Szeretem, amikor egy ételben minden együtt van: tartalmas falatok, friss, roppanós zöldségek, és egy selymes, kényeztető szósz, ami mindent összefog. Ez a fogás pont ilyen.
A fűszeres diógolyók finoman tömények, igazi ízbombák. A „rizs” szerepét itt a karfiol kapja — nyersen, apróra morzsolva, meglepően gyorsan elkészül, és szinte senki nem jön rá, miből is van valójában.
A kesutejföl egy kis narancslével lágyítva selymesen édes, frissítő kiegészítője az ételnek. Ha az alapreceptet egy kicsit hígabbra és édesebbre készítjük, tökéletes harmóniát alkot a tányéron.

Ez a diógolyó valójában egy fasírt, csak nem aszaljuk meg, mert ez így önmagában is elég tömény. Miért? Mert a magokon kívül csak paprika van benne, így nem ad hozzá túl sok nedvességet.
A „rizs” itt most karfiol, de volt már fehérrépa is, nézd csak meg!

A kesutejföl alapreceptet pedig – ITT – találod.
Nézzük a receptet:

Paprikás diógolyók karfiol rizzsel, narancsos kesutejföllel
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 Turmixgép
Összetevők
a golyóhoz:
- 20 dkg dió (10 órára beáztatva, utána megaszalva)
- 12 dkg napraforgómag (6-8 órára beáztatva, majd megaszalva)
- 8 dkg piros kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só, magyaros fűszerek (bors, kömény, petrezselyemzöld, stb)
a karfiol rizshez
- 40 dkg karfiol
a tejfölhöz
- 1/2 adag kesutejföl (receptet lásd a leírásnál)
- 10 dkg hámozott cukkini
- 1 narancs kifacsart leve
Elkészítés
- A magokat beáztatjuk tiszta vízbe, majd leöntjük az áztató vizet, és aszalógépben vagy sütőben teljesen szárazra aszaljuk. Itt fontos az aszalás, mert ha nedvesen dolgozzuk össze a magokat és a zöldségeket,túlságosan folyós masszát kapunk, amit nem tudunk majd formázni. És miért van szükség a magok áztatására? Az enzimeket így ébresztjük fel alvó állapotukból, az áztatás indítja be a csírázás folyamatát, amely során beindulnak az enzimek és lebomlanak az enzimgátló anyagok. Ja, és áztatva sokkal finomabb is lesz.
- A magokat aprítógépben morzsásra aprítjuk. A paprikát a fokhagymával péppé turmixoljuk a fűszerekkel együtt, majd a magokhoz gyúrjuk. Könnyen formázható masszát kapunk. Kóstoljunk, ízesítsünk utána, ha szükséges. Formázzunk egyforma golyókat a masszából.
- A karfiolt tisztítás után tegyük aprítógépbe, és morzsásra aprítsuk fel. Vigyázzunk, ne legyen teljesen pépes.
- A kesutejfölt készítsük el a leírt recept alapján, turmixoljunk hozzá még egy kisebb hámozott cukkinit, és facsarjuk bele egy narancs levét. Egy hígabb, édesebb tejfölt kapunk így, ami jól harmonizál a darabos diógolyóval és a semleges ízű karfiol rizzsel. Salátával tálaljuk.