Paprikás diógolyók karfiol rizzsel, narancsos kesutejföllel

1K

Szeretem, amikor egy ételben minden együtt van: tartalmas falatok, friss, roppanós zöldségek, és egy selymes, kényeztető szósz, ami mindent összefog. Ez a fogás pont ilyen.
A fűszeres diógolyók finoman tömények, igazi ízbombák. A „rizs” szerepét itt a karfiol kapja — nyersen, apróra morzsolva, meglepően gyorsan elkészül, és szinte senki nem jön rá, miből is van valójában.
A kesutejföl egy kis narancslével lágyítva selymesen édes, frissítő kiegészítője az ételnek. Ha az alapreceptet egy kicsit hígabbra és édesebbre készítjük, tökéletes harmóniát alkot a tányéron.

diógolyók

Ez a diógolyó valójában egy fasírt, csak nem aszaljuk meg, mert ez így önmagában is elég tömény. Miért? Mert a magokon kívül csak paprika van benne, így nem ad hozzá túl sok nedvességet.

A „rizs” itt most karfiol, de volt már fehérrépa is, nézd csak meg!

diógolyók

A kesutejföl alapreceptet pedig – ITT – találod.

Nézzük a receptet:

Paprikás diógolyók karfiol rizzsel, narancsos kesutejföllel

Paprikásdiógolyók karfiol rizzsel, narancsos kesutejföllel
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

a golyóhoz:

  • 20 dkg dió (10 órára beáztatva, utána megaszalva)
  • 12 dkg napraforgómag (6-8 órára beáztatva, majd megaszalva)
  • 8 dkg piros kaliforniai paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, magyaros fűszerek (bors, kömény, petrezselyemzöld, stb)

a karfiol rizshez

  • 40 dkg karfiol

a tejfölhöz

  • 1/2 adag kesutejföl (receptet lásd a leírásnál)
  • 10 dkg hámozott cukkini
  • 1 narancs kifacsart leve

Elkészítés
 

  • A magokat beáztatjuk tiszta vízbe, majd leöntjük az áztató vizet, és aszalógépben vagy sütőben teljesen szárazra aszaljuk. Itt fontos az aszalás, mert ha nedvesen dolgozzuk össze a magokat és a zöldségeket,túlságosan folyós masszát kapunk, amit nem tudunk majd formázni.  És miért van szükség a magok áztatására? Az enzimeket így ébresztjük fel alvó állapotukból, az áztatás indítja be a csírázás folyamatát, amely során beindulnak az enzimek és lebomlanak az enzimgátló anyagok. Ja, és áztatva sokkal finomabb is lesz.
  • A magokat aprítógépben morzsásra aprítjuk. A paprikát a fokhagymával péppé turmixoljuk a fűszerekkel együtt, majd a magokhoz gyúrjuk. Könnyen formázható masszát kapunk. Kóstoljunk, ízesítsünk utána, ha szükséges. Formázzunk egyforma golyókat a masszából.
  • A karfiolt tisztítás után tegyük aprítógépbe, és morzsásra aprítsuk fel. Vigyázzunk, ne legyen teljesen pépes.
  • A kesutejfölt készítsük el a leírt recept alapján, turmixoljunk hozzá még egy kisebb hámozott cukkinit, és facsarjuk bele egy narancs levét. Egy hígabb, édesebb tejfölt kapunk így, ami jól harmonizál a darabos diógolyóval és a semleges ízű karfiol rizzsel.
    Salátával tálaljuk.
Kulcsszó karfiolrizs, kesutejföl, nyers fasírt
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close