Barackos túrótorta mandulából

1.1K

Barackos „túrótorta” mandulából – növényi változatban!

Ez a könnyű, gyümölcsös torta egyszerre krémes, frissítő és természetesen édes – minden, amit egy nyári desszerttől csak kívánhatunk. A klasszikus túrós sütemények ihlették, de a „túrókrém” most mandulából készül, így teljesen növényi alapú, mégis meglepően hasonlít az eredetire. A szaftos barack pedig tökéletesen kiegészíti a lágy, citromos krémet. Akár ünnepre, akár egy hétköznapi desszertnek, ez a torta garantáltan mosolyt csal az arcokra!

túrótorta

A mandulából először mandulatejet készítünk, és ami a szűrőzsákban visszamarad fehér rost, az lesz a mandula-túró krém alapja.

Sokféleképpen lehet a desszerteket édesíteni (csak finomított cukrot ne használj), olvasd el, hogy cukor helyett milyen alternatívák vannak.

A mandulakrémet agar-agarral fogjuk megszilárdítani, hogy szépen lehessen vágni, és ne folyjon ki a tortaformából. Az agar-agar nem más, mint növényi zselatin, ugyanúgy működik, kevés vízzel felforralod, a masszához kevered, pár perc múlva már vágható is.

Barackos túrótorta

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 18 cm-es tortaforma
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők

az alaphoz

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg mazsola

a barackos krémhez

  • 20 dkg mandulapép (mandulatej készítésénél megmaradtanyag)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 dl kókuszkrém
  • 2 evőkanál növényi szirup (rizsszirup, agave szirup ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál Bourbon vanília őrlemény
  • 1 púpos teáskanál agar agar
  • 1 dl tiszta víz
  • 30 dkg sárgabarack

Elkészítés

  • A mazsolát legalább 1 órára áztassuk be, majd csepegtessük le. A mandulából a készítsünk mandulatejet, a tejet tegyük félre, a pépet fogjuk használni.
  • A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
  • A sárgabarackot mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk apró kockákra.
  • Az alaphoz a hozzávalókat tegyük aprítógépbe, és aprítsuk addig, amíg össze nem áll egy tömör masszává. Nyomkodjuk le egyenletesen a tortaforma aljára.
  • A túrókrémhez a mandulapépet dolgozzuk össze a kókuszkrémmel, a növényi sziruppal, és tegyük hozzá a citromlevét és reszelt héját, és a vanília port.
  • Forraljunk fel 1 dl vizet kis edényben, és szórjuk bele az agar agar port, majd kézi habverővel keverjük, amíg teljesen fel nem olvad, és habos nem lesz. Vegyük le a tűzről, és még keverjük 1-2 percig, hogy csökkenjen a hőmérséklete. Lassan csurgassuk bele a túrós masszába, amit közben folyamatosan keverünk lehetőleg géppel.
  • A feldarabolt barack 2/3 részét (kicsit több, mint a felét) keverjük hozzá a masszához, és öntsük rá a torta alapra. Simítsuk el a tetejét, és tegyük félre kb. 20 percre, amíg kihűl, és megdermed.
    Díszítsük a tortát a megmaradt barackkal
Fogás: Dessert
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: nyers torta, sárgabarack
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close