Az olyan müzlit nevezzük granolának (nyers változat a gRAWnola), amelyben nem csak összekeverjük a hozzávalókat, hanem kicsit meg van sütve, vagy pörkölve, így egy különleges ízvilágot és szerkezetet kapunk. Az aszalt gyümölcsöktől a szemek kicsit összeragadnak és ropogós, mégis omlós lesz a granola.
Ennek nyers változata a gRAWnola, ahol nem sütjük, nem pirítjuk a keveréket, hanem kíméletesen szárítjuk. Az alapanyagok: zabpehely, csírák, olajos magok, friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök. Sem hozzáadott olajat, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A névben a plusz ‘W’ jelzi, hogy RAW, vagyis nyers.
A megaszalt grawnolát jól zárható edényben vagy üvegben tároljuk hűvös helyen. Növényi tejbe, zöld turmixba, vagy csak úgy magában is ehetjük.
Áztatott zabpehely

Aszalt gyümölcsök vegyesen, lehet mazsola, áfonya, szilva, barack…

Diófélék vegyesen, mandula, dió, kesudió…

Csíráztatott hajdina, a hajdina csíráztatásáról itt tudhatsz meg többet.

Így néz ki a massza még aszalás előtt. Látszanak benne a magok, gyümölcsök és a hajdina csíra is.

És íme itt a recept:

Grawnola a nyers műzli
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 sütő vagy aszalógép
Összetevők
- 15 dkg zabpehely
- 20 dkg dióféle vegyesen, dió, mandula, kesudió, stb…
- aktivált vagy blansírozott mandula
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, mazsola, áfonya, stb…
- 15 dkg hajdina csíra megaszalva
- 15 dkg friss gyümölcs, pl alma, körte, szilva, stb…
- fűszerek ízlés szerint, pl. fahéj
Elkészítés
- A hozzávalók mennyiségei csak körülbelüli értékek, tetszés szerint lehet növelni, vagy csökkenteni az összetevőket.
- Ha aktivált magokat használunk, akkor a granola készítésénél már nincs szükség előkészítésre, hanem azonnal lehet őket használni. Ha nincsenek aktiválva a magok, akkor olvasd el ezt a cikket!
- A hajdinát is csíráztatva, aszalva használjuk fel ehhez a recepthez.
- A zabpelyhet 30 percre áztatjuk, majd leöblítjük, szűrőbe tesszük, hogy minél több víz csöpögjön le.
- Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk kisebb darabokra.
- A friss gyümölcsöket elturmixoljuk, és dobunk még a turmixba az aszalt gyümölcsökből is egy két marékkal. Erre azért van szükség, mert ez a massza fogja összeragasztani a darabos részt, és ez minél édesebb, annál jobb. Nem baj, ha az aszalt gyümölcsök kicsit darabosak maradnak.
- Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy jusson mindenhová a gyümölcsös turmixból és a fahéjból.
- Sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. Betesszük a sütőbe, és fél órán keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, és még egy órán át így aszaljuk. A magasabb hőmérsékleten a nedvesség nagy része elpárolgott, a hőfokot visszavehetjük 60 fokra, és még 2-3 órán át aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Visszavesszük a sütő hőfokát 50 fokra, és a teljes kiszáradásig aszaljuk. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
- A végig 90 fokon történő szárítás rövidebb aszalási időt eredményez, viszont a müzliben az enzimek elpusztulnak, nem lesz már „élő, nyers”. Ha ez nem probléma, akkor süsd 90 fokon a teljes száradásig.
- Természetesen aszalógépben is történhet az aszalás, akkor ezt a mennyiséget 3-4 tálcára kell szétosztani, így optimális lesz a száradás.
Megjegyzések
Úgy is jó. Lehet frissen áztatott és csíráztatott magokat is használni, de ebben az esetben az aszalási idő sokkal hosszabb lesz.