GRAWnola, a nyers ropogós műzli!

1.2K

Az olyan müzlit nevezzük granolának (nyers változat a gRAWnola), amelyben nem csak összekeverjük a hozzávalókat, hanem kicsit meg van sütve, vagy pörkölve, így egy különleges ízvilágot és szerkezetet kapunk. Az aszalt gyümölcsöktől a szemek kicsit összeragadnak és ropogós, mégis omlós lesz a granola.

Ennek nyers változata a gRAWnola, ahol nem sütjük, nem pirítjuk a keveréket, hanem kíméletesen szárítjuk. Az alapanyagok: zabpehely, csírák, olajos magok, friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök. Sem hozzáadott olajat, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A névben a plusz ‘W’ jelzi, hogy RAW, vagyis nyers.

A megaszalt grawnolát jól zárható edényben vagy üvegben tároljuk hűvös helyen. Növényi tejbe, zöld turmixba, vagy csak úgy magában is ehetjük.

Áztatott zabpehely

granola, ropogós műzli

Aszalt gyümölcsök vegyesen, lehet mazsola, áfonya, szilva, barack…

granola ropogós műzli

Diófélék vegyesen, mandula, dió, kesudió…

Csíráztatott hajdina, a hajdina csíráztatásáról itt tudhatsz meg többet.

hajdina csíra, granola

Így néz ki a massza még aszalás előtt. Látszanak benne a magok, gyümölcsök és a hajdina csíra is.

grawnola a nyers granola

És íme itt a recept:

Grawnola a nyers műzli

Magokból, gyümölcsökből és csírából áll ez az aszalt finomság.
Teljes Idő 4 óra 20 perc
Fogás Breakfast
Konyha teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 sütő vagy aszalógép

Összetevők
  

  • 15 dkg zabpehely
  • 20 dkg dióféle vegyesen, dió, mandula, kesudió, stb…
  • aktivált vagy blansírozott mandula
  • 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, mazsola, áfonya, stb…
  • 15 dkg hajdina csíra megaszalva
  • 15 dkg friss gyümölcs, pl alma, körte, szilva, stb…
  • fűszerek ízlés szerint, pl. fahéj

Elkészítés
 

  • A hozzávalók mennyiségei csak körülbelüli értékek, tetszés szerint lehet növelni, vagy csökkenteni az összetevőket.
  • Ha aktivált magokat használunk, akkor a granola készítésénél már nincs szükség előkészítésre, hanem azonnal lehet őket használni. Ha nincsenek aktiválva a magok, akkor olvasd el ezt a cikket!
  • A hajdinát is csíráztatva, aszalva használjuk fel ehhez a recepthez.
  • A zabpelyhet 30 percre áztatjuk, majd leöblítjük, szűrőbe tesszük, hogy minél több víz csöpögjön le.
  • Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk kisebb darabokra.
  • A friss gyümölcsöket elturmixoljuk, és dobunk még a turmixba az aszalt gyümölcsökből is egy két marékkal. Erre azért van szükség, mert ez a massza fogja összeragasztani a darabos részt, és ez minél édesebb, annál jobb. Nem baj, ha az aszalt gyümölcsök kicsit darabosak maradnak.
  • Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy jusson mindenhová a gyümölcsös turmixból és a fahéjból.
  • Sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. Betesszük a sütőbe, és fél órán keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, és még egy órán át így aszaljuk. A magasabb hőmérsékleten a nedvesség nagy része elpárolgott, a hőfokot visszavehetjük 60 fokra, és még 2-3 órán át aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Visszavesszük a sütő hőfokát 50 fokra, és a teljes kiszáradásig aszaljuk. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
  • A végig 90 fokon történő szárítás rövidebb aszalási időt eredményez, viszont a müzliben az enzimek elpusztulnak, nem lesz már „élő, nyers”. Ha ez nem probléma, akkor süsd 90 fokon a teljes száradásig.
  • Természetesen aszalógépben is történhet az aszalás, akkor ezt a mennyiséget 3-4 tálcára kell szétosztani, így optimális lesz a száradás.

Megjegyzések

Az aszalógépben a masszát nem kell elsimítani, sőt. Annál jobb, minél hepehupásabb, vagyis minél nagyobb felületen tud párologni. 
A granola kb 1 hónapig marad friss, utána is ehető, de talán már nem annyira finom, ropogós. Egy órára vissza kell tenni a sütőbe vagy az aszalógépbe, és újra ropogós lesz. 
A receptben aszalt hajdina csíra és aszalt aktivált magok szerepelnek. Miért van erre szükség? miért nem jó az, ha a frissen beáztatott és frissen kicsíráztatott magokat keverjük össze, és egyben aszaljuk meg? 
Úgy is jó. Lehet frissen áztatott és csíráztatott magokat is használni, de ebben az esetben az aszalási idő sokkal hosszabb lesz. 
 
Kulcsszó aszalt áfonya, dió, hajdina, hajdina csíra, mandula, mazsola
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close