Ez a lenmag kenyér volt a legelső, amit aszaltam, 2011-ben készültek a fotók. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept időtálló, a mai napig készítem, kisebb átalakításokkal, de ugyanolyan lelkesedéssel.
Ez egy nyers kenyér, nem ropogós kréker, hanem pont annyira puha, mint egy hagyományosan sütött barna kenyér. Frissen kívül száraz, belül puha, lágy. Hűtőszekrényben egy hétig eláll, de addig el is fogy.

Hogy készül a lenmag kenyér?
Először is összekeverjük a masszát. Utána veknit formázunk belőle, majd eltesszük pihenni úgy 10-12 órára. Ez alatt az idő alatt a lenmagban felélednek az enzimek, és kicsit megváltozik a kenyér szerkezete. Szeleteket lehet belőle vágni, és ezután kezdődik az aszalás. Nem aszaljuk ki teljesen, így lehet akár napon, akár sütőben is, kb 1 óra alatt képződik rajta egy száraz réteg, amit már meg lehet úgy fogni, hogy nem ragad a kezünkhöz.
Alapanyagok
A legfontosabb alapanyag a lenmag. Én sárga, más szóval ‘arany’ lenmagot használtam, de ugyanolyan jó lesz a hagyományos barna lenmag. A lenmagban rengeteg az omega3 zsírsav, a lenmagból készült kenyér rendszeres fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, sőt, a már beteg embereknél javítja az állapotot.
Minden diót aktiválunk. A lenmagot hogyan? Ebben a kenyérben szárazon használjuk az őrölt lenmagot, de összegyúrjuk a nedves paradió-alma masszával. Így minden lenmag részecske érintkezik nedvességgel, és a 12 óra pihentetés alatt megtörténik az enzimek aktiválása.

Paradió, vagy brazil dió: a brazil diónak kiemelkedően magas a szelén tartalma (a szelén egy igen erős antioxidáns), napi adagja 2-3 szem, de ha ezt a kenyeret rendszeresen fogyasztod, akkor a szervezeted folyamatosan ellátod a szükséges szelén mennyiséggel. A brazil dióban minden esszenciális aminosav megtalálható, így ez a kenyér remek fehérjeforrás is. Cinktartalma is jelentős, a cink segíti az anyagcserét, javítja az emésztést. A paradiót nem szükséges aktiválni, mert már nem nyers. Hántolás során hőkezelik.
Ha nincs otthon paradió, használhatsz magyar diót, vagy napraforgómagot, de előtte aktiváld őket mindenképpen!

Utifűmaghéj: Ezzel szórjuk meg a deszkát, hogy a lenmagos massza ne ragadjon rá, és jól formázható legyen a kenyér. Ha nagyon lágyra sikerül a massza, akkor bele is lehet keverni, hogy tömörítse.
Alma van még benne, célja egy kellemes édes-savanykás íz elérése, ami általában sikerül is neki.
Így néz ki a lenmag kenyér az aszalótálcán aszalás után

Nézzük most a receptet:

Lenmag kenyér paradióval, almával
Készülékek
- 1 aprítógép
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép
Összetevők
- 40 dkg őrölt lenmag (barna, vagy sárga)
- 10 dkg brazil dió (más néven paradió)
- 1 darab alma
- 1 teáskanál só
- kevés víz
- 1 evőkanál utifűmaghéj
Elkészítés
- A lenmagot megőröljük, félretesszük.
- A diót, az almát, és a sót aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. 1-1 evőkanál vizet tehetünk hozzá, hogy ne legyen darabos, hanem egy lágy masszát kapjunk.
- Kiborítjuk egy tálba, és hozzákeverjük az őrölt lenmagot. Kézzel gyúrjuk, mint egy rendes tésztát.
- Veknit formázunk belőle, az oldalát körben meghintjük utifűmaghéjjal, hogy ne ragadjon a deszkához.
- Eltesszük hűvös helyre pihenni, legalább 10-12 órára
- 1-2 cm-es darabokra vágjuk, majd aszalógépben 1-2 órát szárítjuk 45 Celsius fokon. (vagy melegben kitehetjük a napra, vagy légkeveréses sütőben, nyitott ajtónál szárítjuk) Akkor van készen, ha kívül már száraz, de belül puha.