A nyers brownie mindig egy csoda. Olyan embert nem láttam még, akinek ez ne ízlett volna. Kakaós, krémes, mégis kicsit darabos, ropogós a magok miatt. Ehhez a tömör édes ízhez nagyon megy a ribizli savanykás, élénk zamata… A ribizlis pépből zselés krémet varázsol a chia mag, ezért is nagy kincs a nyerskonyhában.

A chia magot egyre többen ismerik, sokan „azték zsálya” névvel emlegetik. A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányának köszönhető. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.
A chia magról a chia-mag.hu oldalon olvashatsz bővebben!
További chia magos recept: Banános chia puding gyümölcsökkel

A nyers brownie-hoz dióféléket, aszalt datolyát, áfonyát és kakaóport használunk. A datolyát 2 órán át, az áfonyát épp csak egy órát áztatjuk, és nem is baj, ha maradnak benne apróbb gyümölcsdarabok egyben. A recepthez száraz, aszalt datolyát használunk. Ha friss, puha datolyánk van, azt nem szükséges áztatni.
Nem baj, ha nincs ribizliszezon. Fagyasztott ribizliből is el lehet készíteni az öntetet, de a vegyes piros bogyós gyümölcs is jó, amiben van ribizli, málna, eper, áfonya…
A fotókat Birta Endre készítette

Nyers brownie ribizli öntettel
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
a brownie-hoz
- 20 dkg kesudió
- 20 dkg mandula
- 20 dkg datolya 2 órára beáztatva
- 20 dkg aszalt áfonya 1 órára beáztatva
- 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a ribizli öntethez
- 20 dkg ribizli,
- 2 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál agave szirup (vagy más, természetes növényi édesítőszer)
Elkészítés
- A mandulát és a kesudiót durvára megőröljük úgy, hogy legyen benne teljesen lisztszerűen finom szemcsés, és durvább, darabos rész is.
- Az aszalt gyümölcsöket kivesszük az áztató vízből és aprítógépben lekvár-állagúra dolgozzuk. Maradhatnak benne kisebb darabok, az nem baj.
- A gyümölcsös masszába keverjük bele a kakaóport, így egy édes csokikrémet kapunk.
- A száraz magokat és a kakaós datolya masszát összegyúrjuk, egy sütőpapírral kibélelt tálcára egyenletesen szétkenjük, kb 3 cm vastagon. A tetejét megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
- A ribizlit leszemezzük, édesítjük, turmixgépben simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a chia magot, jól elkeverjük. A chia magnak kell 20-30 perc, amíg megdagad, és eléri a zselés állagot.
- A brownie-t egyforma szeletekre vágjuk, és a ribizli öntettel tálaljuk.