A roppanós mandula-datolya alapra lágy vaníliás kesukrém kerül, a tetején pedig friss eper – vékonyra szeletelve, hogy minden falatban ott legyen a gyümölcsös íz.
Epres tortát, pudingot vagy krémet egész évben lehet készíteni – a fagyasztott eper mindig ott van, ha egy kis nyárra vágyunk.
De ez a kis torta csak most, csak akkor ilyen, amikor itt van a friss eper szezonja! ☀️

Ha találsz szépséges, illatos epret, ne habozz – ez a tortácska megérdemli, hogy friss gyümölcs kerüljön a tetejére.
A mini torták alapjának formázásához ezt az alapot használtam, de már lehet kapni szilikonból készült formát is, az is megfelel. Ha nincs, akkor formázz egy kerek lapot, aminek a szélet magasítsd meg, hogy megtartsa a vanília szószt.

Az alapja aktivált vagy blansírozott mandula és aszalt vagy puha datolya. Itt most nem datolyalekvárt használunk, itt a tésztában nem egyenletesen oszlik el a datolya édessége, hanem a datolya darabok egyben, kis szigetekben, töményen adják az alap édességét. Ha aszalt datolyád van, egy kevés vizet is tegyél az aprítógépbe.

Epres mini tortácskák
Készülékek
- 1 aprítógép
- 1 aszalógép
- 1 Turmixgép
Összetevők
az alaphoz
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 20 dkg puha datolya (vagy 15 dkg aszalt datolya és egy fél dl víz)
- 1 csipet só
a vaníliás krémhez
- 15 dkg kesudió
- 1/2 citrom leve
- 2-3 evőkanál sűrű kókuszkrém
- agave vagy más édes szirup ízlés szerint
- 1/2 dl víz, hogy simára tudd turmixolni a krémet
- 1 csipet vanília por vagy egy darabka vanília rúd ollóval felvágva kis darabokra
Elkészítés
- Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben addig keverjük, amíg össze nem áll egy tésztaszerű masszává. Ezt belenyomkodjuk kicsi tortaformákba, és aszalógépben jól kiszárítjuk. Ha nem használjuk fel azonnal, hűtőszekrényben sokáig eláll.
- A kesuszószhoz nem kell más, mint a hozzávalókat betenni a turmixgépbe és simára turmixolni. Ezzel 1 cm magasságban megtöltöd az alapokat, majd szépen rászeleteled az eperszemeket. Menta levelekkel lehet díszíteni. A vanília és az eper nagyon régi kedvenceim együtt. A menta pedig egy új, harmadik összetevő, ami remekül harmonizál az első kettővel!