A psyllium husk, vagy utifűmaghéj, az Plantago ovata nevű növény magjainak külső burka. Ez egy oldható rost, amelyet gyakran használnak egészségügyi célokra. Íme néhány fontosabb dolog, amit érdemes tudni róla:
Emésztés
-
- A vastagbél egyik legfontosabb növénye, tisztítja a bélbolyhokat, nedvesíti a bélfalat, csökkenti a gyulladást, regenerálja a szöveteket és oldja a nyákos letapadásokat.
-
- Prebiotikus hatás: A psyllium husk prebiotikus hatású, ami azt jelenti, hogy elősegíti a bélben élő jótékony baktériumok szaporodását.
Szív- és érrendszer egészsége
-
- Koleszterinszint-csökkentés: A psyllium husk segíthet csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet, mivel megköti az epesavakat, amelyek a koleszterinből származnak, és elősegíti azok kiürülését a szervezetből.
-
- Vércukorszint-szabályozás: A psyllium husk lassíthatja a szénhidrátok felszívódását, ami segít a vércukorszint stabilizálásában, különösen étkezés után.
Súlykezelés
-
- Teltségérzet növelése: Mivel a psyllium husk képes vizet felvenni és megduzzadni, hozzájárulhat a teltségérzet növeléséhez, ami segíthet az étvágy szabályozásában és a fogyásban.
Fontos tudnivalók
-
- Mivel a psyllium husk sok vizet szív magába, fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk a bevitele mellett, hogy elkerüljük a székrekedést vagy a bélrendszeri problémákat.
Az utifűmag héj elsősorban a fenti jó tulajdonságai miatt ennyire elterjedt. Az egészségre gyakorolt hatásairól bővebben az anatur oldalán lehet olvasni.
A konyhában való használata még gyerekcipőben jár. Mi ezen az oldalon több receptben is használjuk.

Az utifűmaghéj felhasználása
-
- Az utifűmaghéj nagyon hatékony sűrítőanyag, és nyers édességekben, tortákban gyakran használjuk, hogy megfelelő állagot érjünk el. Mivel rendkívül jól köti meg a nedvességet, sűríti az ételt, ami segít abban, hogy a nyers desszertek szép, stabil formát kapjanak.
-
- Nagyon fontos a helyes adagolás: ha túl sokat adunk hozzá, az nemcsak az állagra, hanem az ízre is hatással lehet. Az útifűmaghéj nemcsak az étel nedvességtartalmát, hanem az ízeket is magába szívhatja, így az édesség íze tompábbá válhat, és kevésbé lesz intenzív. Ezért fontos, hogy mértékkel használjuk, és figyeljünk a megfelelő arányokra a receptekben.
-
- Ha valaki először próbálkozik psyllium husk használatával, érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, és fokozatosan növelni, hogy megtalálja az optimális mennyiséget a kívánt állag és íz elérése érdekében. Vagy: tartsuk be pontosan a receptben leírt arányokat.
-
- A psyllium husk időre köt. Ezt azt jelenti, hogy amikor hozzákeverjük a sűrítendő masszához, az eredmény nem jelentkezik azonnal, várni kell 10-15 percet, amíg a kis részecskék magukba nem szívják a nedvességet.
Utifűmaghéj a receptekben
Céklás-répás ropogós, zöldségkeksz olaj nélkül!
Zöldségkeksz, ami felülmúlja a chipseket Ez a ropogós, aszalt zöldségkeksz nemcsak finom, de tele van tápanyagokkal is. Friss cékla, sárgarépa és hagyma az alapja, melyeket …
Nyers édességek – trükkök és módszerek 1.
Nyers édességek, torták krémeinek szilárdítása – Három természetes módszer A nyers torták krémeinek megfelelő állagot kell biztosítani ahhoz, hogy szeletelhetőek, de mégis krémesek maradjanak. Három …
Zöldséges kosárka, egy különleges, ehető „salátás tányér”!
Ez a zöldséges kosárka egy különleges aszalvány. Azon túl, hogy finom és szép, kis kosárkaként működik, megtartja a beletett zöldségeket, salátát, és miután megettük a …
Szedres nyers torta, könnyű, habos ízélmény!
Azért szeretem ezt a tortát, mert nem akar tökéletes lenni. Ez a szedres nyers torta nem szimmetrikus, nem szabályos, itt-ott kicsit nyomi, de nagyon finom. …
Gluténmentes zsemle (sütőben sütött), kezdők is kipróbálhatják!
Sokféle gluténmentes kenyérrel, zsemlével próbálkoztam, kísérleteztem. Ezt a változatot azért szeretem, mert nem kell hozzá konyhai robotgép, csak simán kézzel (egy kanállal) összekeverem, és csak …
Sós palacsinta cukkiniből! Nem sütjük, csak aszaljuk!
Az aszalt sós palacsinta azért fantasztikus, mert remekül meg lehet tölteni nyers finomságokkal. Ropogós zöldségek, magtejföl, csírák… feltekerjük és készen is vagyunk. A sós palacsintát …
Lenmag kenyér nyersen: almával és paradióval! Gluténmentes!
Ez a lenmag kenyér volt a legelső, amit aszaltam, 2011-ben készültek a fotók. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept időtálló, a mai napig …
Avokádós citromtorta, frissítő, krémes nyers finomság!
Kitűnő nyári édesség ez a citromtorta, nem csak finom, de üdítően frissítő, és elég nehéz abbahagyni. A citromos krém alapja az avokádó, és hihetetlenül sok citromlé. …
Meggyes kocka, régóta nagy kedvenc ez a nyers édesség!
Ez a meggyes kocka egy régi recept, sokan látták már, sokan el is készítették. A meggy savanykás íze igazi harmóniában van a csokis és a …
Színpompás nyers zöldségtorta, meglepően finom!
Igen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből, mint például ez a zöldségtorta. Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, …