 dkg kesudió
  • só, bors, majoranna, pirospaprika
  • 12 dkg víz (a gomba kinyomkodott leve)

Elkészítés
 

  • A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd besózzuk, megszórjuk fűszerekkel (a legfontosabb fűszer itt a majoranna). Kézzel jól átforgatjuk, hogy mindenhová jusson a fűszerekből. Egy óra után jól kinyomkodjuk, a levet félretesszük.
  • A 4 kisebb cukkinit spirálvágóval spagetti alakúra vágjuk.
  • A hámozott cukkinit a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a gombáról lejött levet is, majd simára turmixoljuk. Ráöntjük a kinyomkodott gombára. Kóstoljuk, és ha még szükséges, akkor sózzuk, fűszerezzük.
  • A cukkini spagettit tányérokra szedjük, és rákanalazzuk a gombapaprikást

*mi az az umami íz?

Az umami az ötödik alapíz az édes, sós, savanyú és keserű mellett. Japánból származik a neve, és „kellemes ízletesség”-nek vagy „mély, húsos íznek” is fordítható.

Milyen érzés az umami?

  • Gazdag, mély, hosszan tartó íz, ami „teltebbé” és „ízletesebbé” teszi az ételeket.
  • Nem csípős, nem savanyú, hanem egy finom, kerek íz, ami szinte bevonja a nyelvet.
  • A legjobban talán úgy lehet leírni, mint amikor egy étel annyira ízes, hogy automatikusan nyelnéd és újra megkóstolnád.
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close