Mini epres tortácska – a tavasz legszebb arca egy falatban

940

A roppanós mandula-datolya alapra lágy vaníliás kesukrém kerül, a tetején pedig friss eper – vékonyra szeletelve, hogy minden falatban ott legyen a gyümölcsös íz.

Epres tortát, pudingot vagy krémet egész évben lehet készíteni – a fagyasztott eper mindig ott van, ha egy kis nyárra vágyunk.
De ez a kis torta csak most, csak akkor ilyen, amikor itt van a friss eper szezonja! ☀️

Ha találsz szépséges, illatos epret, ne habozz – ez a tortácska megérdemli, hogy friss gyümölcs kerüljön a tetejére.

A mini torták alapjának formázásához ezt az alapot használtam, de már lehet kapni szilikonból készült formát is, az is megfelel. Ha nincs, akkor formázz egy kerek lapot, aminek a szélet magasítsd meg, hogy megtartsa a vanília szószt.

Az alapja aktivált vagy blansírozott mandula és aszalt vagy puha datolya. Itt most nem datolyalekvárt használunk, itt a tésztában nem egyenletesen oszlik el a datolya édessége, hanem a datolya darabok egyben, kis szigetekben, töményen adják az alap édességét. Ha aszalt datolyád van, egy kevés vizet is tegyél az aprítógépbe.

Epres mini tortácskák

Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 aprítógép
  • 1 aszalógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

az alaphoz

  • 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 20 dkg puha datolya (vagy 15 dkg aszalt datolya és egy fél dl víz)
  • 1 csipet

a vaníliás krémhez

  • 15 dkg kesudió
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 evőkanál sűrű kókuszkrém
  • agave vagy más édes szirup ízlés szerint
  • 1/2 dl víz, hogy simára tudd turmixolni a krémet
  • 1 csipet vanília por vagy egy darabka vanília rúd ollóval felvágva kis darabokra

Elkészítés
 

  • Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben addig keverjük, amíg össze nem áll egy tésztaszerű masszává. Ezt belenyomkodjuk kicsi tortaformákba, és aszalógépben jól kiszárítjuk. Ha nem használjuk fel azonnal, hűtőszekrényben sokáig eláll.
  • A kesuszószhoz nem kell más, mint a hozzávalókat betenni a turmixgépbe és simára turmixolni. Ezzel 1 cm magasságban megtöltöd az alapokat, majd szépen rászeleteled az eperszemeket. Menta levelekkel lehet díszíteni. A vanília és az eper nagyon régi kedvenceim együtt. A menta pedig egy új, harmadik összetevő, ami remekül harmonizál az első kettővel!
Kulcsszó eper
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close