Barackos „túrótorta” mandulából – növényi változatban!
Ez a könnyű, gyümölcsös torta egyszerre krémes, frissítő és természetesen édes – minden, amit egy nyári desszerttől csak kívánhatunk. A klasszikus túrós sütemények ihlették, de a „túrókrém” most mandulából készül, így teljesen növényi alapú, mégis meglepően hasonlít az eredetire. A szaftos barack pedig tökéletesen kiegészíti a lágy, citromos krémet. Akár ünnepre, akár egy hétköznapi desszertnek, ez a torta garantáltan mosolyt csal az arcokra!

A mandulából először mandulatejet készítünk, és ami a szűrőzsákban visszamarad fehér rost, az lesz a mandula-túró krém alapja.
Sokféleképpen lehet a desszerteket édesíteni (csak finomított cukrot ne használj), olvasd el, hogy cukor helyett milyen alternatívák vannak.
A mandulakrémet agar-agarral fogjuk megszilárdítani, hogy szépen lehessen vágni, és ne folyjon ki a tortaformából. Az agar-agar nem más, mint növényi zselatin, ugyanúgy működik, kevés vízzel felforralod, a masszához kevered, pár perc múlva már vágható is.

Barackos túrótorta
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 18 cm-es tortaforma
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
az alaphoz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg mazsola
a barackos krémhez
- 20 dkg mandulapép (mandulatej készítésénél megmaradtanyag)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 dl kókuszkrém
- 2 evőkanál növényi szirup (rizsszirup, agave szirup ízlés szerint)
- 1 kávéskanál Bourbon vanília őrlemény
- 1 púpos teáskanál agar agar
- 1 dl tiszta víz
- 30 dkg sárgabarack
Elkészítés
- A mazsolát legalább 1 órára áztassuk be, majd csepegtessük le. A mandulából a készítsünk mandulatejet, a tejet tegyük félre, a pépet fogjuk használni.
- A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
- A sárgabarackot mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk apró kockákra.
- Az alaphoz a hozzávalókat tegyük aprítógépbe, és aprítsuk addig, amíg össze nem áll egy tömör masszává. Nyomkodjuk le egyenletesen a tortaforma aljára.
- A túrókrémhez a mandulapépet dolgozzuk össze a kókuszkrémmel, a növényi sziruppal, és tegyük hozzá a citromlevét és reszelt héját, és a vanília port.
- Forraljunk fel 1 dl vizet kis edényben, és szórjuk bele az agar agar port, majd kézi habverővel keverjük, amíg teljesen fel nem olvad, és habos nem lesz. Vegyük le a tűzről, és még keverjük 1-2 percig, hogy csökkenjen a hőmérséklete. Lassan csurgassuk bele a túrós masszába, amit közben folyamatosan keverünk lehetőleg géppel.
- A feldarabolt barack 2/3 részét (kicsit több, mint a felét) keverjük hozzá a masszához, és öntsük rá a torta alapra. Simítsuk el a tetejét, és tegyük félre kb. 20 percre, amíg kihűl, és megdermed. Díszítsük a tortát a megmaradt barackkal