A citromos máktorta az egyik klasszikus kedvenc nyers torta. Főleg télen, amikor a friss gyümölcsös torta-költemények tetejére pont a friss gyümölcsök hiányoznak… és ennénk a mákot, de a bejgli már unalmas… meg különben is már elmúlt a karácsony… no ekkor jöhet egy finom nyers mákos-citromos nyers torta.

„A mák és a citrom barátok” mondta egy kedves ismerősöm. És valóban. A mák töménységét remekül ellensúlyozza a citrom savassága, együtt igazi harmónia az ízélmény.
A receptben datolyalekvárt használunk. Mi az a datolyalekvár? Nem más, mint aszalt száraz datolya vízbe beáztatva, majd simára turmixolva. Mivel elég sok datolyát használunk a nyers konyhában édesítésre, a legjobb ár-érték aránya az aszalt datolyának van. Érdemes ebből többet vásárolni, és ezt használni. Fontos, hogy semmilyen más összetevőt ne tartalmazzon, csak az aszalt datolyát. (cukormáz, antioxidáns, tartósítószer… ezekre nincs szükségünk). A datolyalekvárról – ITT – olvashatsz bővebben!

Citromos máktorta
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 18 cm-es tortaforma
Összetevők
az alaphoz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg datolyalekvár
a mákos réteghez:
- 20 dkg őrölt mák
- 15 dkg datolyalekvár
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 citrom reszelt héja
a citromos réteghez:
- 10 dkg kesudió
- 2 dl sűrű kókuszkrém
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 kanál rizsszirup vagy agave szirup (vagy stevia, vagy amit szívesen használsz)
- 1/2 dl víz vagy növényi tej
Elkészítés
- Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az alap összetevőit jól összegyúrjuk és belenyomkodjuk egyenletesen az alapba. A tetejét kanál hátuljával elsimítjuk.
- Elkészítjük a mákos réteget: az őrölt mákot összekeverjük a többi hozzávalóval, és rásimítjuk az alapra.
- A citromos réteghez mindent turmixgépbe teszünk és simára turmixoljuk. Kóstoljuk, az édességét igazítsuk az ízlésünkhöz.Ha kész a krém, azt is a tortára öntjük. Elsimítjuk a tetejét. Hűtőszekrényben hagyjuk összedermedni. Megszórjuk mákkal a tetejét.