A ribizli nemcsak üdítően savanykás ízével, hanem egészségünkre gyakorolt hatásaival is hódít. Igazi vitaminbomba: különösen sok benne a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és segít a sejtek védelmében. Emellett tele van antioxidánsokkal – például flavonoidokkal és antocianinokkal –, amelyek segítenek a szervezetnek a gyulladások leküzdésében és a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítésében.

A ribizli rosttartalma is említésre méltó, ami támogatja az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A benne lévő kálium és vas pedig a szív- és érrendszer működését, valamint a vérképzést támogatja.
Ráadásul ezek a pici bogyók nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, így bűntudat nélkül élvezhetők friss formában, turmixokban, nyers süteményekben vagy éppen ebben a receptben.

Van egy hatalmas nagy ribizlibokor a kertünkben. Amikor érik a ribizli, csak úgy roskadozik rajta a sok sok gyümölcs. Ilyenkor mindig van itthon ilyen kesuhabos ribizli, mert így, a friss ribizliből valami csodafinom.
Próbáld ki a Ribizlihabos nyers brownie torta receptjét is!

Ribizli kesuhabbal
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg friss ribizli
- 10 dkg kesudió
- 1 dl víz
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál agave szirup (vagy más természetes édesítőszer ízlés szerint)
Elkészítés
- A kesukrém összetevőit turmixgépben simára turmixoljuk, majd lazán beleforgatjuk a megtisztított ribizlit. Mivel a ribizli elég savanyú, használhatunk kicsit több édesítést.