Zöldséges kosárka, egy különleges, ehető „salátás tányér”!

1.1K

Ez a zöldséges kosárka egy különleges aszalvány. Azon túl, hogy finom és szép, kis kosárkaként működik, megtartja a beletett zöldségeket, salátát, és miután megettük a bele tálalt ételt, végezhetünk a zöldséges tálkával is… nem kell mosogatni.

Az aszalás egy különleges eljárás, előnye, hogy aszalással meg tudjuk őrizni a zöldségek tápanyag tartalmát. Ezt a zöldséges kosárkát elsősorban haladó aszalvány készítőknek ajánlom, mert az elkészítése kicsit több odafigyelést és gyakorlatot igényel.

zöldséges kosárka

A zöldséges kosárka zöldségekből és utifűmaghéjból áll. Az utifűmaghéj egy nagyon hasznos alapanyag a növényi konyhában. Zselésít, finom rostjai beszívják a nedvességet, segít összetapasztani a zöldséges masszát.

Kosárka forma: a félig megaszalt zöldség lapokat tányér, vagy kosárka formába tesszük, és ebben aszaljuk száradásig, hogy megtartsa ezt a formát. Ha nincs otthon ilyen „hullámos” szélű forma, akkor egy mélytányér, vagy jénai tál is alkalmas lehet, aminek megfelelő az alakja.

aszalt zöldség kosárka felülnézetben

Ezt a kosárkát aszaljuk, vagyis nem történik valódi hőkezelés, valójában csak a nedvességet távolítjuk el az anyagból. Kiszárítjuk, hogy megtartsa a formáját. Ha ebbe az aszalt „tálkába” nagyobb víztartalmú ételt teszünk, egy pár perc után felpuhul, és szét fog esni. Saláta lehet a legjobb fogás, amit ebben tálalunk.

Ha még soha nem aszaltál, olvasd el az Aszaljunk otthon! Mini tanfolyamunkat!

Ezt a zöldséges kosárkát enzimvédő hőfokon aszaljuk, hogy a benne található tápanyagok minél kevésbé sérüljenek. DE: ha nem szeretnéd órákig járatni a sütődet, mert nincs aszalógéped, próbáld ki magasabb hőfokon ‘sütni’. Csak légkeveréses sütőben, vagy air fryerben tudom elképzelni, hogy valóban süljön, és száraz legyen a végeredmény. Hőmérsékletet és időtartamot nem tudok írni, mert nem próbáltam, de úgy gondolom, hogy ezzel érdemes kísérletezni.

A fotókat Birta Endre készítette

És akkor lássuk a zöldséges kosárka receptet:

Zöldséges kosárka, salátás tányér

Egy zöldségekből aszalt salátás tányér, amit a saláta elfogyasztása után meg lehet enni
8 óra
Teljes Idő 8 óra 20 perc
Fogás Aszalvány
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Adag 4 adag

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 sütő vagy aszalógép

Összetevők
  

4 darab kosárkához

  • 60 dkg zöldség vegyesen: sárgarépa, cékla, lilahagyma, zellergumó (tisztítva mérve)
  • 2 evőkanál utifűmaghéj
  • 1 teáskanál Himalája só 

Elkészítés
 

  • A zöldségeket tisztítás után mérjük, így legyen 60 dkg. Az egymás közti arány majdnem mindegy.
  • A képeken kétféle kosárka látható, az egyiken a cékla volt túlsúlyban, és a zöldségeket finomabbra aprítottam, a másiknál nagyon kevés cékla, de több sárgarépa, zeller és hagyma került bele, és kicsit durvább szemcséjű lett a tészta
  • A zöldségeket aprítógépbe tesszük, és finomra aprítjuk, dolgozzuk.
  • Sózzuk, beledolgozzuk az utifűmaghéjt.
  • Az aszalógép tapadásmentes lapjára egyenletesen kikenjük a masszát, és 60 fokon 2 órán keresztül szárítjuk. Nem kell megijedni a hőmérséklettől, nagy mennyiségű nedvességet veszít az első két órában, így kellőképpen hűti magát. A massza hőmérséklete nem fogja meghaladni a 42 fokot.  
  • Ha a teteje már száraz, akkor egy másik aszalótálca segítségével megfordítjuk, (rátesszük a másik tálcát fejjel lefelé, összefogjuk a két tálcát, majd mindkettőt megfordítjuk, hogy az első tálca legyen felül, és a második tálca legyen alul. ) Levesszük a tetejéről az első tálcát, és a masszáról szépen lehúzzuk a tapadásmentes lapot. Ha nagyon ragadna még a laphoz, akkor egy habkártyával tudjuk segíteni.  
  • Most négyfelé vágjuk ollóval a félig megaszalt lapot, és ezt a négy lapot (a száraz felével lefelé, a nedves felével felfelé) beletesszük 4 kosárka formába. (vagy más, mélytányérba, vagy tálkába)  
  • Ha nem ilyen nagy a formád, akkor a nagy lapot természetesen ne négyfelé vágd, hanem a forma nagyságához és formájához igazodva akkorára, hogy szépen bele tudd szabni.  
    A lényeg, hogy mindig félig megaszalt lapot tegyél a formába, száraz oldallal lefelé, hogy még véletlenül se ragadjon bele…  
  • Az így formába illesztett zöldséglapokat visszahelyezzük az aszalógépbe, és már 45 fokot beállítva addig aszaljuk, amíg teljesen száraz nem lesz.

Megjegyzések

Aszalás után tetszés szerint felhasználhatod, bármilyen nem folyékony ételt nagyon szépen megtart, és ha többféle színűre készíted, akkor még üdébb színfoltja lesz az ünnepi asztalnak.  
Kulcsszó zöldségek
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close