Több nyers kenyér receptjét megosztottam már ezen az oldalon, de jöjjön most egy sült kenyér, talán ez közelebb áll a hagyományos kenyerekhez, talán nagyobb kedved lesz kipróbálni.
Nem célom, hogy elmerüljek a különböző házi készítésű kenyerek fortélyaiba, hiszen ez egy akkora nagy téma, hogy meg tudna tölteni egy egész könyvet! Pékségekben, bevásárlóközpontokban hatalmas választékot találunk a különféle kenyerekben, kovászos, fehér, barna, sima vagy magvas, lisztes vagy gluténmentes… van miből választani. A kérdés az, hogy szeretnénk-e bolti kenyeret venni, vagy nekifogunk otthon sütni?

Ez a kenyér könnyen elkészíthető, ha ízlik, hamar mindennapossá válik a sütése.

Zabkenyér
Zabpehelyből, zablisztből készült sült kenyér
Készülékek
- 1 sütőforma kenyérhez
- 1 sütő
Összetevők
- 450 g zabliszt
- 150 g zabpehely
- 5 g szárított élesztő
- 1 teáskanál só,
- 3 dl kókuszjoghurt
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 evőkanál utifűmaghéj
- 6 dl tisztított víz
Elkészítés
- Először a száraz összetevőket keverjük össze, majd a joghurtot és a vizet a keverékhez adjuk, és kézzel összekeverjük. Addig gyúrjuk, míg egy homogén massza nem lesz.
- Henger alakúra formázzuk, és berakjuk egy kenyérsütő formába. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) kb 50 perc alatt készre sütjük.
- Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, utána borítsuk ki a formából, és vágjuk szeletekre.