Nyers vegán brownie, chia magos ribizli öntettel

1.6K

A nyers brownie mindig egy csoda. Olyan embert nem láttam még, akinek ez ne ízlett volna. Kakaós, krémes, mégis kicsit darabos, ropogós a magok miatt. Ehhez a tömör édes ízhez nagyon megy a ribizli savanykás, élénk zamata… A ribizlis pépből zselés krémet varázsol a chia mag, ezért is nagy kincs a nyerskonyhában.  

brownie

A chia magot egyre többen ismerik, sokan „azték zsálya” névvel emlegetik. A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányának köszönhető. A chia mag  ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.   

A chia magról a chia-mag.hu oldalon olvashatsz bővebben!

További chia magos recept: Banános chia puding gyümölcsökkel

brownie

A nyers brownie-hoz dióféléket, aszalt datolyát, áfonyát és kakaóport használunk. A datolyát 2 órán át, az áfonyát épp csak egy órát áztatjuk, és nem is baj, ha maradnak benne apróbb gyümölcsdarabok egyben. A recepthez száraz, aszalt datolyát használunk. Ha friss, puha datolyánk van, azt nem szükséges áztatni.

Nem baj, ha nincs ribizliszezon. Fagyasztott ribizliből is el lehet készíteni az öntetet, de a vegyes piros bogyós gyümölcs is jó, amiben van ribizli, málna, eper, áfonya…

A fotókat Birta Endre készítette

Nyers brownie ribizli öntettel

A mandulás, kesudiós nyers brownie-hoz nagyon illik a savanykás ribizli öntet
Teljes Idő 20 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

a brownie-hoz

  • 20 dkg kesudió 
  • 20 dkg mandula 
  • 20 dkg datolya 2 órára beáztatva 
  • 20 dkg aszalt áfonya 1 órára beáztatva 
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor 

a ribizli öntethez

  • 20 dkg ribizli,  
  • 2 evőkanál chia mag 
  • 2 evőkanál agave szirup (vagy más, természetes növényi édesítőszer)

Elkészítés
 

  • A mandulát és a kesudiót durvára megőröljük úgy, hogy legyen benne teljesen lisztszerűen finom szemcsés, és durvább, darabos rész is.
  • Az aszalt gyümölcsöket kivesszük az áztató vízből és aprítógépben lekvár-állagúra dolgozzuk. Maradhatnak benne kisebb darabok, az nem baj.
  • A gyümölcsös masszába keverjük bele a kakaóport, így egy édes csokikrémet kapunk.
  • A száraz magokat és a kakaós datolya masszát összegyúrjuk, egy sütőpapírral kibélelt tálcára egyenletesen szétkenjük, kb 3 cm vastagon. A tetejét megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.  
  • A ribizlit leszemezzük, édesítjük, turmixgépben simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a chia magot, jól elkeverjük. A chia magnak kell 20-30 perc, amíg megdagad, és eléri a zselés állagot.  
  • A brownie-t egyforma szeletekre vágjuk, és a ribizli öntettel tálaljuk.  
Kulcsszó brownie, chia mag, kakaópor, ribizli
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close