Szuper finom összeállítás, meg fogsz lepődni, hogy milyen telt és finom íze van a gombának nyersen. Pontosabban ebben az ételben észre sem fogod venni, hogy a gomba nyers.
Nagyon fontos! Nem szabad a gombát mosni, ugyanis a gomba szerkezete megváltozik, ha vízzel érintkezik, és ennek van tudományos magyarázata.
Miért változik meg a gomba szerkezete vízzel érintkezve?
A gombák sejtszerkezete szivacsos, tele vannak apró légkamrákkal. Ezért:
- Nagyon könnyen magukba szívják a vizet, mint egy szivacs.
- A víz kitölti a sejtközötti tereket, emiatt a gomba állaga megváltozik: puhább, nyúlósabb, szivacsosabb lesz, és sütés közben nem pirul szépen, hanem inkább párolódik. A nyers ételekben is teljesen más lesz az állaga.
- Az íze is vizesebb, kevésbé intenzív lesz, mert a felszívott víz miatt nem tudja ugyanúgy koncentrálni az aromákat.
Mit érdemes tenni a gomba tisztításához?
- Ne áztasd és ne mosd vízzel, inkább csak töröld át egy konyhai papírtörlővel vagy egy puha kefével.
- Ha mégis nagyon koszos, gyors öblítést csinálj, de azonnal töröld szárazra.
- A héját is lehúzhatod, főleg a csiperkegombánál, így eltávolíthatod a szennyeződéseket víz használata nélkül.

Egyéb érdekességek a gombáról
- A gomba nem növény, hanem a gombák országába tartozik, és sejtjeiben nincs klorofill, ezért nem fotoszintetizál.
- Fehérjében gazdag, és sok benne a B-vitamin, főleg B2 és B3.
- Glutaminsavat tartalmaz, ami természetes ízfokozó – ezért van az, hogy a gomba gazdag, umamis ízt* ad az ételeknek.
Ha szereted a gombát, érdemes kipróbálni, hogy egy adagot szárazon tisztítasz és használsz fel, egy másikat pedig megmosol, és megnézed a különbséget – garantáltan érezni fogod az állag- és ízbeli eltéréseket! 😊

Krémes gombapaprikás
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 4 kisebb cukkini
- 25 dkg gomba
- 20 dkg hámozott cukkini
- 8 dkg piros kaliforniai paprika
- 8 dkg kesudió
- só, bors, majoranna, pirospaprika
- 12 dkg víz (a gomba kinyomkodott leve)
Elkészítés
- A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd besózzuk, megszórjuk fűszerekkel (a legfontosabb fűszer itt a majoranna). Kézzel jól átforgatjuk, hogy mindenhová jusson a fűszerekből. Egy óra után jól kinyomkodjuk, a levet félretesszük.
- A 4 kisebb cukkinit spirálvágóval spagetti alakúra vágjuk.
- A hámozott cukkinit a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a gombáról lejött levet is, majd simára turmixoljuk. Ráöntjük a kinyomkodott gombára. Kóstoljuk, és ha még szükséges, akkor sózzuk, fűszerezzük.
- A cukkini spagettit tányérokra szedjük, és rákanalazzuk a gombapaprikást
*mi az az umami íz?
Az umami az ötödik alapíz az édes, sós, savanyú és keserű mellett. Japánból származik a neve, és „kellemes ízletesség”-nek vagy „mély, húsos íznek” is fordítható.
Milyen érzés az umami?
- Gazdag, mély, hosszan tartó íz, ami „teltebbé” és „ízletesebbé” teszi az ételeket.
- Nem csípős, nem savanyú, hanem egy finom, kerek íz, ami szinte bevonja a nyelvet.
- A legjobban talán úgy lehet leírni, mint amikor egy étel annyira ízes, hogy automatikusan nyelnéd és újra megkóstolnád.